ABD'de düzensiz göçmenlerin serbest birakilmalari uygulamasinin durdurulmasina karar verildiNuri Aydin

ABD'de düzensiz göçmenlerin serbest birakilmalari uygulamasinin durdurulmasina karar verildiNuri Aydin

MIAMI (AA) - ABD'de bir hakim, Joe Biden yönetiminin ülkeye Meksika'dan kaçak yollarla giren düzensiz göçmenlerin sinir disi edilmeden saliverilmeleri uygulamasinin durdurulmasi talimatini verdi.

Florida Ilçe Mahkemesi Hakimi T. Kent Wetherell, Biden yönetiminin düzensiz göçmenlere yönelik uygulamalarina dair aldigi kararda, "Biden yönetiminin, güney bati sinirlarini yabancilarin ülkeye akin etmesi için anlamsiz bir hatta dönüstürdügünü" öne sürdü.

Eski Baskan Donald Trump tarafindan atanan Wetherell, sinira duvar örülmesi uygulamasinin durdurulmasi ve sinirdaki "aile gözetim merkezinin" kaldirilmasini da hatali buldu.

Wetherell, kararda, "Bu eylemler, güney bati sinirina 'gelin, açigiz' levhasi asmaya benzer." ifadesini kullandi.

Hakim Wetherell, ülkeye Meksika'dan kaçak yollarla giren düzensiz göçmenlerin serbest birakilmasinin durdurulmasi talimatina itiraz edebilmesi için de Biden yönetimine 7 gün süre tanidi.

- "Baskan Biden, sinirdaki krizin sorumlusudur"

Florida Bassavcisi Ashley Moody ise karara dair yaptigi açiklamada, "Bugünkü karar, bilinenlerin dogrulanmasidir. Baskan Biden, sinirdaki krizin sorumlusudur ve onun yasa disi göçmenlik uygulamalari ülkeyi daha güvensiz hale getirdi." degerlendirmesinde bulundu.

ABD'deki sinir bölgelerinde 2022'de gözaltina alinan 572 bin 575 kisi, söz konusu uygulamalar dahilinde saliverilmisti.

Gözalti süreci sona eren göçmenlerin ülkede yasal olarak bulunmalari için 2 ay içinde hukuki süreçleri baslatmalari isteniyor.