Fransa'da emeklilik reformu karsiti göstericiler köprüyü trafige kapatarak eylem yaptiAlaattin Dogru

Fransa'da emeklilik reformu karsiti göstericiler köprüyü trafige kapatarak eylem yaptiAlaattin Dogru

ANKARA (AA) - Fransa'nin Lille kentinde tartismali emeklilik reformu karsiti grev baslatan göstericiler, köprüyü trafige kapatarak ulasimin aksamasina neden oldu.

Fransiz basinindaki haberlere göre, sabah TSI 08.00'de kalabalik grup, kentin ana girisindeki Tournai Köprüsü'nü trafige kapatti.

Emeklilik yasini kademeli olarak 62'den 64'e çikarmayi öngören reformu protesto eden göstericilerin eylemi nedeniyle sabahtan bu yana ulasimda aksama yasaniyor.

Grubun baska köprülere dogru yürüyüse geçtigi belirtiliyor.

Güvenlik güçleri, bölgeye intikal ederek göstericilerden köprüyü açmalarini istedi.

- Tartismali emeklilik reformu

Fransa Basbakani Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta Macron'un seçim vaatleri arasinda yer alan emeklilik reformunun hayata geçirilecegini açiklamisti.

Emeklilik yasinin 62 oldugu ülkede 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yasinin kademeli olarak her yil 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çikarilacagini ifade eden Borne, 2027'de emekli ayliginin tamamini alabilmek için 43 yil prim ödeme sarti getirilecegini söylemisti.

Tartismali reforma karsi ülke çapinda 19 Ocak'tan bu yana birçok kez grev ve protesto düzenlendi.

Reformun, "emeklilik yasini kademeli olarak 62'den 64'e çikarmayi öngören" en tartismali maddesini 9 Mart'ta onaylayan Senato, 12 Mart'ta reformun diger maddelerini kabul etmisti.

Bundan sonra Karma Komisyona gidecek reform, bir daha Senatoda oylamaya sunulacak, ardindan nihai oylama için Ulusal Meclise gönderilecek.