13. Kocaeli Kitap Fuari 7 Ekim'de basliyorSengül Azbay- "Sehir ve Kitap" temasiyla düzenlenecek fuarda, 390 yayinevi ve 102 sivil toplum kurulusu stant açacak

13. Kocaeli Kitap Fuari 7 Ekim'de basliyorSengül Azbay- "Sehir ve Kitap" temasiyla düzenlenecek fuarda, 390 yayinevi ve 102 sivil toplum kurulusu stant açacak

KOCAELI (AA) - Kocaeli Büyüksehir Belediyesince "Sehir ve Kitap" temasiyla düzenlenecek 13. Kocaeli Kitap Fuari'na, 390 yayinevi, 102 sivil toplum kurulusu ile 450'den fazla yazar ve sairin katilmasi bekleniyor.

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündogdu, Kocaeli Kongre Merkezi'nde 7-15 Ekim'de yapilacak fuarin tanitim toplantisinda, geleneksellesen etkinligin, sadece yayinevlerinin kitaplarini tanittigi, yazarlarin imza günü gerçeklestirdigi klasik bulusmanin ötesine geçtigini söyledi.

Fuarin, günün meselelerinin tartisildigi, gelecege yönelik düsünce iklimine katki saglayan platform olmasini hayal ettiklerini ve geçen zaman zarfinda bu hayalin büyük ölçüde basarildigina deginen Gündogdu, "Son 5 yilda Türkiye'nin en çok ziyaret edilen kitap fuari olmamiz, bunun en büyük kanitlarindan biridir." dedi.

Gündogdu, 2009'da 10 bin ziyaretçiyle baslayan kitap bulusmasinda geçen yil 905 bin kitapsevere ulasildigini, 13 yilda toplamda 6,5 milyona yakin ziyaretçinin sevdigi yazarlarla bulusturuldugunu aktararak, "Agaçlar Kitap Açiyor" ve "Kitap Kumbarasi" gibi onlarca eglenceli etkinlikle çocuk ve genç edebiyatinin önemli isimlerinin agirlandigini anlatti.

Bu sene ana temayi "Sehir ve Kitap" olarak seçtiklerini bildiren Gündogdu, sunlari kaydetti:

"Çikis noktamiz, hizla artan sehirlesmenin gelecek 10 yilin ve ötesinin en temel meselelerinden biri olduguydu. Tüm dünyada sehirlesme büyük hizla artiyor. 2050'da dünya nüfusunun üçte ikisinin sehirlerde yasayacagi ve nüfusu 10 milyonu geçen mega kent sayisinin 2-3 katina çikacagi öngörülüyor. Bu büyük yer degistirme, hepimizi sehir ve sehirli olmak kavramlarini yeniden düsünmeye zorluyor ve beraberinde onlarca soruyu da getiriyor. Bugün, sehirlerimizi son deprem afetinin de etkisiyle yapilarin güvenligi üzerinden ele aliyoruz. Ama bireyler arasindaki toplumsal baglari, olusan kültürel çesitliligi, bir arada yasama ve toplumsal uyum konularini göz ardi ediyoruz. Oysa göçler, afetler, ekonomik ve sosyal gelismelerin etkisi sehirlerimizin, insanimizin, toplumumuzun kimligini de degistiriyor ve dönüstürüyor. Iste bu nedenle birbirinden degerli yazar, düsünce insaninin rehberliginde ve onlardan ilham alarak degisen, dönüsen sehri, insani anlamak ve gelecegi nasil insa edebilecegimizi konusmak üzere 9 günlük düsünce yolculuguna çikacagiz."

Fuara 450'den fazla yazar ve sairin eslik edecegini belirten Gündogdu, Türkiye'nin en büyük yayinevlerinden Kocaeli'nin yerel yayincilarina kadar 390 yayinevi dünya ve Türk edebiyatinin önemli eserlerini ziyaretçilere sunacagini, 102 sivil toplum kurulusunun stantlariyla fuarda yer alacagini sözlerine ekledi.

Bu arada fuar kapsaminda 4 Ekim Çarsamba Kocaeli Üniversitesi'nde "Açik Havada Sinema Keyfi", 6 Ekim Cuma sabahi ise Cumhuriyet Bulvari'nda "Agaçlar Kitap Açiyor" etkinlikleri düzenlenecek.