ABD Hazine Bakanligi, Fed ve FDIC'den SVB ile Signature Bank'a iliskin ortak açiklama: Dilara Zengin Okay- "Mudiler, 13 Mart Pazartesi gününden itibaren paralarinin tamamina erisebilecekler. SVB karariyla ilgili hiçbir kayip, vergi mükellefleri tarafindan karsilanmayacak" - "Eyalet otoritesi tarafindan kapatilan Signature Bank için de benzer bir sistemik risk durumunu duyuruyoruz"

ABD Hazine Bakanligi, Fed ve FDIC'den SVB ile Signature Bank'a iliskin ortak açiklama: Dilara Zengin Okay- "Mudiler, 13 Mart Pazartesi gününden itibaren paralarinin tamamina erisebilecekler. SVB karariyla ilgili hiçbir kayip, vergi mükellefleri tarafindan karsilanmayacak"
- "Eyalet otoritesi tarafindan kapatilan Signature Bank için de benzer bir sistemik risk durumunu duyuruyoruz"

WASHINGTON (AA) - ABD Hazine Bakanligi, ABD Merkez Bankasi (Fed) ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), Silikon Vadisi Bankasi'nin (SVB) iflasinin ardindan mevduatlarin korunmasina iliskin alinan kararlari açikladi ve SVB müsterilerinin mevduatlarina pazartesinden itibaren erisebileceklerini bildirdi.

ABD Hazine Bakani Janet Yellen, Fed Baskani Jerome Powell ve FDIC Baskani Martin Gruenberg, SVB ve Signature Bank'a iliskin ortak açiklama yapti.

Halkin bankacilik sistemine olan güvenini güçlendirerek ABD ekonomisini korumaya yönelik kararli adimlar atildigi belirtilen açiklamada, "Bu adim, ABD bankacilik sisteminin, güçlü ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi tesvik edecek sekilde mevduatlari koruma ve hanehalklari ile isletmelerin krediye erisimini saglama yönündeki hayati rollerini yerine getirmeye devam etmesini saglayacak." degerlendirmesinde bulunuldu.

Açiklamada, ABD Hazine Bakani Yellen'in, FDIC ve Fed'in önerilerini dinledikten ve ABD Baskani Joe Biden ile istisare ettikten sonra FDIC'nin SVB kararinin tüm mevduat sahiplerini tamamen koruyacak sekilde tamamlanmasini saglayacak eylemleri onayladigi kaydedildi.

Ortak açiklamada, "Mudiler, 13 Mart Pazartesi gününden itibaren paralarinin tamamina erisebilecekler. SVB karariyla ilgili hiçbir kayip, vergi mükellefleri tarafindan karsilanmayacak." ifadesi kullanildi.

- "Signature Bank için de benzer bir sistemik risk durumunu duyuruyoruz"

New York merkezli Signature Bank'in da iflas ettigi aktarilan açiklamada, "Eyalet otoritesi tarafindan kapatilan Signature Bank için de benzer bir sistemik risk durumunu duyuruyoruz." degerlendirmesinde bulunuldu.

Bu kurumun tüm mudilerinin bütün hale getirilecegi belirtilen açiklamada, SVB kararinda oldugu gibi vergi mükelleflerinin bu bankayla ilgili de hiçbir zarari karsilamayacagi vurgulandi.

Açiklamada, hissedarlar ve belirli teminatsiz alacaklilarin korunmayacagi kaydedildi.

Hazine Bakanligi, Fed ve FDIC'nin açiklamasinda, FDIC'nin sigortasiz mudileri desteklemek için ugradigi zararlarin kanun geregi bankalara özel bir degerlendirme yapilarak tazmin edilecegi aktarildi.

- Fed'den uygun mevduat kurumlarina ek fon

Fed'in bankalarin tüm mevduat sahiplerinin ihtiyaçlarini karsilayabilmelerine yardimci olmak için uygun mevduat kurumlarina ek finansman saglayacagini duyurduguna da isaret edilen açiklamada, ABD bankacilik sisteminin büyük ölçüde finansal krizden sonra yapilan reformlar nedeniyle dirençli ve saglam bir temel üzerinde durdugu vurgulandi.

Açiklamada, atilan yeni adimlarla birlikte söz konusu reformlarin mudilerin tasarruflarinin güvende kalmasini saglamak için gerekli adimlari atma taahhüdünü gösterdigi kaydedildi.

Öte yandan Fed'den yapilan bir diger açiklamada, uygun mevduat kurumlarina saglanacak ek finansmanin bankacilik sisteminin mevduatlari koruma kapasitesini güçlendirecegi ve ekonomiye sürekli para ile kredi saglanmasina imkan verecegi aktarildi. Açiklamada, "Fed, ortaya çikabilecek herhangi bir likidite baskisini ele almaya hazir." ifadesi kullanildi.

Mevduat kurumlarina bir yila kadar kredi saglayacak ek finansma için Banka Vadeli Finansman Programi'nin (BTFP) olusturulacagi bildirilen açiklamada, ABD Hazine Bakanliginin programa Borsa Istikrar Fonu'ndan 25 milyar dolara kadara kadar kaynak saglayacagi belirtildi.

Açiklamada, Yellen'in FDIC'nin SVB ve Signature Bank kararlarini hem sigortali hem de sigortasiz tüm mevduat sahiplerini tamamen koruyacak sekilde tamamlamasini saglayacak eylemleri onaylamasinin finansal sistemdeki stresi azaltacagi, finansal istikrari destekleyecegi ve isletmeler, hanehalki, vergi mükellefleri ve genel olarak ekonomi üzerindeki etkileri en aza indirecegi vurgulandi.