Bagdat ve Erbil arasinda Türkiye'ye petrol ihracatinin baslatilmasina iliskin anlasma imzalandiBekir Aydogan,Haydar Karaalp

Bagdat ve Erbil arasinda Türkiye'ye petrol ihracatinin baslatilmasina iliskin anlasma imzalandiBekir Aydogan,Haydar Karaalp

BAGDAT (AA) - Irak Merkezi Hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasinda, Türkiye'ye petrol ihracatinin yeniden baslatilmasina yönelik anlasma imzalandi.

Merkezi Hükümetin Basbakani Muhammed Siya es-Sudani ve IKBY Basbakani Mesrur Barzani, baskent Bagdat'ta bir araya geldi. Ikili, görüsmenin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Petrol ihracatinin yeniden baslamasi için IKBY'le anlasma yapildigini belirten Sudani, ilgili teknik komisyonlarin acilen anlasmanin uygulanmasi için çalismalara baslamasini istedi.

IKBY Basbakani Barzani de bu anlasmanin geçici oldugunu ancak Erbil ile Bagdat arasinda uzun süredir devam eden anlasmazligi sona erdirmek için önemli bir adim oldugunu vurguladi.

Barzani, bu yeni anlasmanin ulusal petrol ve gaz yasasinin onaylanmasi için olumlu ve güvenli bir atmosfer yarattigini da sözlerine ekledi.

Anlasmanin içerigine iliskin ise henüz detayli bir açiklama yapilmadi.

- IKBY, bölgeden Türkiye'ye petrol akisinin bugün yeniden baslayacagini duyurmustu

IKBY Yabanci Medya Iliskileri Sorumlusu Lawk Ghafuri, Twitter hesabindan konuya iliskin paylasiminda, Barzani'nin Irak Basbakani ile Ceyhan Limani üzerinden petrol ihracatinin devami konusunda nihai anlasmayi imzalamak üzere baskent Bagdat'a gidecegini duyurmustu.

IKBY’li yetkili, "Kürdistan Bölgesi'nin Ceyhan üzerinden petrol ihracati bugün yeniden baslayacak." ifadesini kullanmisti.

Barzani de Twitter hesabindan "Irak Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatinin yeniden baslamasina iliskin anlasmamizi sonuçlandirmak için Bagdat'a gidiyorum." paylasiminda bulunmustu.

Paris merkezli Uluslararasi Tahkim Mahkemesinin Türkiye ve Irak arasindaki petrol ihracati konusunda verdigi karar sonrasi 25 Mart'ta Irak'tan Ceyhan Limani'na petrol akisinin durduruldugu bildirilmisti.

IKBY Basbakan Danismani Bevar Hinsi de AA muhabirine yaptigi açiklamada, Irak bütçe yasa tasarisina göre IKBY hükümetinin günlük 400 bin varil petrol göndermesi gerektigini belirterek, "O nedenle eger IKBY'den çikan petrol sevk edilmezse Irak bütçe tasarisi da sorunlu hale gelir." ifadelerini kullanmisti.