Almanya'da ithalat fiyatlari 26 aydir ilk kez düsüs kaydettiBahattin Gönültas- Ithalat fiyatlarindaki düsüste enerji ürünlerinde gerileyen fiyatlar etkili oldu

Almanya'da ithalat fiyatlari 26 aydir ilk kez düsüs kaydettiBahattin Gönültas- Ithalat fiyatlarindaki düsüste enerji ürünlerinde gerileyen fiyatlar etkili oldu

BERLIN (AA) - Almanya'da ithalat fiyatlari martta yillik bazda 26 ayin ilk düsüsünü kaydetti.

Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede Ithalat Fiyat Endeksi, martta geçen yilin ayni ayina kiyasla yüzde 3,8 gerileyerek, Ocak 2021'den bu yana ilk yillik düsüsü gösterdi.

Piyasa beklentisi, Avrupa'nin en büyük ve dünyanin dördüncü ekonomisinde ithalat fiyatlarinin martta yüzde 3,6 gerilemesi yönündeydi.

Ithalat Fiyat Endeksi, ocak ve subatta yillik bazda sirasiyla yüzde 6,6 ve yüzde 2,8 artis kaydetmisti.

Endeks aylik bazda ise yüzde 1,1 düsük göstererek, art arda aylik düsüsünü yedinci aya tasidi.

Ithalat fiyatlarindaki düsüste enerji ürünlerinde gerileyen fiyatlar etkili oldu.

Martta enerji ithalat fiyatlari, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 27,3 daha ucuz oldu.

Elektrik maliyeti bir yil öncesine göre yüzde 59,9, ithal taskömürü ve ham petrol fiyatlari da sirasiyla yüzde 35,8 ve 25,4 düsüs kaydetti.

Enerji ürünleri hariç ithalat fiyatlari ise yillik bazda yüzde 2,5 artti.

Ithal tüketim mallari fiyatlari da yüzde 6,6 yükseldi.

Gida ürünleri fiyatlarinin martta yillik yüzde 14 artmasi da dikkati çekti. Et ve et ürünleri yüzde 13,9, meyve ve sebze ürünleri yüzde 17,7 artis gösterdi.

Bu arada, Almanya'da Ihracat Fiyat Endeksi, martta bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 2,3 artarken, bir önceki aya göre de yüzde 0,2 geriledi.

Analistler, düsen ithalat maliyetlerinin tüketici fiyatlarini da etkileyecegini tahmin ediyor.

Alman ekonomisi birçok ön ürün ve ham maddeyi yurt disindan temin ettiginden, düsen ithalat fiyatlari tüketici fiyatlarini gecikmeli olarak etkiliyor.

Bu arada, Almanya’da ocak ve subatta yüzde 8,7 olan yillik enflasyon, enerji fiyatlarindaki düsüsün etkisiyle martta yüzde 7,4'e gerilemisti.