Brezilya'da kadin ve erkek arasindaki ücret esitsizligini kaldiracak yasa gündemdeAhmet Dursun- Brezilya Devlet Baskani Luiz Inacio Lula da Silva: - "Brezilya, kadinlara saygiya ve ayrimcilik, taciz, tecavüz, kadin cinayetleri, kadina yönelik her türlü siddetle mücadeleye geri döndü"

Brezilya'da kadin ve erkek arasindaki ücret esitsizligini kaldiracak yasa gündemdeAhmet Dursun- Brezilya Devlet Baskani Luiz Inacio Lula da Silva:
- "Brezilya, kadinlara saygiya ve ayrimcilik, taciz, tecavüz, kadin cinayetleri, kadina yönelik her türlü siddetle mücadeleye geri döndü"

SAO PAULO (AA) - Brezilya Devlet Baskani Luiz Inacio Lula da Silva, ülkesinde kadin çalisanlar aleyhindeki ücret esitsizligini ortadan kaldirmak için hazirlanan yeni yasa tasarisini açikladi.

Devlet Baskani Lula da Silva, 8 Mart Dünya Kadinlar Günü dolayisiyla baskent Brasilia'daki Planalto Sarayi'nda düzenlenen törende, "önceki hükümet döneminde ülkede kadin haklari konusundaki gerilemeyi tersine çevirmek için" kadin haklariyla ilgili 25'in üzerinde yasa tasarisindan olusan, yeni bir paketi duyurdu.

Açiklanan pakette en önemli konunun, ayni isi yapan kadin ve erkeklere esit ücret garantisi veren yasa tasarisi oldugu ifade edildi.

Pakette, aile içi siddete ugrayan kadinlara siginma evleri insa etmek için 372 milyon real (yaklasik 1 milyar 370 milyon lira) ve kadinlarin liderliginde yürütülecek bilim projelerini desteklemek için 100 milyon real (yaklasik 368 milyon 253 bin lira) harcamanin planlandigi belirtildi.

- "Brezilya, kadina yönelik her türlü siddetle mücadeleye geri döndü"

Törende konusan Lula da Silva, önceki Devlet Baskani Jair Bolsonaro'nun basindaki hükümetin, "kamu politikalarini yok ettigi, temel bütçe kaynaklarini kestigi ve kadinlara yönelik siddeti motive ettigi için saygidan yoksun" oldugunu dile getirdi.

Kadin haklari konusundaki gerileme nedeniyle "asiri sagci" olarak nitelendirilen selefi Bolsonaro'yu suçlayan Lula, "Brezilya'nin geri döndügünü söylemekten memnuniyet duyuyorum. Brezilya, kadinlara saygiya ve ayrimcilik, taciz, tecavüz, kadin cinayetleri, kadina yönelik her türlü siddetle mücadeleye geri döndü." ifadelerini kullandi.

Brezilya Devlet Baskani Lula da Silva, kadina yönelik pek çok siddet biçimi oldugunu vurgulayarak bunlarin her biriyle mücadele etmeyi "devletin ve bir bütün olarak toplumun görevi" olarak nitelendirdi.

Insan Haklari Izleme Örgütünün 2018'deki raporuna göre, Brezilyali kadin isçiler, egitim düzeyleri yüksek olsa da genellikle erkeklerden yüzde 23 daha az ücret aliyor.