Izmir'de depreme dayaniklilik incelemesine 902 bin binadan 4 bini için basvuru yapildiTezcan Ekizler- Izmir Büyüksehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Iyilestirme Dairesi Baskani Banu Dayangaç: - "Basvuru sayisi 4 bin 128'de kaldi. Izmir deprem kusaginda yer alan bir kent ve depreme hazirlikli olmamiz, bunun bilincinde olmamiz gerektigini düsünüyorum" - "Bu bir ön inceleme niteliginde, dolayisiyla yikim gibi bir yaptirimi yok"

Izmir'de depreme dayaniklilik incelemesine 902 bin binadan 4 bini için basvuru yapildiTezcan Ekizler- Izmir Büyüksehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Iyilestirme Dairesi Baskani Banu Dayangaç:
- "Basvuru sayisi 4 bin 128'de kaldi. Izmir deprem kusaginda yer alan bir kent ve depreme hazirlikli olmamiz, bunun bilincinde olmamiz gerektigini düsünüyorum"
- "Bu bir ön inceleme niteliginde, dolayisiyla yikim gibi bir yaptirimi yok"

IZMIR (AA) - TEZCAN EKIZLER - Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan Izmir Büyüksehir Belediyesinin, yaklasik 902 bin binanin bulundugu kentte yapilarin depreme dayanikliliginin tespitine yönelik baslattigi çalismaya sadece 4 bin 128 bina için basvuru yapildi.

1. derece deprem kusaginda yer alan ve aktif fay hatlarinin sik araliklarla deprem ürettigi Izmir'de Büyüksehir Belediyesi ve Insaat Mühendisleri Odasi Izmir Subesi isbirligiyle yapilarin depreme ne kadar hazir olduklarinin tespiti için 1 Mart'ta çalisma baslatildi.

Izmir'in 30 ilçesinden "afetplani.izmir.bel.tr" ve "izmir.bel.tr" adreslerinden yapilan basvurularla belirlenen yapilara gelecek haftadan itibaren gidecek olan uzman ekipler, projeye uygunluk, beton dayanimi ve eksik donati kontrolü, binanin depreme hazir olup olmadigina yönelik hizli bir tarama yapacak.

Ekipler, röntgen yöntemiyle binada tahribata neden olmadan tasiyici sistemin içindeki demirin çapini ve saglamligini da kontrol edecek.

Çalismayla ilgili AA muhabirine açiklama yapan Izmir Büyüksehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Iyilestirme Dairesi Baskani Banu Dayangaç, Izmir'de yasayan herkesin kendi binasiyla ilgili bilgiye erisebilmesi ve kendini güvende hissetmesi için bu çalismaya basladiklarini söyledi.

"Yapi ön incelemesi" adi verilen uygulamaya kent genelindeki tüm ruhsatli yapilarin dahil olabilecegini belirten Dayangaç, çalismayi insaat mühendisleri ve akademisyenlerin olusturdugu bir kurulun yürüttügünü aktardi.

Çalisma kapsaminda son olarak, apartmanlardan yönetim kurulu karari olmasina gerek kalmadan bireysel basvuru yapilabilmesinin de önünü açtiklarini aktaran Dayangaç, sunlari kaydetti:

"Ekiplerimiz yapinin, projesine uygunluguna yönelik bir degerlendirme yapacak. Projeye uygun olmayan hususlar varsa, örnegin kolon kesme olup olmadigi gibi bir durumu tespit edecekler. Beton çekici yöntemiyle ve beton ultrason yöntemiyle, beton dayanimina iliskin bir degerlendirme yapilacak. Bir taraftan da röntgen yöntemiyle de donatiya yönelik bir degerlendirme ve tespit yapilacak. Bunun sonuçlari akademik kadro tarafindan tekrar bilimsel yöntemler araciligiyla sonuca baglanacak ve vatandaslarimiza bilgiyi net olarak verecegiz."

- Karot örnegi alinmayacak

Dayangaç, çalismalar kapsaminda ekiplerin binalardan karot örnekleri almadigini, hizli tarama yöntemleriyle vatandasi bilgilendirme amacini tasidiklarini aktardi.

Basvurularin devam ettigini kaydeden Dayangaç, söyle konustu:

"Izmir'de 902 bin bina oldugunu düsünürsek basvuru sayisi sadece 4 bin 128 binada kaldi. Vatandaslarimizin aslinda binalariyla ilgili bilgi edinmek isteyeceklerini düsünüyorum. Çünkü Izmir deprem kusaginda yer alan bir kent ve depreme hazirlikli olmamiz gerektigini ve bunun bilincinde olmamiz gerektigini düsünüyorum."

- Yikim karari endisesi

Dayangaç, yaptiklari çalismanin riskli yapi tespiti islemi olmadigini, yapilarin ön incelemesinden ibaret oldugunu, dolayisiyla çalisma sonucu yikim gibi bir yaptiriminin bulunmadigina dikkat çekti.

Bazi vatandaslarin bu yönde endiselerle çalismaya mesafeli durdugunu tahmin ettiklerini bildiren Dayangaç, sözlerini söyle tamamladi:

"Basvuru sayfamizda buna yönelik açiklamalar yaptik. Sikça sorulan sorular ve yanitlari seklinde bir bölüm olusturduk. Oradan da takip edebilirler. Riskli yapi tespiti yapmiyoruz. Riskli yapi tespiti, su an ülkemizde mevzuat çerçevesinde 6306 sayili yasa kapsaminda yapilan bir islem ve sonrasinda yikim zorunlulugu olan bir islem. Izmir Büyüksehir Belediyesi olarak yapmakta oldugumuz çalisma, yapinin mevcut durumunu degerlendirerek tespitine yönelik çalisma. Yani bir ön inceleme niteliginde, dolayisiyla yikim gibi bir yaptirimi yok. Ama söyle bir husus var. Projelerine uygunlugu yönünden bir denetleme yapiyoruz. Projesinde olmayan, binanin tasiyici sistemini zedeleyici herhangi bir tadilat yapilip yapilmadigini da kontrol etmis oluyoruz."