Avrupa Konseyi'nde "Yüzyilin felaketinden sonra: Gerçekler, etkiler ve dayanismanin rolü" paneliSelen Temizer

Avrupa Konseyi'nde "Yüzyilin felaketinden sonra: Gerçekler, etkiler ve dayanismanin rolü" paneliSelen Temizer

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Delegasyonu, Türkiye'de 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerden sonra farkindaligi artirmak, afete hazirlik ve sonrasi için etkili stratejileri tartismak için Fransa'nin Strazburg kentinde panel düzenledi.

Strazburg'daki Avrupa Konseyi binasinda 6 Subat'taki depremlerden yola çikarak depreme hazirlik konusunda farkindaligi artirmak, sismik faaliyetlerle ilgili gerçekleri incelemek, deprem afetlerine hazirlik ve sonrasindaki etkili stratejileri tartismak amaciyla "Yüzyilin felaketinden sonra: Gerçekler, etkiler ve iyilesmede dayanismanin rolü" baslikli panel gerçeklestirildi.

Panelin moderatörlügünü üstlenen AKPM Türk Grubu Baskani Ahmet Yildiz, afet karsisinda devletin gerekli adimlari attigini, sivil toplum ve uluslararasi dayanismanin da kritik öneme sahip oldugunu söyledi.

Bu tür bir afetin bir daha yasanmamasini umdugunu belirten Yildiz, hazirlikli olmanin, dayanisma içinde hizla karsilik vermenin önemine isaret etti.

Panelde söz alan AKPM Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay da depremden sonra afetin ilk haftalarinda, arama kurtarma çalismalarina ve hayatta kalanlar için temel ihtiyaçlarin saglanmasina odaklanildigini, hükümetin maddi destek için gerekli adimlari attigini dile getirdi.

Yeniden insa sürecinin zaman alacaginin kabul edilmesi gerektigini kaydeden Günay, "Bu trajediden etkilenenlere yardim etme çabalarimizda ivme kaybetmeyi göze alamayiz." dedi.

Günay, Türkiye'nin yeni bir anlayisla sehirleri güvenli ve huzurlu yerlesim birimlerine dönüstürmeye kararli oldugunun altini çizerek "Ancak aldigimiz en önemli ders, bu tür afetlerde afete hazirlik altyapisinin ve ulusal koordinasyonun yani sira uluslararasi isbirligi ve dayanismanin ne kadar önemli oldugudur." diye konustu.

- Avrupa Konseyinden "dayanisma" mesaji

AKPM'nin Belçikali Üyesi Simon Moutquin de depremden sonra Türkiye'ye giderek yazdigi rapora deginerek depremin Avrupa'da son 100 yilda gerçeklesen en büyük dogal afet oldugunun unutulmamasi gerektigini vurguladi.

Hazirladigi raporun, bir son degil baslangiç olduguna dikkati çeken Moutquin, "Türkiye ile dayanismayi artirmak zorundayiz. Unutmayacagiz, unutmamaliyiz. Ailesini ve hayatini kaybeden insanlara umut ve baska bir gelecek vermek için birlikte çalismaliyiz." ifadesini kullandi.

- Üniversite ögrencilerine yönelik faaliyetler

Toplum Gönüllüleri Vakfi Genel Müdürü Ayse Kirimli, depremin ardindan hizla kriz masasi kurduklarini, 5 binden fazla gönüllü ile deprem bölgesinde özel destek merkezleri olusturduklarini anlatti.

Kirimli, bu merkezleri bölgedeki üniversite ögrencileri için gençlik merkezlerine dönüstürmeyi planladiklarini ifade ederek "Dolayisiyla 'bu bölgede dayanisma içinde olalim' demek istiyorum. Çünkü önümüzde çok uzun ve zorlu bir yol var." degerlendirmesini yapti.

- Çocuklara yönelik psikolojik destek faaliyetleri

Sosyal girisimci ve SosyalBen Vakfinin Kurucusu Ece Çiftçi de deprem sonrasinda çocuklara destek sagladiklarini aktararak "Depremden etkilenen ögrenci ve çocuklari baskalarina bagimli hale getirmeden destekleyen her destek sisteminin sürekliligini ve sürdürülebilirligini saglamamiz gerekiyor. Çocuklara duygularini dogru kisiye ifade etmeleri için psikolojik güvenli alanlar saglamamiz gerekiyor. Çocuklarin günlük rutinlerine dönebilmelerini de saglamaliyiz." ifadelerini kullandi.

- Dijital çözümler

RealWorks Global yetkilisi Aysenur Sariyer Bulut, dijital çözümlerin hem deprem farkindaliginda hem de deprem sonrasi kurtarma çalismalarinda hayati bir islev görebilecegini söyledi.

Internet, sosyal medya ve mobil teknolojilerin, bilgiyi hizli ve verimli sekilde yayma ve bireyleri su anda ihtiyaç duyduklari kaynaklara ve hizmetlere baglama yetenegine sahip oldugunu vurgulayan Bulut, "Ancak özellikle bu büyüklükteki bir felaketin ardindan dijital çözümlerin de istismar edilebilecegini ve kötüye kullanilabilecegini biliyoruz. Bu nedenle dogal afetlerden sonra yaniltici bilgilerden kaçinmak için uygun dijital iletisime öncelik vermeliyiz." diye konustu.