Düzce'de "Deprem Yönetimi Çalistayi"Ömer Ürer,Cem Ali Kus- AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: - "Ülkemizin hemen her bölgesinde 5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek faylar var. 485 adet fay var, belki bu sayi yil sonuna kadar 500'ün üzerine çikabilir" - AFAD Afet Arastirmalari Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kürsat Esat Alyamaç: - "Türkiye'nin çadir stoku 100 bin civarindaydi. Depremin ardindan 400 binden fazla çadir dagittik. Hiçbir ülkede 100 bin çadir bulamazsiniz. Bizde vard
DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesince (DÜ), deprem yönetimi, sorunlarin çözüm ve önerilerinin konusuldugu "Deprem Yönetimi Çalistayi" düzenlendi.
DÜ Cumhuriyet Konferans Salonu'ndaki çalistaya telekonferansla katilan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan bölgeden 1 milyon 650 bin kisinin ayrildigini bildirdi.
Depremden etkilenen 11 ilde 354 çadir kentin kuruldugunu aktaran Tatar, bölgede su ana kadar 272 bin civarinda personelin çalistigini ve görevi devam 212 bin kisinin bulundugunu kaydetti.
Tatar, çadir kentlerde 1 milyon 800 bin civarinda kisinin yasadigini belirterek "Su ana kadar kurulan çadir sayisi 440 binlere dayandi. Halen daha hem yurt içinden hem yurt disindan sevkiyatlar devam ediyor. Bölgede 700 bin civarinda çadir kurulacagini öngörüyoruz." dedi.
Ülke genelinde 15 bin kilometre uzunlugunda aktif fay olduguna deginen Tatar, "Ülkemiz dünyanin en önemli deprem kusaklarinin birisi üzerinde. Ülkemizin hemen her bölgesinde 5 ve üzeri büyüklügünde deprem üretebilecek faylar var. 485 fay var, belki bu sayi yil sonuna kadar 500'ün üzerine çikabilir. Dogal olarak 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremlerin ardindan bölgede çok sayida aktif fayin etkilendigini görmek mümkün." diye konustu.
Tatar, deprem sonrasi 400 kilometre yüzey kiriginin meydana geldigine dikkati çekerek dünya ölçeginde meydana gelen birçok depremden çok daha fazla yüzey kirigi olustugunu anlatti.
Depremlerde ortaya çikan enerjiyi hiçbir yapay unsurun tetiklemesinin mümkün olmadigini ifade eden Tatar ortaya atilan birtakim komplo teorilerinin vatandaslarin kafasini karistirdigini dile getirdi.
- "400 bin çadir vatandaslarimiza sunuldu"
Çalistaya katilan AFAD Afet Arastirmalari Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kürsat Esat Alyamaç, devletin tüm imkanlariyla elinden geldigince sahada gerekeni yaptigi söyledi.
Alyamaç, çadir dagitiminda yetersiz kalindigi söylemlerine iliskin, "Türkiye'nin çadir stoku 100 bin civarindaydi. Depremin ardindan 400 binden fazla çadir dagittik. Hiçbir ülkede 100 bin çadir bulamazsiniz. Bizde vardi. Dünyanin dört bir yanindan temin edilen 400 binden fazla çadir vatandaslarimiza sunuldu. Herhangi bir kamu kurumu için 'Neredeydi?' demeyi en hafif tabiriyle vicdansizlik olarak nitelendiriyorum." degerlendirmesinde bulundu.
Düzce Valisi Cevdet Atay depremlerin ardindan mülki idari amirlerle koordine olduklarini aktararak vatandaslarin barinmasi için konteyner ürettiklerini ve su ana bölgeye yaklasik 500 konteyner gönderdiklerini kaydetti.
DÜ Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Düzce Belediye Baskani Faruk Özlü ve akademisyenlerin katildigi çalistay sunumlarin ardindan sona erdi.