CHP Genel Baskan Yardimcisi Erkek basin toplantisinda konustu:Baris Gündogan- "Son derece saglikli bir altyapimiz ve sistemimiz var. Çünkü bizim için seçmen iradesi, milli irade her seyin üstündedir, her bir oyu takip ediyoruz"

CHP Genel Baskan Yardimcisi Erkek basin toplantisinda konustu:Baris Gündogan- "Son derece saglikli bir altyapimiz ve sistemimiz var. Çünkü bizim için seçmen iradesi, milli irade her seyin üstündedir, her bir oyu takip ediyoruz"

ANKARA (AA) - CHP Genel Baskan Yardimcisi Muharrem Erkek, "Son derece saglikli bir altyapimiz ve sistemimiz var. Çünkü bizim için seçmen iradesi, milli irade her seyin üstündedir, her bir oyu takip ediyoruz." dedi.

Erkek, 14 Mayis'ta yapilan Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine iliskin, parti genel merkezinde basin toplantisi düzenledi.

Seçim günü oy kullanan tüm seçmenlerle sandik ve seçim kurullarinda görev yapanlara tesekkür eden Erkek, 14 Mayis'ta yapilan seçimlerde yurt içinde 192 bin 214, yurt disinda 9 bin 593 olmak üzere 201 bin 807 sandik bulundugunu animsatti.

Bu sandiklarin tamamina yakininda, yüzde 99,9 oraninda islak imzali sandik sonuç tutanaklarini CHP sistemine girdiklerini bildiren Erkek, kalan orani ise inceleyip kisa sürede sistemlerine gireceklerini açikladi.

Erkek, CHP sisteminin nasil çalistigini su sözlerle aktardi:

"Oylar kullaniliyor, sandiklar açiliyor, sayim döküm islemleri yapiliyor, sandik sonuç tutanaklari hazirlaniyor, imzalaniyor, bu sandik sonuç tutanagini bizim sandik kurulu üyemiz ya da müsahidimiz okul sorumlumuza ulastiriyor. Okul sorumlumuz da ilçe baskanligimiza ulastiriyor, ilçe baskanligimiz da bunu sisteme girdiginde otomatik olarak genel merkezimiz de bunu görüyor. Bu sandik sonuç tutanagi girildiginde sisteme, ayni sandik sonuç tutanagi Yüksek Seçim Kurulunun da (YSK) sistemine girmisse, kendi seçim kurullari araciligiyla ve arada bir farklilik varsa bizim sistemimizde kirmizi alarm veriyor. Bunu hem genel merkez hem il hem ilçe görüyor. Iste burada zaten düzeltmeler ve itirazlar basliyor.

Son derece saglikli bir altyapimiz ve sistemimiz var. Çünkü bizim için seçmen iradesi, milli irade her seyin üstündedir ve her bir oyu takip ediyoruz. Biliyorsunuz cumhurbaskanligi için ayri, milletvekilligi için ayri tutanaklar düzenleniyor. Cumhurbaskanligi için 2 bin 269 sandik sonuç tutanaginda farklilik tespit ettik. Tabii 4 adayin da lehine, aleyhine olabilir. Ayrica bizim adayimiz Millet Ittifaki'nin adayi Sayin Kemal Kiliçdaroglu aleyhine olanlari da ayrica tabii ki tespit ediyoruz. Hepsinin itirazlari pazartesi 17.00 itibariyla yapildi."

Milletvekilligi için de 4 bin 825 sandikta CHP ve IYI Parti aleyhine farklilik tespit ettiklerini duyuran Erkek, bunlarin itirazlarinin dün 15.00 itibariyla sona erdigini söyledi.

Bazi maddi hatalarin itiraz olmaksizin Ilçe Seçim Kurullarinda da düzeltildigini vurgulayan Erkek, farkli yazilan ve düzelttirdikleri bazi tutanaklara iliskin örnekler paylasti.

Muharrem Erkek, "Genel sonuçlari degistirmeyecek nitelikte de olsa her bir oyu takip ediyoruz. Memleketin her kösesindeki, her sandiktaki her bir oyu takip ediyoruz. Milletvekilliginde bazi yerlerde 100 oyla, 200 oyla farkliliklar olabilir onlari da takip ediyoruz. Örnegin Maras'ta 2 milletvekilligimiz için Istanbul 3'üncü bölgede milletvekilligimiz için itirazlar, diger taraf da yapiyor AK Parti de yapiyor. Biz de yakindan takip ediyoruz. Her oy yakin bir sekilde takip ediliyor bu konuda herkes müsterih olsun." diye konustu.

- "Bremen'de kayitli seçmen yok"

Sosyal medyada yer alan çok sayidaki yanlis bilgilendirmelerin de kendilerini çok yordugunu ifade eden Erkek, Almanya'nin Bremen kentine iliskin paylasimla ilgili degerlendirme yapti.

"Bremen'de su kadar seçmen var ama su kadar geçerli oy çikmis, nasil olur? Bremen'in 1138 seçmeni var, geçerli oyun nasil 10 bin 680 olur?" seklinde paylasimlar yapildigini hatirlatan Erkek, "Bir kere Bremen'de kayitli bir seçmen yok, sifir. Hepsi Hannover'e bagli. Hannover'in toplam seçmeni 114 bin 119. Bremen'de kullanilan oy da 12 bin 151 ve Hannover seçmenine bagli. Bunlarin hepsi tek tek takip ediliyor. Biliyorsunuz yurt disindaki seçmenler her yerde oy kullanabiliyor." bilgisini verdi.

Istanbul'da ise cumhurbaskanligi için toplam 117, milletvekilligi için de 396 olmak üzere 513 sandikta itirazlar yapildigini ve bunlarin sonuçlarinin takip edildigini vurgulayan Erkek, sunlari kaydetti:

"64 milyonun üzerinde seçmenimiz var. 55 milyon 833 bin 172 seçmen oy kullanmis. Bu oylarin da 1 milyon 37 bin 103'ü geçersiz. Sandiga gitmeyen 8 milyon 295 bin 595 seçmen var. Geçersiz oylarla birlikte topladigimizda sandiga gitmeyen seçmeni, 9 milyon 332 bin 698 seçmen, yani 9,5 milyona yakin seçmen iradesini ortaya koymamis. Sandiga gitmemis ya da gitse de geçersiz oy kullanmis. Önümüzdeki seçim 28 Mayis'taki seçim çok daha basit bir seçim olacak. 14 Mayis'taki seçim bitti ve bu seçimin kazanani olmadi. Cumhurbaskani güvenoyu alamadi seçmenden. Simdi yeniden seçime gidiyoruz. Daha dogrusu yeni bir maça çikilacak ve bu maç 0-0 basliyor. Onun için lütfen herkes sandiga gitsin. Özellikle gençler, özellikle kadinlar. Bu seçim çok daha basit. Iki aday küçük normal bir oy pusulasi ve biz sag taraftaki adaya oyumuzu verirken, suna da oy verecegiz aslinda, esitlige, özgürlüge, adalete, kardeslige, liyakate, demokrasiye oy verecegiz."

28 Mayis'ta yapilacak cumhurbaskani seçimi ikinci turunda iki adayin yarisacagini ifade eden Erkek, konusmasini söyle tamamladi:

"Oy pusulasinda sag taraftaki adaya oy verecegiz ve demokratik hukuk devletini hep birlikte tesis edecegiz. Tek adam rejimine degil, demokrasiye oy verecegiz ve Türkiye'nin yarinlarini hep birlikte insa edecegiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dedigi gibi umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardir. Biz CHP olarak kurtulusun ve kurulusun partisi olarak biz hiçbir zaman umudumuzu yitirmedik, yitirmeyecegiz. 28 Mayis'ta bahari hep birlikte yakalayacagiz."