Türkiye'deki seçimler Çin ve Japonya'da yanki bulduEmre Aytekin,Ahmet Furkan Mercan

Türkiye'deki seçimler Çin ve Japonya'da yanki bulduEmre Aytekin,Ahmet Furkan Mercan

PEKIN/TOKYO (AA) - Türkiye'de ?14 Mayis'ta yapilan Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri, Uzak Dogu'daki basin ve medya kuruluslarinin haberlerinde genis yer aldi.

Çin haber ajansi Xinhua, seçimlerle ilgili haberinde, "Oylarin yüzde 93'ünün sayildigi Türkiye'nin cumhurbaskanligi seçiminin ikinci tura kalmasi muhtemel" basligini kullandi.

Haberde oy sayiminin devam ettigi, adaylardan hiçbirinin henüz seçilmek için gerekli yüzde 50 oy çogunlugunu saglayamadigi belirtildi.

Parlamento seçimlerinin geçici sonuçlarina yer verilen haberde, oy sayimi sona yaklasirken 600 sandalyeli mecliste Cumhur Ittifaki'nin 323, Millet Ittifaki'nin 214 ve Emek ve Özgürlük Ittifaki'nin 63 milletvekili çikaracaginin öngörüldügü kaydedildi.

Devlet televizyonu CCTV de Yüksek Seçim Kurulu Baskaninin sandiklarin 91,93'ünün sayiminin ardindan açikladigi sonuçlara göre, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in oylarin yüzde 49,9'unu, rakibi Kemal Kiliçdaroglu'nun 44,49'unu kazandigini gösterdigini bildirdi.

Haberde Erdogan ve Kiliçdaroglu'nun seçim sonuçlarina iliskin degerlendirmelerine yer verildi.

Merkezi Hong Kong'da bulunan South China Morning Post gazetesi ise seçimlerle ilgili haberini, "Türkiye, Erdogan'in önde götürdügü seçimde tarihi ikinci tura hazirlaniyor" basligiyla verdi.

Haberde, "Türkiye'nin en uzun süre görev yapan lideri Erdogan, rakibi Kiliçdaroglu ile basa bas seçim mücadelesine kilitlenmis durumda." ifadesi kullanildi.

Gazete, haberinde, seçim sonuçlarinin, Türkiye'nin 100 yillik tarihinde ilk kez ikinci tur seçime gidecegine isaret ettigini belirtti.

- Japonya

Seçimler, Japonya basininda da genis yanki buldu. Devlet televizyonu ve kamu yayincisi NHK'nin internet sitesinin ana sayfasinda yer verilen haberde, "Hem görevdeki hem de muhalefet adayi çogunluga ulasamadi, ikinci tura kaldi" ifadeleri kullanildi.

Haberde, Japonya'nin yerel saati 11.00 itibariyla Anadolu Ajansinin açikladigi oy sayim oranina yer veren NHK, söz konusu sonuç itibariyla her iki liderin 28 Mayis'ta yeniden yarisacagini aktardi.

Japon haber ajansi JIJI de "Görevdeki Erdogan önde" basligiyla verdigi haberinde, "Iktidar koalisyonunun meclis çogunluguna ulastigini ancak Cumhurbaskanligi seçiminin ikinci tura kaldigi" vurgulandi.

Nikkei Asia ise "Türkiye ikinci turla karsi karsiya. Erdogan önde" baslikli haberde hem Cumhurbaskani Erdogan hem de muhalefetin adayi Kiliçdaroglu'nun yüzde 50 barajini asamadigi belirtildi.

Ulusal gazete Yomiuri Shimbun'un, "Cumhurbaskanligi seçimi ikinci turda" basligini kullandigi haberde, oylarin yeniden sayim taleplerinin, muhtemel sonucun açiklanmasini önemli ölçüde geciktirdigi iddia edildi.