ABD: Rus Su-27 uçagi Karadeniz'de Amerikan MQ-9 IHA'sini çarparak düsürdüKasim Ileri

ABD: Rus Su-27 uçagi Karadeniz'de Amerikan MQ-9 IHA'sini çarparak düsürdüKasim Ileri

WASHINGTON (AA) - ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanligi (EUCOM) iki Rus Su-27 uçaginin, Karadeniz’de ABD'ye ait MQ-9 Insansiz Hava Aracini taciz ettigini, uçaklardan birinin çarptigi MQ-9’un uluslararasi sulara düstügünü duyurdu.

EUCOM’dan yapilan yazili açiklamada, Rusya’ya ait iki Su-27 uçaginin Karadeniz üzerinde ABD Hava Kuvvetlerine bagli MQ-9 istihbarat, gözlem ve kesif insansiz hava aracina (IHA) “profesyonel olmayan bir sekilde önleme yaptigi” kaydedildi.

Açiklamada, “Sabah saat 7.30 sularinda Rus Su-27’lerinden biri MQ-9’in pervanesine çarpti. ABD Kuvvetleri MQ-9’u Karadeniz’de uluslararasi sulara düsürmek zorunda kaldi. Çarpismadan önce Su-27 uçagi düsüncesizce, çevreye zarar vererek, gayri profesyonel bir sekilde MQ-9’un üzerine yakit püskürttü ve önünde uçtu. Bu olay güvensiz ve gayri profesyonelligin yani sira beceriksizligin göstergesidir.” denildi.

Bu olayin, Rus pilotlar tarafindan gerçeklestirilen bir dizi tehlikeli eylemin devami olduguna isaret edilen açiklamada, bu davranislarin tehlikeli oldugu ve yanlis hesaplamalara yol açabilecegi kaydedildi.

Açiklamada sözlerine yer verilen ABD’nin Avrupa ve Afrika Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral James B. Hecker, “Bizim MQ-9 hava aracimiz uluslararasi hava sahasinda Rus uçagi tarafindan vuruldugunda rutin operasyonlar yürütüyordu.” degerlendirmesinde bulundu.

Hecker, MQ-9’un düstügünü ve kaybedildigini aktararak Rus pilotun bu davranisinin neredeyse kendi uçaginin da düsmesine neden olacagini belirtti.

ABD’li general, “ABD ve müttefik hava araçlari uluslararasi hava sahasinda operasyon yürütmeye devam edecek ve Rusya’ya operasyonlarini profesyonel ve güvenli bir sekilde yapmasi çagrisinda bulunuyoruz.” ifadelerini kullandi.

ABD Rusya-Ukrayna savasinin basindan beri Karadeniz’de IHA uçuruyor.

Düsen MQ-9 IHA’sinin enkazini toplamak üzere su anda Karadeniz’de ABD’ye ait savas gemisi bulunmuyor.