GÜNCELLEME - Israil’de Netanyahu hükümetine karsi "sivil itaatsizlik günü" gösterileri basladiMücahit Aydemir,Enes Canli- Ülke genelinde ellerinde Israil bayraklariyla cadde ve meydanlarda toplanan göstericiler, hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan yasal düzenlemelerini protesto ediyor - Israil polisi, özellikle Tel Aviv kent merkezinde yogun önlem alirken, binlerce protestocu kentin merkezi Ayalon Otoyolu’nu trafige kapatti DETAYLAR VE RÖPORTAJLAR EKLENDI

GÜNCELLEME - Israil’de Netanyahu hükümetine karsi "sivil itaatsizlik günü" gösterileri basladiMücahit Aydemir,Enes Canli- Ülke genelinde ellerinde Israil bayraklariyla cadde ve meydanlarda toplanan göstericiler, hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan yasal düzenlemelerini protesto ediyor
- Israil polisi, özellikle Tel Aviv kent merkezinde yogun önlem alirken, binlerce protestocu kentin merkezi Ayalon Otoyolu’nu trafige kapatti

DETAYLAR VE RÖPORTAJLAR EKLENDI

TEL AVIV (AA) - Israil'de Binyamin Netanyahu hükümetinin yarginin yetkilerini kisitlayan yasal düzenlemelerine karsi "sivil itaatsizlik günü" kapsaminda, ülke genelinde kitlesel protestolar basladi.

Israil'de hükümet, tartismali yargi düzenlemesini Meclis'ten geçirme noktasinda adim adim ilerlerken, bunu "yargiya müdahale" olarak degerlendiren gruplarin ülke genelinde 9 haftayi geride birakan eylemleri giderek artiyor.

Göstericiler, daha önce çagrilari yapilan bugünkü eylem çerçevesinde, yüzlerce kisilik gruplar halinde, basta Tel Aviv olmak üzere ülke genelinde çok sayida kentte toplandi.

Eylemci gruplarin, yol kapama gibi günlük hayati sekteye ugratacak sekilde planladigi protesto çagrilari; Israil basinina, "Diktatörlüge Karsi Direnis Günü", "Direnis Günü" ve "Sivil Itaatsizlik Günü" gibi basliklarla yansidi.

Tel Aviv’de, yargi düzenlemesinin ülkedeki güçler ayriligina karsi tehdit olusturdugunu ve demokratik yapiya zarar vereceginin düsünen gösteriler, “Demokrasi” sloganlari atti.

- Protestocular Tel Aviv otoyolunu trafige kapatti

Israil polisi, eylemler nedeniyle TOMA ve atli polislerle yogun güvenlik önlemi aldi.

Binlerce protestocu, Tel Aviv’in ana caddelerdeki polis barikatlarini asarak kentin en merkezi Ayalon Otoyoluna çikti ve yolu çift yönlü sekilde trafige kapatti.

Polis, yolu kapatan bazi göstericilere darp ederek müdahale etti.

Israil Kamu Yayin Kurulusu (KAN), polisin göstericilere müdahalesini, “tehlikeli polis siddeti” olarak aktardi.

Bati Kudüs'te de bir grup gösterici Basbakan Netanyahu'nun evinin önünde toplandi.

Bir baska grup ise Netanyahu hükümetinin de destekçisi sagci sivil toplum kurulusu Kohelet'in Bati Kudüs'teki merkezine gelerek, buranin girisini kapatmaya çalisti. Göstericiler merkezden çikanlarin üzerine sahte dolar banknotlari atti.

Sokaklara yayilan protesto eylemleri, denizde de gerçeklestiriliyor.

Hayfa sahilinde onlarca yat, tekne ve kano, buraya yanasacak gemileri engellemek için limanin önünü kapatti. Protestocular arasinda eski donanma komutanlari Ami Ayalon ve David Ben-Besht de yer aldi.

Ulusal Güvenlik Bakani Itamar Ben-Gvir ise göstericilerin Netanyahu'nun Italya ziyaretini aksatmak için toplanma çagrisi yaptigi Ben Gurion Uluslararasi Havalimani'na gelerek, "Güvenlik güçlerimizi desteklemek için geldim. Anarsiye izin vermeyecegiz." dedi.

- “Hükümetten daha az kararli degiliz”

Gösterilere katilan 66 yasindaki Theodore Hertzkoretz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, “Hükümetin hayata geçirmek istedigi yargi inkilabini protesto etmek için bu harika insanlarla buradayiz.” ifadelerini kullandi.

Netanyahu hükümetinin, protestolara ragmen yargi düzenlemesini Meclis'ten geçirmekteki israrli tutumunu degerlendiren Hertzkoretz, “Onlar bunu yapmakta kararli, ancak biz onlardan daha az kararli degiliz. Bunu engellemek için biz daha kararliyiz. Güçlüyüz, israrciyiz ve bunu yapacagiz.” diye konustu.

Israilli protestocu, hükümetin yargi düzenlemesi hayata geçirmesi durumunda, “milyonlarca insanin buna karsi oldugunu” ve hükümetin “üstesinden gelebilecek” güçte olduklarini dile getirdi.

Yüksek teknoloji sektöründe çalisan bilgisayar programcisi Ofer Chuav da gösterilere, “kirilgan durumdaki Israil demokrasisini savunmak için” katildigini ifade ederek, “Hükümetin, diktatörlük ve insanlik disi degerlendirebilecegim uygulamalarini engelleyebilecek yegane kurumlardan biri olan mahkemelerimizi korumak için buradayiz.” dedi.

Protestolarin Netanyahu’nun yasa tasarisini geçirmesini “engelleyebileceginden kuskulu oldugunu” dile getiren gösterici, “Yine de mücadele etmeden birakmayacagiz. Bu da degerli bir sey.” seklinde konustu.

- 13 gösterici gözaltina alindi

Bu arada Israil polisinden yapilan yazili açiklamada, sabahtan itibaren 13 göstericinin, “yollari kapamak gibi eylemlerle kamu düzenini bozduklari” gerekçesiyle gözaltina alindigi belirtildi.

Israil Polis Sefi Kobi Shabtai, daha önce yaptigi yazili açiklamada, polisin "insanlarin gösteri yapmasina izin verecegini ancak yollarin kapatilmasina müsamaha göstermeyecegini" duyurmustu.

Shabtai, sivil itaatsizlik eylemleri için 3 bin polisin 130 farkli bölgede konuslandirilacagi bilgisini vermisti.

Protestolar nedeniyle Israil Savunma Bakani Yoav Gallant'in da bugün ülkeyi ziyaret edecek ABD Savunma Bakani Lloyd Austin ile Bati Kudüs’teki makaminda degil Tel Aviv'deki Uluslararasi Ben Gurion Havaalani yakininda görüsecegi belirtilmisti.

Israil basininda yer alan bir haberde de bugün Italya'yi ziyaret edecek Basbakan Binyamin Netanyahu'nun, protestolar nedeniyle, Kudüs'ten Tel Aviv'e helikopterle geçmek zorunda kalabilecegi kaydedilmisti.

- Netanyahu hükümetinin tartismali "yargi reformu"

Israil Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladiklarini duyurmustu.

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclis'e devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.

Ülkedeki en yüksek yargi merci olarak görev yapan Yüksek Mahkeme, Meclis'in çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin elinden alinacagini belirtmisti.

Israil Bassavcisi Gali Baharav-Miara, hükümetin yargi düzenlemesine karsi itirazlarini yazili olarak iletmis, kaygilarinin "güçler ayriligi, yarginin bagimsizligi ve bireysel haklarin korunmasi"nin bozulmasi üzerinde toplandigini paylasmisti.

Ülkede her cumartesi Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesi ve sag politikalarina karsi düzenlenen kitlesel gösteriler 9 haftayi geride birakirken, muhalefet, kamu kurumlari ve is sektörlerinden de hükümetin yasa tasarisina karsi tepkiler yükseliyor.

Basta Tel Aviv olmak üzere Hayfa, Bati Kudüs, Birüssebi ve Netanya gibi büyük kentler dahil ülke çapinda onlarca noktada gerçeklestirilen gösterilere on binlerce Israilli katiliyor.