AA, Iskoçya'nin yeni Basbakani Hamza Yusuf’un Pakistan'daki ata topraginda akrabalariyla görüstüMuhammet Nazim Tasci- Iskoç Özerk Parlamentosu Holyrood'da yapilan oylamanin ardindan ülkenin ilk Müslüman basbakani olan Yusuf'un bu basarisi, akrabalarinin yasadigi Mian Channu sehrinde sevinçle karsilandi- Hamza Yusuf'un amcasi Manzur Hüseyin:- "Iskoçya'da yasayan Müslüman topluluk için en iyi sekilde hizmet etmesini umuyorum"

AA, Iskoçya'nin yeni Basbakani Hamza Yusuf’un Pakistan'daki ata topraginda akrabalariyla görüstüMuhammet Nazim Tasci- Iskoç Özerk Parlamentosu Holyrood'da yapilan oylamanin ardindan ülkenin ilk Müslüman basbakani olan Yusuf'un bu basarisi, akrabalarinin yasadigi Mian Channu sehrinde sevinçle karsilandi- Hamza Yusuf'un amcasi Manzur Hüseyin:- "Iskoçya'da yasayan Müslüman topluluk için en iyi sekilde hizmet etmesini umuyorum"

MIAN CHANNU (AA) - MUHAMMET NAZIM TASCI - Anadolu Ajansi (AA), Iskoçya'nin ilk Müslüman basbakani olan Hamza Yusuf'un Pakistan'daki ata topragi Mian Channu sehrindeki akrabalariyla ve arkadaslariyla görüstü.

Iskoç Özerk Parlamentosu Holyrood'da yapilan oylamanin ardindan ülkenin ilk Müslüman basbakani olan Yusuf'un bu basarisi, akrabalarinin ve dostlarinin yasadigi Mian Channu sehrinde sevinçle karsilandi.

Hamza Yusuf, her ne kadar 1985'te Glasgow'da dogmus olsa da dedesi ve babasi, 1960'larda Mian Channu'dan Iskoçya'ya gitti. Yusuf'un annesi de Kenya'da Güney Asyali ailenin çocugu olarak dünyaya geldi.

Iskoçya ile Pakistan arasinda yaklasik 9 bin kilometre mesafe bulunuyor ancak 28 Mart'ta Pakistanli Hamza Yusuf'un Iskoçya Bölgesel Yönetimi Basbakani seçilmesi, artik Pakistan ve Iskoçya'yi birbirinden ayiran binlerce kilometrenin ötesinde bir anlam tasiyor.

- Önce Kuveyt, ardindan Iskoçya

AA muhabiri, Hamza Yusuf’un Mian Channu kentindeki akrabalari ve aile dostlariyla görüstü, Iskoçya’nin yeni liderinin ailesinin bir zamanlar yasadigi evi görüntüledi.

Hamza Yusuf’un dedesi ve babasi, Pakistan’in Pencap eyaletine bagli Mian Channu sehrinden 1960’ta önce Kuveyt'e, birkaç yil sonra da Iskoçya’ya gitti.

Hamza Yusuf'un ailesi, Iskoçya'ya gitse de Pakistan'in baskenti Islamabad’a yaklasik 600 kilometre uzakliktaki Mian Channu'da akrabalari ve dostlari yasamini sürdürüyor.

Küçük bir sehir olan Mian Channu'da 100 binin üzerinde nüfus yasiyor. Haberin duyulmasinin ardindan çok sayida kisi, 37 yasindaki Yusuf'un akrabalarina tebrik ziyaretlerinde bulunuyor.

- Haber mutlulukla karsilandi

Mian Channu'nun Jinnah Town bölgesinde yasayan Yusuf’un amcasi ögretmen Manzur Hüseyin, okul notlarini kontrol ettigi sirada yegeni Hamza Yusuf’un Iskoçya’nin yeni lideri seçildigini ögrendigini anlatarak, bu gelismeden dolayi çok mutlu oldugunu söyledi.

Esinin Edinburgh’da oldugunu belirten Hüseyin, "Esim telefonla beni aradi ve Yusuf'un basbakan seçildigini söyledi fakat bu haber bize dünyanin geri kalani gibi sürpriz olmadi." dedi.

Hüseyin, Yusuf'un uzun yillardir siyasetin içinde yer aldigini, çesitli bakanlik görevlerinde bulundugunu vurgulayarak, "Aile üyeleri olarak Yusuf'un basbakan olmasini açikçasi bekliyorduk. Iskoçya'da yasayan Müslüman topluluk için en iyi sekilde hizmet etmesini umuyorum." diye konustu.

Yusuf'un 10 yil önce dügün dolayisiyla Mian Channu'ya geldigini anlatan Hüseyin, "Burada bizimle 10 gün kaldi. Akrabalarina ve ailesinin köklerine karsi merakli ve içten birisi." dedi.

Hüseyin, Avrupa'da bir ülkeye alt kita Müslümanlarinin arasindan basbakan seçilmesinin onur verici oldugunu vurguladi.

- Ata topraklarina düskün

Yusuf'un aile dostlarindan Gulam Rasül de oglu ve Hamza Yusuf'un iyi arkadas olduklarini, sürekli görüstüklerini ifade ederek, Iskoçya'ya her gittiginde ülkenin yeni lideriyle bir araya geldiklerini söyledi.

Rasül, ailesinin tamaminin Iskoçya'da oldugunu belirterek, bölgesel yönetim altinda yasayan azinliklarin Yusuf'u çok sevdigini dile getirdi.

Yusuf'un ata topraklarina oldukça düskün oldugunu anlatan Rasül, her ziyaretinde kendisine Mian Channu ve Pakistan'daki gelismelerle ilgili sorular yönelttigini aktardi.

Rasül, Mian Channu'nun adinin çok duyulan bir sehir olmadigina isaret ederek, "Hem Pakistan hem de Mian Channu halki, Yusuf'un basbakan seçilmesine çok sevindi. Sehrimiz meshur oldu." diye konustu.

- Evleri kullanilamaz vaziyette

Dedesi ve babasinin o dönem yasadigi ev, sehrin "Rail Bazar" olarak bilinen islek çarsisinda bulunuyor.

Evin ilk kati bugün çarsidaki dükkanlar tarafindan kullaniliyor. Evin kullanilabilen ön kisminda terziler, samosa böregi ve süs esyasi satan saticilar bulunuyor.

Iki katli evin ikinci katinin bir kismi çökmüs ve kalan kismi ise kullanilamaz vaziyette.

Yusuf'un babasi ve dedesinin komsularindan Muhammed Sefik, ailenin bir zamanlar yasadigi evin önünde yaptigi açiklamada, birçok hatiranin hala hafizasinda taze oldugunu söyledi.

Sefik, Iskoçya'nin yeni basbakaninin Mian Channu'dan çiktigini görmenin kendileri için gurur verici oldugunu dile getirdi.

- Hamza Yusuf hakkinda farkli düsünenler de bulunuyor

Hamza Yusuf ve ailesi hakkinda farkli düsünenler de bulunuyor.

Isminin açiklanmasini istemeyen bazi hemsehrileri, Hamza Yusuf’un nikahsiz birlikte yasama veya çocuk sahibi olma gibi konulara olumlu baktigini savundu.

Bir gazeteci de ailenin, Islam dininin müsaade etmedigi hususlara farkli bakmasi dolayisiyla sehirden gittiklerini ileri sürdü.

Iskoç Ulusal Partisinin (SNP) yeni Genel Baskani Hamza Yusuf, Iskoç Özerk Parlamentosu Holyrood'da 28 Mart'ta yapilan oylamanin ardindan Iskoçya'nin ilk Müslüman basbakani olmustu.