Hazine ve Maliye Bakani Nebati, kentsel dönüsüme iliskin yeni finansman modelini açikladi: (2)Deniz Çiçek Palabiyik- "Deprem tarihine kadar tahakkuk etmis elektrik ve dogal gaz faturalarinin silinmesi ile elektrik ve dogal gaz faturalarinin ertelenmesi konusunda da çalismalarimizi sürdürüyoruz" - "Bütçe imkanlarimiza ilave olarak, sehirlerimizi hizla ayaga kaldirmak amaciyla Afet Yeniden Imar Fonu'nu da kuruyoruz. Seffaf bir sekilde yönetilecek olan bu Fon ile afetler için uzun vadeli kaynak sag

Hazine ve Maliye Bakani Nebati, kentsel dönüsüme iliskin yeni finansman modelini açikladi: (2)Deniz Çiçek Palabiyik- "Deprem tarihine kadar tahakkuk etmis elektrik ve dogal gaz faturalarinin silinmesi ile elektrik ve dogal gaz faturalarinin ertelenmesi konusunda da çalismalarimizi sürdürüyoruz"
- "Bütçe imkanlarimiza ilave olarak, sehirlerimizi hizla ayaga kaldirmak amaciyla Afet Yeniden Imar Fonu'nu da kuruyoruz. Seffaf bir sekilde yönetilecek olan bu Fon ile afetler için uzun vadeli kaynak sag

SANLIURFA (AA) - Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli deprem tarihine kadar tahakkuk etmis elektrik ve dogal gaz faturalarinin silinmesi ile elektrik ve dogal gaz faturalarinin ertelenmesi konusunda çalismalari sürdürdüklerini belirtti.

Nebati, Sanliurfa'da, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum ile kentsel dönüsümü desteklemek amaciyla hayata geçirilecek yeni finansman modellerine iliskin açiklamalarda bulundu.

Dünyada bugüne kadar gerçeklesen en büyük felaketlerden birinin yasandigi süreçte devletin tüm kurumlari ve imkanlarini seferber ettigini anlatan Nebati, kendisinin de depremin ilk gününden bu yana bölgede vatandaslarla dayanisma içinde çalistigini söyledi.

Nebati, depremzede vatandaslara seslenerek, "Yüreginizi ferah tutun. Devletimiz tüm sefkatiyle, tüm imkanlariyla sizlerin yanindadir. Sorunlarin her biri çözüme kavusana kadar, Sayin Cumhurbaskani'mizin liderliginde sizlerle birlikte olmaya, beraberce yol almaya kesin kararliyiz. Altini çizmek isterim ki Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir. Tüm maddi kayiplarinizi insallah çok daha iyileriyle ve en güzel sekilde, yine birlik içinde telafi edecegiz." dedi.

- "AFAD'a 27 milyar lira aktardik"

Deprem sonrasi Bakanliginin sagladigi desteklere iliskin bilgi veren Nebati, "Deprem felaketinin ilk anindan itibaren tüm kamu kurum ve kuruluslarimizin acil nakit taleplerini hizla karsiliyoruz. Bunun için ilk etapta 100 milyar liralik kaynak ayirdik ve bu kapsamda, simdiye kadar, AFAD'a 27 milyar lira aktardik. Depremden etkilenen vatandaslarimiza ve hayatini kaybeden kardeslerimizin yakinlarina nakdi yardimlarda bulunuyoruz." diye konustu.

Nebati, depremin bütçeye ilave maliyet getirmesinin kaçinilmaz olduguna isaret ederek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Kimsenin içinde en ufak bir kaygi dahi olmasin. Yüksek büyüme performansimiz ve taviz vermedigimiz mali disiplinle elde ettigimiz güçlü mali alan sayesinde, bu büyük felaketin açtigi tüm yaralari hep birlikte saracagiz. Hükümet olarak bugüne kadar verdigimiz sözlerin nasil ki hep arkasinda durduysak, yine sözlerimizin arkasinda dimdik durmaya devam edecegiz. Bütçe imkanlarimiza ilave olarak, sehirlerimizi hizla ayaga kaldirmak amaciyla Afet Yeniden Imar Fonu'nu da kuruyoruz. Seffaf bir sekilde yönetilecek olan bu Fon ile afetler için uzun vadeli kaynak saglayarak bütçe üzerindeki yükü azaltacagiz. Afet sonrasinda, bu yilin ilk çeyreginde büyümenin sinirli olarak olumsuz etkilenme ihtimali olsa da yilin geri kalaninda kademeli sekilde toparlanmasini bekliyoruz. Alacagimiz ilave önlemlerle, depremin 2023 yili büyümesindeki olumsuz etkisi de haliyle sinirli kalacaktir."

Bu zorlu dönemde çiftçilerin yaninda olmayi kesintisiz sekilde sürdürdüklerine dikkati çeken Nebati, "Deprem nedeniyle ürünleri, isleri veya isletmesi zarar gören 115 bin tarimsal üreticimizin Ziraat Bankasi ve Tarim Kredi Kooperatiflerinden kullandigi Hazine faiz destekli 39 milyar lira tutarindaki kredi ödemesini 1 yil süreyle vade farksiz sekilde erteledik. Bu kapsamda, Sanliurfa'daki 17 bin tarimsal üreticimizin Hazine faiz destekli kredi ödemelerini de erteledik." dedi.

- "Kamu bankalarinin destek tutari 80 milyar lirayi buldu"

Nebati, esnafa saglanan desteklere de deginerek, sunlari kaydetti:

"Daha önce açikladigimiz 250 milyar liralik kredi hacmine sahip KGF paketlerine 100 milyar lira daha ekledik. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren isletmelerimiz için 2 yeni KGF paketini uygulamaya aldik. Bu kapsamda, onar milyar lira tutarinda toplam 20 milyar lira kefalet limitini haiz Deprem Bölgesi Isletme Giderleri Destek Paketi ve Deprem Bölgesi Yatirim Destek Paketi ile isletmelerimize ek destekler de sunuyoruz. Is yerleri veya isletmeleri zarar gören 156 bin esnaf ve sanatkarimizin Halk Bankasi tarafindan kullandirilan 23,5 milyar liralik Hazine faiz destekli kredi ödemelerini 6 ay süreyle faizsiz sekilde erteledik. Bu kapsamda Sanliurfa'da yaklasik 23 bin esnaf ve sanatkarimizin 4,1 milyar lira tutarindaki Hazine faiz destekli kredi ödemesini ertelemis durumdayiz."

Nebati, sadece kamu bankalarinin bölgeye sagladigi destek tutarinin 80 milyar lirayi bulduguna dikkati çekti.

- "3 milyar liralik sigorta ödemesi gerçeklesti"

Afetin hemen ardindan deprem sigortasi kapsamindaki faaliyetleri hizlandirdiklarini bildiren Nebati, "Hasar tespitlerinin yapilmasiyla ödemelere ivedilikle basladik. Bugüne kadar 3 milyar liralik ödeme gerçeklestirdik ve ödemelerimiz hizla devam ediyor. Ilk kez hasar ihbarindan hasar inceleme sürecinin tamamlanmasina kadar olan süreçte, sigortalilara avans ödemesi alma imkani da tanimaya basladik." dedi.

Nebati, bu süreçte birçok vergi düzenlemesini de hayata geçirdiklerini anlatarak, "Ayrica, sahadan gelen talepleri dikkate alarak bugüne kadar yapilmis en kapsamli matrah ve vergi artirimi ile borç yapilandirmasini içeren kanun teklifimiz Meclis Genel Kurulunda kabul edilmis ve yakin zamanda uygulamaya geçecektir. Deprem tarihine kadar tahakkuk etmis elektrik ve dogal gaz faturalarinin silinmesi ile elektrik ve dogal gaz faturalarinin ertelenmesi konusunda da çalismalarimizi sürdürüyoruz." ifadesini kullandi.

Konusmasinda sadece Bakanliginin bugüne kadar yaptiklarinin özetini anlattigini belirten Nebati, diger tüm bakan ve bakanliklarin da günün 24 saatinde çalisarak, daha sahada talep olusmadan, gerekeni hizli sekilde uygulamaya koyduklarini dile getirdi.

???????AK Parti iktidari olarak, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde, asamayacaklari hiçbir sorun olmadigini belirten Nebati, sözlerini söyle tamamladi:

"Birakin birileri masalarin etrafinda ikbal hesaplari yapip dursunlar, birileri çadirlarin önünde fotograf versinler, birileri sosyal medya üzerinden söylemler gelistirsin. Onlar söylemeye, biz yapmaya devam edecegiz. Biz uyumuyoruz, çalismaya devam ediyoruz. Bizim bakanlarimiz çadirlarda da yattilar, konteynerlerde de yattilar. Bürokrasimiz, belediye baskanlarimiz, askerimiz, polisimiz ayni sekilde... Bizler, tüm enerjimizle, tüm inancimizla vatandaslarimiza hizli ve kalici çözümler üretmek için gece gündüz demeden mücadeleyi sürdürecegiz. Sanliurfa'mizin ve diger tüm illerimizin bir an evvel yeniden imar ve ihya edilmesinde tüm gücümüzle çalisacak, milletimizle birlik içinde, yan yana, omuz omuza yol almaya devam edecegiz. Geçmis basarilarimiz, yarinlarda elde edecegimiz yeni zaferlerin en saglam teminatidir.????"

(Bitti)