ABD, Karadeniz Tahil Koridoru Girisimi'nin süresinin uzatilmasini destekliyorKasim Ileri

ABD, Karadeniz Tahil Koridoru Girisimi'nin süresinin uzatilmasini destekliyorKasim Ileri

WASHINGTON (AA) - ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sektreri Antonio Guterres ve Türkiye'nin girisimleri ile 18 Mart'a kadar uzatilan Karadeniz Tahil Koridoru Girisimi'nin yeniden uzatilmasini güçlü bir sekilde desteklediklerini söyledi.

Günlük basin toplantisinda açiklama yapan Price, "Karadeniz Tahil Girisimi, küresel gida güvensizligi ile mücadele ve gida fiyatlarinda istikrarin saglanmasinda önemli bir araçtir. ABD, Genel Sekreter Guterres'in Türkiye ile ortak olarak Rusya ve Ukrayna tahilini dünya piyasasina getirme çabalarini güçlü bir sekilde destekliyor. Genel Sekreter'in Kiev'den girisimin 18 Mart'tan önce uzatilmasi çagrisini destekliyoruz." dedi.

Price geçen yil agustos ayindan bu yana Karadeniz Tahil Koridoru Girisimi kapsaminda 23 milyon metrik ton tahil ve yagli tohumun piyasaya çikarildigini hatirlatti.

Bu tahilin dört milyon metrik tonunun gelismekte olan ülkelere gittigini kaydeden Price, girisim kapsaminda 16 gemi tahilin ise Dünya Gida Programi üzerinden Yemen, Etiyopya, Somali ve Afganistan gibi büyük gida krizi ile karsi karsiya olan ülkelere ulastirildigini kaydetti.

Karadeniz Tahil Girisimi'nden önce dünyada gübre ve bugday fiyatlarinin yüzde 30 arttigina isaret eden Price, "Karadeniz Tahil Girisimi basarili oldu, tahil fiyatlarini düsürdü, tahil akisini sürdürttü ve gelismekte olan ülkelerde milyonlarca gida sorunu yasayan insan, akut gida eksikliginden kurtuldu. Sonuç olarak, dünyanin Ukrayna tahilina ihtiyaci var." dedi.

Ukrayna'daki savasin baslamasiyla ortaya çikan küresel gida krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen tahil sevkiyatina iliskin Karadeniz Tahil Koridoru Girisimi, Istanbul'da 22 Temmuz 2022'de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM arasinda imzalanmisti.

Süresi dolan girisim daha sonra 19 Kasim 2022'de Cumhurbaskani Erdogan'in girisimleri ile Türkiye'nin ev sahipliginde gerçeklestirilen dörtlü görüsmeler neticesinde 19 Kasim 2022'den itibaren 120 gün süreyle uzatilmisti.

Söz konusu süre 18 Mart'ta sona eriyor.