Depremde hayatini kaybedenler için Izmir'de hatira ormani olusturulduSafak Yel

Depremde hayatini kaybedenler için Izmir'de hatira ormani olusturulduSafak Yel

IZMIR (AA) - Kahramanmaras merkezli, 11 ili etkileyen depremlerde yasamini yitirenler için Izmir'de hatira ormani olusturuldu.

Dünya Ormancilik Günü ve Orman Haftasi etkinlikleri kapsaminda, Bornova ilçesindeki Yakaköy Arapalani mevkisinde "6 Subat Deprem Sehitleri Hatira Ormani" fidan dikim töreni düzenlendi.

Törene katilan Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, iklim degisikligi nedeniyle dünyanin birtakim felaketlere maruz kaldigini belirterek, Sanliurfa'da yasanan sel felaketinin de bunlardan biri oldugunu söyledi.

Kösger, insanoglunun sanayilesme devrimiyle dünyanin dengesine sert müdahalelerde bulundugunu ifade ederek, "Bunun sikintilarini hep birlikte yasiyoruz. Doganin dengesini bozuyoruz, olmasi gereken seklini degistiriyoruz, doga da zaman zaman olmasi gereken sekilde bize davraniyor ve bunun sonucuna hep birlikte katlaniyoruz." diye konustu.

Ormanlarin iklim degisikligiyle mücadele kapsaminda önemine dikkati çeken Kösger, sunlari kaydetti:

"Depremde ölenlere rahmet diliyorum. Onlarin acisini, deprem felaketini, deprem cografyasinda oldugumuzu unutmayacagiz. Depremi can kaybina sebep olmadan savusturabilecegimizi unutmayacagiz. Bütün kurumlar olarak, 85 milyon deprem sonrasi nasil kenetlenmissek, depremden önce de alinmasi gereken tedbirler noktasinda bilinçlenecegiz, olmasi gerektigi gibi hareket edecegiz. Insallah bu acilari bir daha yasamayacagiz. Yavrulamizini da bu noktada bizden daha bilinçli davranmalarini umut ediyorum. Onlari en iyi sekilde yetistirmemiz lazim, ülkeyi onlara emanet edecegiz."

Izmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince de teskilat olarak depremin hemen ardindan arama kurtarma faaliyetlerine katildiklarini, halen de AFAD koordinesinde deprem bölgesinde altyapi, gida ve su temini gibi konularda çalismalara devam ettiklerini anlatti.

Depremde hayatini kaybedenlerin anisini yasatmak için olusturulan 25 dekarlik alana 4 bin fidan dikilecegini belirten Derince, "Manisa'da olusturulacak 6 Subat 2023 Deprem Sehitleri Ormani için de 20 dekar arazide 4 bin fidan dikilecek. Izmir Orman Bölge Müdürlügü olarak 2003-2022 yillari arasinda 146 milyon fidan diktik. 205 milyon tohumu toprakla bulusturduk. 2023 yilinda ise yaklasik 2 bin hektar alanda 3 milyon fidani toprakla bulusturacagiz." diye konustu.

Törende, depremde hayatini kaybeden vatandaslar için Kur'an-i Kerim okundu, dua edildi.

Konusmalarin ardindan fidan dikimi gerçeklestirildi.

Törene Ege Ordusu Komutani Korgeneral Kemal Yeni, Izmir Büyüksehir Belediye Baskanvekili Mustafa Özuslu, Izmir Cumhuriyet Bassavcisi Mustafa Öztürk, Il Emniyet Müdürü Mehmet Sahne, MHP Il Baskani Veysel Sahin, ögrenciler de katildi.