YKS'de 3,5 milyondan fazla aday ter dökecekSelma Kasap- Sinavin 17 Haziran'daki birinci oturumu TYT'ye 3 milyon 527 bin 463 aday, 18 Haziran'daki ikinci oturumu AYT'ye 2 milyon 573 bin 136 aday, ayni gün ögleden sonra yapilacak üçüncü oturumu YDT'ye 338 bin 14 aday basvurdu

YKS'de 3,5 milyondan fazla aday ter dökecekSelma Kasap- Sinavin 17 Haziran'daki birinci oturumu TYT'ye 3 milyon 527 bin 463 aday, 18 Haziran'daki ikinci oturumu AYT'ye 2 milyon 573 bin 136 aday, ayni gün ögleden sonra yapilacak üçüncü oturumu YDT'ye 338 bin 14 aday basvurdu

ANKARA (AA) - SELMA KASAP - Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezince (ÖSYM) 17 ve 18 Haziran'da yapilacak Yüksekögretim Kurumlari Sinavi'na (YKS) 3 milyon 527 bin 463 aday basvurdu.

AA muhabirinin aldigi bilgiye göre, YKS'nin Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 3 milyon 527 bin 463 aday, Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) 2 milyon 573 bin 136 aday, Yabanci Dil Testi'ne (YDT) 338 bin 14 aday basvuru yapti.

Geçen sene YKS'ye 3 milyon 243 bin 425 aday basvurmustu.

Yüksekögretim Kurumlari Sinavi'nda yaklasik 1 milyon kisi görev yapacak.

- Sinav, Türkiye'deki tüm illerle birlikte KKTC'de gerçeklestirilecek

YKS'nin 17 Haziran saat 10.15'te yapilacak birinci oturumu TYT, 165 dakika sürecek. Sinavda adaylara Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri'nden 120 soru yöneltilecek.

Sinavin ikinci oturumu AYT ise 18 Haziran saat 10.15'te baslayacak ve 180 dakika sürecek. AYT'de adaylara Türk Dili ve Edebiyati, Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden olusan 160 soruluk kitapçik verilecek.

Üçüncü oturum YDT ise ayni gün saat 15.45'te baslayacak. Almanca, Arapça, Fransizca, Ingilizce ve Rusça dillerinde yapilacak 120 dakikalik sinavda, adaylara basvuruda bulunduklari yabanci dile ait soru kitapçigi verilecek.

Adaylar, TYT ve AYT için saat 10.00'dan sonra, YDT için 15.30'dan sonra sinav binalarina alinmayacak.

YKS adaylarinin sinava gelirken sinava giris ve fotografli geçerli kimlik belgelerini yanlarinda bulundurmalari gerekiyor.

- Depremzede ögrencilere illerindeki devlet üniversitelerinde yüzde 25 ek kontenjan

Yüksekögretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaras merkezli depremden etkilenen ögrencilere yönelik bu yil yeni uygulama yapacak.

Bu kapsamda, depremden etkilenen illerde ikamet eden adaylara, kendi sehirlerindeki üniversitelere yerlesirken genel kontenjanda herhangi bir eksiltmeye gitmeden yüzde 25 ek kontenjan ayrildi.

Buna göre OHAL kapsamindaki kentler ile Sivas'in Gürün ilçesinde 6 Subat 2023 itibariyla ikamet eden adaylar için kendi illerindeki devlet üniversitelerinde merkezi yerlestirme ile ögrenci alan programlarin genel kontenjani disinda ilave kontenjan verilecek.

Bu üniversiteler Adana Alparslan Türkes Bilim ve Teknoloji, Adiyaman, Çukurova, Dicle, Firat, Gaziantep, Gaziantep Islam Bilim ve Teknoloji, Harran, Hatay Mustafa Kemal, Inönü, Iskenderun Teknik, Kahramanmaras Sütçü Imam, Kahramanmaras Istiklal, Kilis 7 Aralik, Malatya Turgut Özal ve Osmaniye Korkut Ata üniversiteleri olarak siralaniyor.

Öte yandan, vakif üniversitelerindeki her bir programa 2547 sayili Kanun'da öngörülen yüzde 15 burslu ögrenci okutulmasi yükümlülügü kapsam disinda olmak üzere ve çift diploma programlari hariç depremzede YKS adaylari için 1'er kontenjan ayrilacak.

Merkezi yerlestirmede ayrilan bu kontenjana kayit olunmasi durumunda, kayit yapilan kontenjan kadar ek yerlestirme sirasinda söz konusu programa üniversitenin tercihi de alinarak indirimli veya ücretli kontenjan eklenecek.

- 34 yas üstü kadinlara devlet üniversitelerinde özel kontenjan

Bunun yaninda 1 Ocak 2023 itibariyla 34 yasini tamamlamis kadinlara yönelik YKS için özel bir uygulama hayata geçirilecek.

Bu kapsamda, devlet üniversitelerinin merkezi yerlestirmeyle ögrenci alan ön lisans ve lisans programlarinda "34 yas üstü kadinlar kontenjani" ayrildi.

Bu haktan daha önce herhangi bir lisans programindan mezun olmayan kadinlar yararlanacak. Daha önce bir ön lisans programindan mezun olanlar ise sadece lisans programlari için ayrilan kontenjanlari tercih edebilecek.