Biden ve Sunak, savunma ve ekonomi isbirlikleri basta olmak üzere küresel meseleleri ele aldiTugçenur Akgün

Biden ve Sunak, savunma ve ekonomi isbirlikleri basta olmak üzere küresel meseleleri ele aldiTugçenur Akgün

NEW YORK (AA) - ABD Baskani Joe Biden ve Ingiltere Basbakani Rishi Sunak, ekonomi ve savunma isbirliklerinin yani sira Ukrayna'ya verilen destek ile Çin konularini masaya yatirdi.

Biden, Avustralya'nin nükleer denizaltiya sahip olmasi ve nükleer denizaltilarda kullanilan teknolojinin paylasilmasini içeren AUKUS anlasmasi kapsaminda California eyaletinin San Diego kentinde bulunan Ingiltere Basbakani Sunak ile ikili görüsme gerçeklestirdi.

Beyaz Saray'dan yapilan yazili açiklamada, Biden ve Sunak'in, AUKUS ortakligi ve yakin savunma isbirligi yoluyla bölgesel güvenligi gelistirmeye yönelik taahhütlerinin altini çizdikleri kaydedildi.

Çin'in ortaya koydugu zorluklar ve Hint-Pasifik güvenligi dahil, liderlerin, bir dizi küresel sorun hakkinda görüs alisverisinde bulunduklari bildirilen açiklamada, Ukrayna'ya yapilan güvenlik, ekonomik ve askeri yardimlari ile Moskova'ya uygulanan ekonomik yaptirimlari da görüstükleri kaydedildi.

Açiklamada, liderlerin, Birlesik Krallik ile Avrupa Birligi (AB) arasinda imzalanan Windsor Çerçeve Anlasmasi'ndan duyduklari memnuniyeti dile getirdikleri aktarildi.

Görüsmede, ABD ile Ingiltere arasindaki ekonomik iliskilerin de masaya yatirildigi belirtilen açiklamada, Biden'in, Sunak'i haziran ayinda Washington'a davet ettigi bildirildi.

Açiklamada, Biden ve Sunak'in iki ülke arasindaki ekonomik ve ticari iliskileri gelistirmeye yönelik çalismalari da masaya yatirdiklari bilgisi paylasildi.