Mozambik'te firtina ve seller nedeniyle 117 kisi hayatini kaybettiGökhan Kavak

Mozambik'te firtina ve seller nedeniyle 117 kisi hayatini kaybettiGökhan Kavak

ISTANBUL (AA) - Hint Okyanusu kiyisindaki Dogu Afrika ülkesi Mozambik'te, firtina ve seller nedeniyle subat ayindan bu yana 117 kisinin öldügü bildirildi.

Mozambik Basbakani Adriano Maleiane, mecliste yaptigi konusmada, ülkedeki firtina ve sellerin neden oldugu can kayiplari ve hasarla ilgili bilgi verdi.

Maleiane, firtina ve seller nedeniyle geçen aydan bu yana 117 kisinin hayatini kaybettigini, 272 kisinin ise afetten olumsuz etkilendigini açikladi.

Freddy Kasirgasi'nin da büyük hasara neden olduguna dikkati çeken Maleiane, siddetli yagislarin nehir yataklarinda tasma meydana getirerek sellere neden oldugunu vurguladi.

Maleiane, 50 bin evin yikildigini, 686 sinif ve 69 saglik merkezinin kullanilamaz hale geldigini, 11 bin kilometre yolun hasar gördügünü ve 73 bin hektar tarim arazisinin sular altinda kaldigini kaydetti.

Kasirga ve seller nedeniyle çiftlik hayvanlari da zarar gördü.

Dünya Meteoroloji Örgütüne göre, Afrika'nin dogusunda Madagaskar ve Mozambik'i ikinci kez etkisi altina almasi beklenen Freddy Kasirgasi, tarihin en uzun süren kasirgasi olabilir.

Mozambik'te yetkililer, ilk önce sahil bölgelerini etkisi altina alacagi ve daha sonra ülkenin iç bölgelerine dogru ilerleyecegi tahmin edilen kasirga nedeniyle ikinci kez alarm konumuna geçerek yeni tedbirler aldiklarini duyurmustu.