Ana kubbe güçlendirmesi tamamlanan Selimiye Camisi'nin restorasyonu sürüyorSalih Baran- Camide enjeksiyon çalismalari, avlu kubbelerinin kursun kaplamasi tamamlandi - Kubbelerin Horasan siva çalismalari, minare onarimlari, ana kubbe kursun kaplama imalatlari, ahsap pencere ve kapilarin bakim onarimlari devam ediyor

Ana kubbe güçlendirmesi tamamlanan Selimiye Camisi'nin restorasyonu sürüyorSalih Baran- Camide enjeksiyon çalismalari, avlu kubbelerinin kursun kaplamasi tamamlandi
- Kubbelerin Horasan siva çalismalari, minare onarimlari, ana kubbe kursun kaplama imalatlari, ahsap pencere ve kapilarin bakim onarimlari devam ediyor

EDIRNE (AA) - Mimar Sinan'in "ustalik eseri" Selimiye Camisi'nin restorasyonu devam ediyor.

Yaklasik 3,5 yil sürmesi planlanan caminin gelecege güvenle tasinmasi için 2021 yilinin kasim ayinda baslatilan restorasyon, yapinin içinde ve disinda es zamanli yapiliyor.

Restorasyon ekipleri, yapinin her noktasini titizlikle inceledikten sonra gerekli müdahaleleri asirlik eserin aslina uygun sekilde gerçeklestiriyor.

Çalismalar kapsaminda önceki uygulamalardan kalan çimento uygulamalar temizleniyor, caminin her alani elden geçiriliyor.

Kubbeden minarelere, revakli avlu dösemesinden çinilere, sadirvandan bahçe duvarina her alanda restorasyon çalismalari sürüyor.

Ana kubbe güçlendirme ve enjeksiyon çalismalari, avlu kubbelerinin kursun kaplamasi tamamlandi.

Kubbelerin Horasan siva çalismalari, minare onarimlari, ana kubbe kursun kaplama imalatlari, ahsap pencere ve kapilarin bakim onarimlari devam ediyor.

- Restorasyon kapsaminda neler yapilacak?

Restorasyonla çimentolu uygulamalar yapidan uzaklastirilacak, caminin cam ve ahsap pencere dogramalari tamamen yenilenecek.

Yapinin bütün yer dösemeleri sökülerek özgün olanlar kontrol edilecek ve döseme taslarinda hasar varsa ilgili raporlar dogrultusunda giderilecek.

Mahfil kati zemininde kullanildigi tespit edilen çimentolu sap, mekanik yöntemle sökülerek yapidan uzaklastirilacak ve orijinal zemin (küfeki) açiga çikarilacak.

Caminin içinde yer alan 264 alçi içlikten, 1983 onariminda düz cam veya pleksiglas yapilanlar, yeniden paslanmaz çelik strüktürlü ve sise dibi camli olarak yenilenecek. Tüm beyaz çimentolu disliklar ise suya dayanikli alçi (anhidrit veya seker alçi) ile paslanmaz teçhizatli ve sise dipli olarak degistirilecek.

Ana mekanin pencerelerindeki özgün ahsap kepenkler ile kapilar, özellikle alt eteklerinden kontrol edilerek çürüme, malzeme kaybi ve eksik parça onarimlari yapilacak. Caminin atmosferik etkilerle çürümüs olan tüm ahsap pencere dogramalari restorasyonda yeniden yapilacak.

Kalem islerindeki bozulmalar da restorasyon çalismasinda giderilecek.

Geçmis onarimlarda dönemin restorasyon anlayisi olarak kabul gören ancak bugün sakincalari nedeniyle tümüyle tarihi yapiya zarar verici olarak kabul edilen, kubbelerdeki sivalar, derz tamirleri, dösemelerdeki çimentolu sap, beton disliklar gibi portland çimentolu uygulamalar, restorasyon çalismalari sirasinda yapidan uzaklastirilacak.

Hazire ve türbe de bu onarim kapsaminda ele alinacak.