TBMM Baskani Sentop, MIKTA 8. Parlamento Baskanlari Konferansi'nda konustu:Irem Demir,Mustafa Hatipoglu- "Son yillarda tecrübe ettigimiz salgin, savas, dogal afetler, kuraklik gibi meseleler yerküredeki her bir devletin ve hatta her bir ferdin birbirine ne kadar kestirme ve girift baglarla bagli oldugunu net bir sekilde göstermistir" - "Dolayisiyla küresel karsilikli bagimlilik, ülkeler arasindaki isbirliginin artmasini ve uluslararasi sorunlarin çözümünde ortak çabalarin sergilenmesini gerektir

TBMM Baskani Sentop, MIKTA 8. Parlamento Baskanlari Konferansi'nda konustu:Irem Demir,Mustafa Hatipoglu- "Son yillarda tecrübe ettigimiz salgin, savas, dogal afetler, kuraklik gibi meseleler yerküredeki her bir devletin ve hatta her bir ferdin birbirine ne kadar kestirme ve girift baglarla bagli oldugunu net bir sekilde göstermistir"
- "Dolayisiyla küresel karsilikli bagimlilik, ülkeler arasindaki isbirliginin artmasini ve uluslararasi sorunlarin çözümünde ortak çabalarin sergilenmesini gerektir

ISTANBUL (AA) - TBMM Baskani Mustafa Sentop, "Son yillarda tecrübe ettigimiz salgin, savas, dogal afetler, kuraklik gibi meseleler yerküredeki her bir devletin ve hatta her bir ferdin birbirine ne kadar kestirme ve girift baglarla bagli oldugunu net bir sekilde göstermistir." dedi.

Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya'dan olusan uluslararasi platform MIKTA 8. Parlamento Baskanlari Konferansi, "Çok Taraflilik, Küresel Karsilikli Bagimlilik ve Parlamentolar" basligiyla TBMM'nin ev sahipliginde Sepetçiler Kasri'nda yapiliyor.

TBMM Baskani Sentop, konferansin açilis konusmasinda, baskanlari Istanbul'da agirlamaktan büyük bir onur duydugunu belirtti.

Kahramanmaras merkezli meydana gelen depremlerle ilgili konusan Sentop, "'Asrin felaketi' olarak da adlandirdigimiz bu afetlerde büyük kayiplar yasadik. 'Asrin felaketi' diyoruz ama aslinda asirlardir yasanmamis olan, belki de 500 yilda bir yasanabilecek bir afetle karsi karsiya kaldik. Böyle zamanlarda en büyük tesellimiz sizler gibi dostlarimizin yanimizda oldugunu bilmek olmustur. Bu yüzden, deprem sonrasinda bu toplantinin yapilmasina iliskin tereddütler olussa da ve bu durumu sizlerin anlayisla karsilayacaginizi bilsek de sizlerle bulusmak istedik. Bu vesileyle, acimizi paylasan, acil arama-kurtarma ve insani yardim desteklerini bizden esirgemeyen MIKTA ülkelerine, halklarina, sizlere milletimiz adina sükranlarimi sunarim." ifadesini kullandi.

Sentop, çok taraflilik ve küresel karsilikli bagimlilik ekseninde parlamentolar arasindaki isbirliginin giderek gelismekte oldugunu memnuniyetle gözlemledigini vurgulayarak, söyle devam etti:

"Etkin çok tarafliligi dis politikamizin en önemli unsurlarindan biri olarak görüyoruz. Bu baglamda MIKTA Türkiye için müstesna bir yere sahip. MIKTA'nin, uluslararasi isbirligi, diyalog ve kültürler arasi anlayisa dayali yapisini önemsiyoruz. MIKTA'nin bölgesel ve küresel sorunlarin çözümüne katki saglama potansiyelinin yüksek oldugunu degerlendiriyoruz. Bu baglamda, 2022 yilinda memnuniyetle üstlendigimiz MIKTA dönem baskanligini, 2023 yilinda Endonezya'ya devrederken isbirligi ve koordinasyonun daha güçlü bir sekilde sürecegine olan inancimi da ifade etmek isterim."

Birbirine daha fazla bagli ve bagimli bir hale gelen dünyada yasandigina dikkati çeken Sentop, "Küresel anlamda karsilastigimiz zorluklar da bu minvalde daha karmasik ve çok yönlü hale geliyor. Iste bu zorluklarin üstesinden gelmek; siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlardan çikis yollari üretmek için çok taraflilik kilit bir araç olarak uluslararasi iliskilerin temel prensipleri arasinda yer almaktadir. Çok taraflilik, ülkeler arasinda dayanisma, saygi ve adil bir paylasimi öngörmektedir." görüsünü paylasti.

Sentop, çok taraflilik ile birlikte degerlendirilmesi gereken bir diger hususun, ülkelerin birbirine olan ihtiyacini ve isbirligini zorunlu kilan küresel karsilikli bagimlilik oldugunu dile getirerek, "Son yillarda tecrübe ettigimiz salgin, savas, dogal afetler, kuraklik gibi meseleler yerküredeki her bir devletin ve hatta her bir ferdin birbirine ne kadar kestirme ve girift baglarla bagli oldugunu net bir sekilde göstermistir. Dolayisiyla küresel karsilikli bagimlilik, ülkeler arasindaki isbirliginin artmasini ve uluslararasi sorunlarin çözümünde ortak çabalarin sergilenmesini gerektirmektedir." degerlendirmesinde bulundu.

Ülkelerin ancak isbirligi yoluyla küresel sorunlarin üstesinden gelebilecegini belirten Sentop, bu sorunlarla hiçbir ülkenin tek basina basa çikabilmesinin mümkün olmadigini, milletlerin temsil organlari olarak parlamentolarin da bu baglamda uluslararasi isbirligini gelistirmek, tecrübeleri paylasmak ve halklar arasindaki köprüleri güçlendirmek için aktif bir rol oynamasi gerektigini bildirdi.

"Bize düsen sorumluluk, parlamentolarin halktan aldiklari gücü degerlendirerek ve küresel karsilikli bagimliligin farkinda olarak çok tarafliligi tesvik etmektir" diyen Sentop, birlikte çalisilabilecek konulara odaklanilmasi ve isbirligi yollarinin kesfedilmesi gerektigini ifade etti.

Toplantinin basligini bu anlayisla "Çok Taraflilik, Küresel Karsilikli Bagimlilik ve Parlamentolar" olarak belirlediklerini anlatan Sentop, öncelikle çok tarafliliga imkan veren en önemli mekanizmalardan olan uluslararasi kuruluslari ve bunlarin "etkin çok tarafliliga" hizmet etmesi için ihtiyaç duyulan reformlari, toplantida gündeme aldiklarini aktardi.

Sentop, küresel karsilikli bagimliligi açik bir sekilde orta koyan güncel meselelerde MIKTA ülkelerinin birbiriyle tecrübelerini paylasmasi amaciyla göç, gida güvenligi, tedarik zincirleri, yeni nesil teknolojiler ve yapay zeka gibi konulara gündemlerinde yer verdiklerini kaydederek, "Ve en nihayetinde hizla degisen küresel ortamda parlamenterlere düsen görevleri sizlerle istisare etmek istedik. Bugün gerçeklestirecegimiz fikri alisverislerin verimli ve anlamli olmasini ve küresel olarak karsilastigimiz zorluklarin üstesinden gelmemize yardimci olacak somut eylemlere öncülük etmesini umuyorum. Inaniyorum ki bu toplanti, bu anlamda alternatif fikir ve yaklasimlar ortaya koyacaktir." dedi.

Konferansa, TBMM Baskani Sentop'un yani sira, AK Parti Istanbul milletvekilleri Ravza Kavakci Kan ile Abdullah Güler, Meksika Temsilciler Meclisi Baskan Vekili Noemi Berenice Luna Ayala, Endonezya Temsilciler Meclis Baskani Puan Maharani, Güney Kore Ulusal Meclis Baskani Kim Jin-Pyo ve Avustralya Senato Baskan Yardimcisi Andrew Mclachlan katildi.

Konferansta düzenlenecek oturumlar, su sekilde açiklandi:

I. Oturum "Uluslararasi Sistemin Reformu: Adalet, Çogulculuk ve Kapsayicilik"

II. Oturum "Uluslararasi Göç: Firsatlar ve Zorluklar"

III. Oturum "Gida Güvenligi, Tedarik Zincirleri, Yoksulluk ve Iklim Degisikligi: Iyi Yönetisimde Parlamentolarin Rolü"

IV. Oturum "Sorumlu Yapay Zeka ve Yeni Teknolojiler: Firsatlar ve Riskler"

V. Oturum "Hizla Degisen Küresel Ortamda Parlamenter Diplomasi ve Karsilikli Bagimlilik"

Kapanis Oturumu