Pentagon raporu: Askeri pilot ve yer mürettebatinin kanser riski daha yüksekDilara Karatas

Pentagon raporu: Askeri pilot ve yer mürettebatinin kanser riski daha yüksekDilara Karatas

ANKARA (AA) - ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) tarafindan yapilan bir arastirmada, askeri pilot ve yer mürettebatinin genel nüfusa kiyasla belirli kanser türlerinde daha yüksek risk altinda oldugu tespit edildi.

Wall Street Journal'in haberine göre, Pentagon'un kanser oranlarina iliskin arastirmasinda, 1992-2017 yillarinda askeri uçaklarda uçan ya da yer destek hizmetlerinde çalisan yaklasik 900 bin personelin verileri incelendi.

Buna göre, askeri pilot ile bu uçaklara yakit saglayan ve bakimini yapan yer ekiplerinin, genel nüfusa kiyasla belirli kanser türlerinde daha yüksek risk altinda oldugu saptandi.

Arastirmada, askeri personelde kanser görülme sikliginin daha yüksek oldugu ancak genel nüfusla karsilastirildiginda benzer ya da daha düsük ölüm görüldügü kaydedildi.

Uçak mürettebatinda yüzde 87 daha yüksek melanoma (cilt kanseri türü) ve yüzde 39 daha yüksek tiroit kanseri görüldügü tespit edilen arastirmada, erkek mürettebatta prostat kanseri görülme oraninin da yüzde 16 daha fazla oldugu belirtildi.

Arastirmada, genel nüfus ile karsilastirildiginda uçak mürettebatinin tüm kanser türlerinde yüzde 24 daha fazla risk altinda oldugu ifade edildi.

Askeri uçaklarin bakimi veya yakit ikmalini yapan havaalani yer mürettebatinin da incelendigi arastirmada, bu kisilerdeki beyin ve sinir sistemi kanserlerinin yüzde 19, tiroit kanserinin yüzde 15, melanomanin ise yüzde 9 daha yüksek görüldügü tespit edildi.

Bu kisilerdeki böbrek veya böbrege iliskin kanserlerin ise genel nüfusa kiyasla yüzde 9 daha yüksek görüldügü kaydedildi.

Öte yandan, sigara, alkol kullanimi ve aile öyküsü dahil "kontrol edilemeyen çok sayida faktör oldugu için" arastirmanin, söz konusu çalisma alaninin kansere neden oldugu anlamina gelmedigi" belirtildi.

Pentagon'un, personelin hangi toksin ya da kanserojen etkenlere maruz kaldigini belirlemek için daha kapsamli inceleme yapmayi planladigi ifade edildi.