AP baglantili yolsuzluk sorusturmasinda adi geçen Italyan vekilin durusmasi ertelendiBaris Seçkin

AP baglantili yolsuzluk sorusturmasinda adi geçen Italyan vekilin durusmasi ertelendiBaris Seçkin

ROMA (AA) - Belçika'da yürütülen Avrupa Parlamentosu (AP) baglantili yolsuzluk ve kara para aklama sorusturmasinda adi geçen Italyan AP üyesi Andrea Cozzolino hakkindaki Belçika'ya iade talebinin görüsüldügü durusma üçüncü kez ertelendi.

Italyan basininda yer alan habere göre, yabanci devletlerden aldigi rüsvet yoluyla AB islerini etkilemeye çalistigi iddiasiyla alakali 10 Subat'ta Napoli'de bir klinikte gözaltina alinan Cozzolino hakkinda Belçikali savcilarin iade talebinin görüsüldügü durusma 11 Nisan'a ertelendi.

Erteleme talebinin Cozzolino'nun avukatlari Federico Conte ve Dezio Ferraro'dan geldigi belirtilirken bugünkü kararla mahkeme, durusmayi üçüncü kez ertelemis oldu.

Italya'da 11 Subat'tan beri ev hapsinde tutulan Italyan parlamenter Cozzolino, hakkindaki suçlamalari reddediyor.

Cozzolino'nun avukatlari bir önceki durusmada da yolsuzluk sorusturmasinda gözaltina alinan ve sonradan itirafçi olan eski AP milletvekili Italyan Antonio Panzeri'nin müvekkilleri hakkinda sarf ettigi sözlerin uydurulmus seyler oldugunu söylemisti.

- Yolsuzluk sorusturmasi

Belçikali makamlarin yürüttügü yolsuzluk, rüsvet ve kara para aklama sorusturmasi kapsaminda Aralik 2022'de çok sayida noktada aramalar yapilmis, 1,5 milyon avro nakit para ele geçirilmis ve 4 kisi gözaltina alinmisti.

Gözaltina alinan kisilerin AP Baskan Yardimciligi görevi sona erdirilen Yunan milletvekili Eva Kaili, eski Italyan AP Milletvekili Pier Antonio Panzeri, AP'de asistan olarak çalisan Kaili'nin erkek arkadasi Francesco Giorgi ve hukukun üstünlügü konularinda çalisan sivil toplum kurulusunun yöneticisi Niccolo Figa-Talamanca oldugu açiklanmisti. Figa-Talamanca daha sonra serbest birakilmisti.

Giorgi'nin, ifadesinde iki AP milletvekili Andrea Cozzolino ile Marc Tarabella'nin Panzeri'den para aldigini söyledigi ileri sürülmüstü. AP Baskani Roberta Metsola, Cozzolino ile Tarabella'nin dokunulmazliklarinin kaldirilmasi için süreç baslatmisti.

Bu kisilerin, AP'nin ekonomik ve siyasi kararlarini etkilemek üzere bir Körfez ülkesinden rüsvet aldiklari iddia edilmisti. Konuyla ilgili haberlerde adi geçen Katar iddialari reddetmisti.

Daha sonraki haberlerde, Fas'in da bu kisilere rüsvet verdigi iddia edilmis, Fas istihbarati ile Fas'in Varsova Büyükelçisi Abderrahim Atmoun'un süphelilerle görüstügü ileri sürülmüstü.