Azerbaycan Devlet Televizyonunun arsivi TIKA ve TRT'nin katkilariyla dijitallestirilecekRuslan Rehimov

Azerbaycan Devlet Televizyonunun arsivi TIKA ve TRT'nin katkilariyla dijitallestirilecekRuslan Rehimov

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Devlet Televizyonunun (AZTV) arsivi, Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA) ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun (TRT) destekleriyle dijital ortama aktarilmaya baslandi.

Yayin hayatina 1956'da baslayan kanalin 67 yillik arsivinin dijitallestirilmesi için TIKA tarafindan alinan cihazlar, AZTV'ye hibe edildi. AZTV, arsivin dijitallestirilmesi için ekip olustururken TRT de kanala bu konuda egitim destegi sagladi.

AZTV'de, arsivin dijital ortama aktarilmasina iliskin etkinlik düzenlendi. AZTV Genel Müdürü Rövsen Memmedov'un ev sahipliginde düzenlenen etkinlige TIKA Bakü Program Koordinatörü Fatih Yilmaz, TRT Azerbaycan Temsilcisi Murat Akkoç ve Anadolu Ajansi (AA) Asya Kafkasya Haberleri Editörü Tolga Özgenç ile AZTV çalisanlari katildi.

Etkinlik kapsaminda AZTV arsivinin bulundugu bina gezildi, Memmedov konuklara kurumunun faaliyetleri ve arsiv hakkinda bilgi verdi.

Sonrasinda yapilan toplantida konusan Memmedov, Orta Asya ve Kafkaslar'da en güçlü arsive sahip olduklarini, bu arsivin dijital ortama tasinmasinin önemli bir adim oldugunu söyledi.

Türkiye ile Azerbaycan arasindaki is birliginin temellerinden birini, medya ve enformasyon alanindaki is birliginin olusturdugunu vurgulayan Memmedov, "Bu attigimiz adim, global anlamda iki kardes halk ve devletin iliskileri açisindan önemli ve stratejik adimdir." dedi.

Memmedov, arsivlerine "Kizil (altin) fon" ismini verdiklerini belirterek "Altin, onu kullanabildiginde degerlidir. Biz simdiye kadar bunu kullanamiyorduk fakat simdi kullanacagiz. Cumhurbaskani Ilham Aliyev de arsivin dijitallestirilmesini arzu ediyor. Yakin gelecekte biz bu arsiv görüntülerinin kullanilacagi yeni bir kanal da olusturabiliriz. Türk kanallarinin, özellikle TRT'nin tecrübesinden faydalanmaliyiz." ifadelerini kullandi.

AZTV'nin AA ile isbirliklerinden de bahseden Memmedov, AA'nin kendilerine dron çekimi ve fotografçilik hususunda egitim verecegini bildirdi.

TIKA Bakü Program Koordinatörü Yilmaz, AZTV arsivinin dijitallesmesi projesinde yer almaktan heyecan ve gurur duyduklarini söyledi.

Yilmaz, "TIKA olarak misyonumuz, Türkiye ile dost ve kardes ülkeler arasindaki muhtelif alanlardaki isbirliklerini gelistirmeye ve güçlendirmeye yönelik faaliyet ve projelerde bulunmaktir. Azerbaycan ve Türkiye'nin medya alanindaki isbirliklerini gelistirmeye yönelik de bugüne kadar TRT ve AA ile pek çok proje gerçeklestirdik. Bu projemiz ise uzun soluklu ve çok boyutlu bir proje. Müthis bir arsiv dijitallestirilecek. Ikinci asamada ise dijital ortama aktarilan filmlerin ses ve görüntülerinin iyilestirilmesi yapilacak. Bu konuda da TRT'nin katkilari olacak." diye konustu.

TRT Azerbaycan Temsilcisi Akkoç da AZTV'yi adeta kendi kurumlari olarak gördüklerini dile getirdi.

Akkoç, AZTV'deki gelisim ve ekip ruhunun kendilerini ziyadesiyle memnun ettigini, TRT olarak kardes kuruma katki sunmayi sürdüreceklerini ifade etti.

TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci'nin konuyu yakindan takip ettigini söyleyen Akkoç, Sobaci'nin selamlarini ve "hayirli olsun" dileklerini iletti.

Toplanti sonunda Memmedov, Yilmaz ve Akkoç, AZTV, TIKA ve TRT'nin 5 yillik isbirligine iliskin protokole imza atti.