Biden yönetimi, silahlarin satin alinmasinda özgeçmis kontrolünü güçlendirecekTugçenur Akgün

Biden yönetimi, silahlarin satin alinmasinda özgeçmis kontrolünü güçlendirecekTugçenur Akgün

NEW YORK (AA) - ABD Baskani Joe Biden, ülkenin önemli sorunlarindan silahli siddetin önlenmesi kapsaminda silah satisinda özgeçmis kontrolleri ve farkindalik çalismalarinin artirilmasi ile silahlanma yasalarinin düzenlenmesi gibi adimlar atmayi hedefliyor.

Beyaz Saray'dan paylasilan bilgi notuna göre, ocak ayinda toplu silahli saldirinin gerçeklestigi California'daki Monterey Park'i bugün ziyaret edecek Biden, burada duyuracagi baskanlik kararnamesiyle ülkede silahli siddetin önüne geçilmesi için atilacak bir dizi adimi devreye sokacak.

Baskanlik kararnamesi ile Biden idaresi, silah satisi öncesi yapilan özgeçmis kontrollerinin sayisinin artirilmasi, "kirmizi bayrak" yasalarinin etkin kullanimi ve silah endüstrisini sorumlu tutma çabalari hakkindaki yasama faaliyetlerini hizlandirmayi hedefliyor.

Kararname kapsaminda, silah satisinda kapsamli özgeçmis kontrolleriyle ilgili yasanin geçirilmesi için Kongreye çagri yapan Biden, ayrica bu uygulamayi ihlal edenlerin cezalandirilmasi için de Adalet Bakanligina talimat verdi.

Tehlike arz eden durumlarda "kirmizi bayrak" emirlerinin uygulanmasi, bu konuda halkin farkindaliginin artirilmasi ve silahlarin güvenli bir sekilde saklanmasina iliskin çalismalarin artirilmasini hedefleyen kararname ile ayrica silahlarin nakliye sirasinda kaybolmasi veya çalinmasinin engellenmesi için Biden, Ulastirma Bakanligini talimatlandirdi.

Federal atesli silah yasalarini ihlal ettigi belirtilen atesli silah saticilarinin teftisine iliskin kayitlarin kamuya açilmasinin bu kapsamda dogru bir adim olacagini savunan Biden yönetimi, ayrica Federal Ticaret Komisyonunu (FTC) silah üreticilerinin resit olmayanlara nasil silah pazarladigini ortaya koyan kamuya açik bir rapor yayimlamaya tesvik etti.

Silah siddetinden kurtulanlar, kurbanlar ve hayatta kalanlarin aileleri, silahli siddete ilk müdahale edenler ve silahli siddetten etkilenen topluluklar için federal destegin iyilestirilmesi de hedefler arasinda yer aldi. Kararnamede, bu kapsamda atilabilecek bir dizi adima yer verildi.

Bunlarin yani sira Biden, metal detektörler tarafindan tespit edilemeyen atesli silahlarin üretimini önlemek için ve Aralik 2023'te sona erecek 1988 tarihli Tespit Edilemez Atesli Silahlar Yasasinin modernize edilmesi için Kongre'ye ve Adalet Bakanligina çagrida bulundu.

ABD'nin Los Angeles kentinin yaklasik 10 kilometre dogusundaki Monterey Park'ta 21 Ocak aksami Ay takvimine dayali Yeni Yil kutlamalari sirasinda gerçeklestirilen silahli saldirida 11 kisi yasamini yitirmis, 9 kisi yaralanmisti.

Biden'in, bugün Monterey Park'ta silahli saldirilarin önlenmesi konusunda atacaklari adimlar hakkinda yeni kararnamesini de duyuracagi bir konusma yapmasi bekleniyor.