TFF Baskani Mehmet Büyükeksi'den "hükmen maglubiyetlerle" ilgili açiklama:Mücahit Hüseyin Erogul- "30 yildir uygulanan kararlara baktik. Samsunspor'la baslayip deprem, sel felaketlerinde TFF hep ayni karari almistir"- "Kulüpler Birliginin bir karar alma yetkisi yok. Kulüplerin kararina göre bu is olmaz"- "Devre arasi paylasim yapma modasi basladi. Bunlari dogru bulmuyoruz"

TFF Baskani Mehmet Büyükeksi'den "hükmen maglubiyetlerle" ilgili açiklama:Mücahit Hüseyin Erogul- "30 yildir uygulanan kararlara baktik. Samsunspor'la baslayip deprem, sel felaketlerinde TFF hep ayni karari almistir"- "Kulüpler Birliginin bir karar alma yetkisi yok. Kulüplerin kararina göre bu is olmaz"- "Devre arasi paylasim yapma modasi basladi. Bunlari dogru bulmuyoruz"

ISTANBUL (AA) - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Baskani Mehmet Büyükeksi, Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle Süper Lig'e devam etmeyeceklerini açiklayan Gaziantep FK ve Atakas Hatayspor'un kalan maçlarinda 3-0 hükmen maglup sayilma karariyla ilgili açiklama yapti.

TFF Hasan Dogan Milli Takim Kamp ve Egitim Tesisleri'nde Double Pass ile yapilan is birligi anlasmasinda konusan Büyükeksi, "Depremden hemen sonra 10 Subat'ta çekilme talebinde bulunan kulüplerin haklarini kabul ettik. Sezon içinde oynadiklari maçlarin tamamini tescil ettik. Bundan sonrasinin 3-0 hükmen maglup edilmesi karari aldik. O tarihten beri lig devam ediyor. Oynamayan kulüpler, 2022-2023 sezonunda 3-0 galip olarak devam ediyorlar. Çekilen takimlarin hepsinin kalan alacaklarinin çekilmemis gibi ödenmesine karar verdik." diye konustu.

- "Biz yeni bir karar almadik"

Karari aceleyle almadiklarini ifade eden Büyükeksi, sunlari söyledi:

"Aceleyle bir karar almadik. Bundan önceki geçmis uygulamalara, 30 yildir uygulanan kararlara baktik. Samsunspor'la baslayip deprem, sel felaketlerinde TFF hep ayni karari almistir. Bir takim herhangi bir sekilde ligden çekilirse ondan sonraki maçlari otomatikman 3-0 maglup olur. Oynadigi maçlar silinmez. Bu maçlar tescil edilmistir. Kartlar, ödemeler olmustur. Uygulama açik ve seffaf. Yapilan hep ayni. O zamana kadar oynanan maçlar tescil edilir. Alanya Kestelspor trafik kazasi geçirdi ve 9 oyuncu yaralandi. Onlara 'Bu zamana kadar maçlariniz tescil edilir. Bundan sonrasi 3-0 hükmen kabul edilir. Bu sekilde devam edersiniz. Çekilirseniz de sizi küme düsürmeyiz' dedik. Bunun aynisi Samsunspor'a da olmustur. Biz yeni bir karar almadik."

- "Kulüplerin kararina göre bu is olmaz"

Kulüplerin çogunlugunun aldiklari karari destekledigini söyleyen Büyükeksi, "Herhangi bir mücbir sebep olmasaydi bu takimlar 3-0 maglup olduklari için küme düserlerdi. Ortada bir deprem var. Küme düsmeme konusunda onlara olanak sagladik. Yenilmis olsalar bile düsmeyeceklerine yönelik bir karar aldik. Süper Lig'den 4 takim düsüyordu, bunu 2'ye düsürdük. Kulüpler Birliginin bir karar alma yetkisi yok. Kulüplerin kararina göre bu is olmaz. Cuma aksami geç saatlerde müracaat oldu. 6 kulüp bunu istiyor. Gaziantep FK ve Hatay'i çikarirsak 11 kulüp bunun tersi yönünde karari var. Kamuoyunu mesgul etmeyelim. Ortami gerginlestirmeden ligi güzel bir sekilde devam ettirelim ve marka degerine zarar vermeyelim." seklinde konustu.

- "Devre arasi paylasim yapma modasi basladi"

MHK Baskani Lale Orta'nin son zamanlarda elestirilmesi ile ilgili de konusan Büyükeksi, sözlerini söyle sürdürdü:

"Naklen yayin gelirlerinin düsmesinden biz de kulüpler de sikayet ediyoruz. Marka degerini koruma adina dikkatli davranmiyoruz. Bu tür söylemleri dogru bulmuyoruz. Devre arasi paylasim yapma modasi basladi. Bunlari dogru bulmuyoruz. Türk futboluna zarar veriyor. Önce kendi hocalariyla, futbolculariyla ilgilenmelerini istiyoruz. Hakemler mutlaka hata yapabilir. Önemli olan iyi niyetli olmasi. MHK baskanini yeni degistirdik. Baska bir düsüncemiz yok. Ligin son 10 haftasina girdikçe sampiyonluk yarisi ve küme düsme yarisi kizisinca büyük bir strese sebep oluyor. Bir yandan sosyal medyayla, basinla hakemleri baski altina almayalim. Hakemler ne kadar stressiz olursa o kadar iyi maç yönetirler. Hep birlikte birbirimize yardimci olmamiz gerekiyor. TFF her kulübe esit mesafededir."

Dün oynanan Fenerbahçe-Besiktas maçini yöneten Halil Umut Meler'e yönelik Besiktas cephesinin "manuel atama" yönündeki elestirisini de cevaplayan Büyükeksi, "O konuda yanlis anlasilma var. Sadece derbi maçin hakemi manuel olarak atandi, diger hakemler algoritmayla atandi. MHK'nin böyle bir talebi oldu. Belçika'da da böyle uygulamalar oluyor. Bazen en zor maça manuel olarak atayabiliyorlar. Biz de MHK'ya izin verdik. Yapilan atamayi seffaflik geregi açikladik." ifadelerini kullandi.