Yeni dönemin ilk MGK toplantisi yarin yapilacakZafer Fatih Beyaz

Yeni dönemin ilk MGK toplantisi yarin yapilacakZafer Fatih Beyaz

ANKARA (AA) - Milli Güvenlik Kurulu (MGK), 28 Mayis'ta yapilan Cumhurbaskani Seçimi'nin ardindan, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan baskanliginda yeni üyeleriyle ilk kez yarin toplanacak.

Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki toplanti, ayni zamanda yeni kabinenin ilk MGK toplantisi olacak.

Cumhurbaskani Erdogan baskanligindaki MGK toplantisina, Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Adalet Bakani Yilmaz Tunç, Disisleri Bakani Hakan Fidan, Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakani Yasar Güler, Genelkurmay Baskani Orgeneral Musa Avsever ile kuvvet komutanlari katilacak.

Daha önce Milli Istihbarat Teskilati (MIT) Baskani sifatiyla katilan Hakan Fidan Disisleri Bakani, Genelkurmay Baskani sifatiyla bulunan Yasar Güler Milli Savunma Bakani, Ibrahim Kalin ise MIT Baskani olarak toplantida yer alacak.

- Gündem

Toplantida, Irak ve Suriye'nin kuzeyinde yürütülen terörle mücadele operasyonlari basta olmak üzere, stratejik, bölgesel ve ulusal güvenlik konularinin ele alinmasi bekleniyor.

Sinir güvenligi kapsaminda yürütülen faaliyetlerin de toplantida ele alinacak önemli basliklar arasinda yer almasi, PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAS basta olmak üzere tüm terör örgütlerine karsi gerçeklestirilen operasyonlarin toplantida görüsülmesi planlaniyor.

Rusya-Ukrayna Savasi ve Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi ile ilgili gelismeler basta olmak üzere, Türkiye'nin baris için yürüttügü çalismalar, arabuluculuk ve kolaylastiricilik faaliyetleri ile insani yardim ve kalici ateskes konularinin da görüsülmesi bekleniyor.

Ege, Kibris ve Dogu Akdeniz'deki gelismelerin de degerlendirilecegi toplantida, Türkiye ve KKTC'nin, Dogu Akdeniz'de uluslararasi hukuktan kaynaklanan haklarinin korunmasina yönelik çalismalarin görüsülmesi öngörülüyor.

Son dönemde Isveç'ten Türkiye'ye yönelik provokatif eylemlerin ardindan Isveç'in NATO üyeligi basvurusu kapsaminda gelinen son durumun da toplantida ele alinmasi bekleniyor.