Yapay zeka spikerleri Misir, Katar ve Kuveyt'te isbasindaMennatallah H. H. M. Said A.,Ali Semerci,Hamdi Yildiz

Yapay zeka spikerleri Misir, Katar ve Kuveyt'te isbasindaMennatallah H. H. M. Said A.,Ali Semerci,Hamdi Yildiz

ISTANBUL (AA) - Gelisen yapay zeka teknolojisi birçok meslegin gelecegini etkileme potansiyeli tasirken Misir, Katar ve Kuveyt'te bu teknolojiyle olusturulan spikerler ekranda yer almaya basladi.

Teknolojideki gelismelere paralel olarak bazi Arap medya kuruluslari yapay zeka uygulamalariyla simülasyon modellerini hayata geçiriyor.

Bunlarin sonuncusu Kuveyt'te tanitilan "Fidda" (Gümüs) isimli haber spikeri oldu.

- Kuveyt'in ilk sanal spikeri Fidda

Fidda, Ingilizce yayin yapan Kuwait Times gazetesinin internet sitesi Kuwait News'de ilk kez 13 saniyelik bir sunumla ekrana geldi.

Arapça, "Ben Fidda, Kuwait Times medya kurumunun yapay zeka ile çalisan ilk spikeriyim." ifadeleriyle kendini tanitan sanal spiker, ardindan, "Fidda'nin sizlere sunmasini istediginiz haber türleri hangileridir?" sorusuyla sitenin takipçilerini ankete katilmaya davet etti.

- Misir'in sanal spikeri Ani

Aslinda, Orta Dogu ülkelerinde sanal spikerin isbasi yaptigi ilk ülke Misir oldu.

"Kahire 24" haber sitesi, 22 Subat'ta ilk yapay zeka özellikli haber bültenini yayimladi. Bültenin sanal spikeri Ani, kendini, "Orta Dogu'da medyanin gelismesi ve ilerlemesi projesi çerçevesinde yapay zeka özellikli haber sunumu yapan ilk spiker" seklinde tanitti.

Kahire 24 yetkilileri, teknolojideki gelismeleri yayinlarina yansitmaya devam edeceklerini ve haber içeriklerinin gün boyu yapay zeka ile aktarilmasi için çalisacaklarini duyurdu.

- Al Jazeera'nin iki sanal spikeri Ibtikar ve Nura

Katar'in baskenti Doha'da 13 Mart'ta düzenlenen Al Jazeera'nin ilk Yapay Zeka Konferansi çerçevesinde dev ekranda görünen sanal spiker ise kendini "Al Jazeera Medya Enstitüsünün kimliginin temsilcisi" olarak ilan etmisti.

Enstitü, sosyal medya hesaplarinda, "Sanal spiker Ibtikar'in aramiza katilmasindan memnuniyet duyuyoruz" açiklamasi yapti.

Ibtikar'in, Al Jazeera'nin önemli spikerlerinden Rawa Auger (Rava Ojey) ile ortaklasa katildigi tanitim bölümündeki basarisi, kanaldaki spiker krizine çözüm olabilecegi yorumlarina yol açti.

Katar'daki bir baska sanal spiker Nura ise, 10 Mart'ta Al Jazeera'nin Hastag programinda seyircilerin karsisina çikmisti.

Nura, programda, Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden Yapay Zeka Uzmani Dr. Talib el-Askar ile bir röportaj yapti. Nura'nin uzmana sordugu sorular arasinda "yapay zekanin insanin yerine alip almayacagi ve bu alandaki korkularin sebepleri" de vardi.