Israil'in Gazze saldirisinda çocugunu ve yegenlerini kaybeden Filistinli, "adalete" inanmiyorEnes Canli- Israil'in hava saldirisinda öldürülen 16 yasindaki Hamid'in babasi Haydar Necm:- "Yeryüzünde adalet diye bir sey yok. Adalet idam edilmis. Yahudiler kendileri için adalet istiyorlar. Baskalari onlari yargilamasin diye"- "Bu (4 çocugun öldürülmesi) eger Israil'de olsaydi ne olurdu dünyanin altini üstüne getirirlerdi. Onlarin bir çocugu ölse tüm dünya yanlarinda yer alirdi"

Israil'in Gazze saldirisinda çocugunu ve yegenlerini kaybeden Filistinli, "adalete" inanmiyorEnes Canli- Israil'in hava saldirisinda öldürülen 16 yasindaki Hamid'in babasi Haydar Necm:- "Yeryüzünde adalet diye bir sey yok. Adalet idam edilmis. Yahudiler kendileri için adalet istiyorlar. Baskalari onlari yargilamasin diye"- "Bu (4 çocugun öldürülmesi) eger Israil'de olsaydi ne olurdu dünyanin altini üstüne getirirlerdi. Onlarin bir çocugu ölse tüm dünya yanlarinda yer alirdi"

GAZZE (AA) - ENES CANLI - Israil'in abluka altindaki Gazze Seridi'ne, Agustos 2022'de düzenledigi saldirida 16 yasindaki oglunu kaybeden Filistinli Haydar Necm, uluslararasi hukuka göre korunma statüsüne sahip olmasi gereken çocuklara karsi Israil'in isledigi suçlar için "adaletin olmadigina" inaniyor.

Israil, 2022'de abluka altindaki Gazze Seridi'ne üç gün boyunca, "saldiri hazirligindaki Islami Cihad hedeflerini vurmak" iddiasiyla, havadan ve karadan saldirdi. Bu saldirida öldürülen 44 Filistinliden 17'si çocuktu.

Israil ve Islami Cihad arasinda 7 Agustos gecesi için varilan ateskese saatler kala, Cibaliye Mahallesi'ndeki mezarliga düzenlenen hava saldirisinda, evlerinin karsisindaki mezarlikta oynayan Necm ailesinden; Hamid Necm (16) ve kuzenleri Cemil (4), Cemil Ihab (13) ve Muhammed Hamad Necm (17) hayatini kaybetti. Israil ordusu, dört çocugun öldügü hava saldirisini üstlendi.

Hamid Necm'in babasi Haydar Necm, iki kizi ve bir ogluyla hala Cibaliye Mahallesi'nde çocugunu kaybettigi mezarligin karsisindaki sokakta yasiyor. Haydar Necm'in yürüdügü yolda oglu ve yegenlerinin resimlerinin asildigi afisler duruyor.

Oglunun mezarini ziyaret ettiginde gözyaslarina hakim olamayan Haydar Necm, "5 Nisan Filistinli Çocuklar Günü" dolayisiyla, AA muhabirine yasadiklarini anlatti.

Haydar Necm, sakin mizaçli, spor yapmayi ve futbolu seven bir çocuk diye andigi oglu Hamid'in, büyüyünce saglik çalisani olma hayali kurdugunu belirterek, "Allah bize sabir veriyor. Haberi aldigimizda yikildik simdi gerçege katlaniyoruz. Eskisinden daha iyiyiz." dedi.

Sivil toplum kuruluslari araciligiyla Uluslararasi Ceza Mahkemesine (UCM) konuyla ilgili sikayette bulunduklarini aktaran Baba Haydar, "Adalet Allah'in nezdinde. Israil'in düzeni ahtapot gibi, yargilanmalari zor, hesap sorulmasi zor. Katliamlar yapsalar, suç isleseler de hiçbirinden hesap soramiyorsun. UCM'ye gittik ne oldu? Bir türlü sonuç yok, sürekli erteleniyor, her sey unutulana kadar ertelenecek." diye konustu.

-"Bu yeryüzünde adalet diye bir sey yok"

Haydar Necm, son dönemde Israil'deki yargi düzenlemesine yönelik gerçeklestirilen kitlesel protestolara iliskin "Bu yeryüzünde adalet diye bir sey yok. Adalet idam edilmis. Yahudiler kendileri için adalet istiyorlar. Baskalari onlari yargilamasin diye. Basbakanlari yanlis yaparsa, baskalari onu yargilamasin istiyorlar." degerlendirmesinde bulundu.

Gazze'de neredeyse her iki yilda bir düzenlenen saldirilarda Filistinli kadinlar, yaslilar ve çocuklarin öldürüldügünü dile getiren Haydar Hamid, sunlari kaydetti:

"Bugüne kadar sadece yasamayi istedik ve yine ayni seyi istiyoruz. Bizler sadece yasamak istiyoruz, diger halklar gibi yasamak istiyoruz. Bizden ne isteniyor? Topraklarimizi kurtarmaktan vazgeçtik. Yahudiler nasil yasiyorsa öyle yasamak istiyoruz. Bu (4 çocugun öldürülmesi) eger Israil'de olsaydi ne olurdu dünyanin altini üstüne getirirlerdi. Onlarin bir çocugu ölse tüm dünya yanlarinda yer alirdi. Biz de onlar gibi muamele -hadi olsun bir derece asagisi- dünya bizim acimizi paylassin istiyoruz. Yeryüzünde bizim de hissemiz buymus."

- Gazze'deki çocuklarin yüzde 80'i psikolojik rahatsizlik çekiyor

Uluslararasi hukuka göre, korunma statüsüne sahip olmasi gereken çocuklar, isgal ve abluka altindaki Filistin topraklarinda erken yasta Israil'in siddeti ve hak ihlalleriyle tanisiyor.

Israil'in 15 yildir karadan, denizden ve havadan abluka altinda tuttugu Gazze seridinde 2 milyon civarindaki Filistinli, yaklasik 365 kilometrekare alanda yasiyor.

Uluslararasi hak örgütlerinin hazirladigi raporlara göre, Gazze nüfusunun yaklasik yüzde 47'sini çocuklar olusturuyor ve çocuklar, ablukanin dogurdugu agir insani kosullar altinda yasamlarini sürdürüyor.

Uluslararasi sivil toplum örgütü Save the Children'in (Çocuklari Kurtarin Vakfi), hazirladigi rapora göre, Gazze'deki her bes çocuktan dördü, "depresyon, hüzün ve korku" yasiyor.

Rapora göre, abluka altindaki çocuklarin yüzde 84'ü korku yasadigini, yüzde 80'i endiseli olduklarini, yüzde 77'si üzüntü ya da depresyon çektiklerini paylasiyor.