YKS'ye girecek ögrencilere önerilerAbdulselam Durdak- Yeditepe Üniversitesi Egitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danismanlik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Sehriban Özabaci:- "Sinava hazirlanan gençlerin sadece sinavdan önceki gece degil, çok daha önceden uyku düzenini saglamalari gerekir"-"Sinavdan önceki hafta genel tekrar yapip, deneme sinavi çözmek, geçmis yillarda çikan sorulara bakmak ögrencilerin sinav performanslarini, güven duygularini ve motivasyonlarini olumlu yönde etki
ISTANBUL (AA) - Yeditepe Üniversitesi Egitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danismanlik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Sehriban Özabaci, Yüksekögretim Kurumlari Sinavi'na (YKS) hazirlanan gençlerin sadece sinavdan önceki gece degil, çok daha önceden uyku düzenini saglamalari gerektigini bildirdi.
Yeditepe Üniversitesi açiklamasina göre, YKS için geri sayim basladi. Açiklamada görüslerine yer verilen Prof. Dr. Özabaci, yogun ve yorucu bir hazirlik sürecinin ardindan sinav heyecani yasayan ögrenciler ve ailelerine önerilerde bulundu.
Subat ayinda yasanan Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle deprem bölgesinde sinava hazirlanan gençlerin, ögretmenlerin ve velilerin hayatinin büyük ölçüde degistigini animsatan Özabaci, ülke genelinde pek çok kisinin de yasaminin etkilendigini ifade etti.
Özabaci, birçok genç ve aile için yeni bir baslangiç yapabilmek amaciyla bireylerin umutlarinin bu sinava baglanmis olabilecegini belirterek, "Sinav bütün bu yasantilar içinde unutulmus olsa da insanlarin dogasi geregi kendilerini ayakta tutabilmek, gelecege iliskin baglarini daha güçlü hale getirmek açisindan bir araç olarak da anlamli bir yer edinmis olabilir." açiklamasinda bulundu.
Özabaci, bütün bu yasananlarla sinavin gençlerin bundan sonraki yasam planlarini büyük ölçüde etkileyecegini aktararak, bu nedenle YKS'ye bilgi birikimini en iyi sekilde sunacak sekilde girmek için psikolojik, duygusal, fiziksel ve zihinsel olarak hazirlikli olmanin yerinde olacagini bildirdi.
Sinava hazirlik sürecinin yani sira sinav sirasinda yapilacaklarin da önemli oldugunu belirten Prof. Dr. Özabaci, "Sinavdan önceki hafta genel tekrar yapip, deneme sinavi çözmek, geçmis yillarda çikan sorulara bakmak ögrencilerin sinav performanslarini, güven duygularini ve motivasyonlarini olumlu yönde etkileyecektir. Önceki son birkaç yil sinavlarda çikmis olan sorulari çok zor olmayan kaynaklardan incelemek, çözmek ögrencileri daha da güçlü kilacaktir." ifadelerini kullandi.
- "Dinlenin ve uyku düzenini olusturun"
Prof. Dr. Nilüfer Özabaci, son bir haftada dinlenmenin de önemli olduguna isaret ederek, sunlari kaydetti:
"Çalismak kadar dinlenmek sevilen, hosa giden faaliyetlere zaman ayirmak gençleri güçlendirmek, motivasyonu arttirmak açisindan çok daha önemlidir. Çalisma ve dinlenme zamanlari dengeli bir sekilde düzenlenmelidir. Uyku da bu dinlenme süreci içinde en önemli kaynaklardan biridir. Uyku düzeninin saglanmasi zihinsel performansi olumlu yönde etkiler. Sinava hazirlanan gençlerin sadece sinavdan önceki gece degil, çok daha önceden uyku düzenini saglamalari gerekir. Sinav sabahi zinde uyanabilmek ve erken kalkabilecegi bir düzen uygulamak yerinde bir karar olur."
Sinava hazirlanan gençlerin kendilerini huzurlu, rahat hissetmelerinin önemli oldugunu vurgulayan Özabaci, bunun hem kendi iç huzurlari hem de sosyal çevreleriyle olan iliskileriyle ilgili oldugunu anlatti.
Özabaci, gençlerin desteklendikleri duygusunu daha fazla yasayabilmeleri için güvendikleri kisilerle kaygilarini, korkularini, umutlarini, hayallerini paylasmalarinin güvende hissetmelerine yardimci olacagina isaret ederek, su tavsiyelerde bulundu:
"Tabii ki bu süreçte ailelerin de çocuklarina eslik ederek nasil yardim edeceklerini sorgulamalari hatta çocuklari ile arkadasça, sakin ve destekleyici paylasimlarda bulunmalari çok rahatlatici olacaktir. Olumlu düsünceleri zihninden uzaklastirmamak, iyi gelen, rahatlatan düsünceleri, umut veren gelecek hayallerini zaman zaman düsünmek destekleyici olacaktir. Huzuru kaçirabilecek konusmalar, kisiler, haberler oldugunda olumsuz etkilenmemek için ortamdan uzaklasmak yerindedir. Sinavla ya da sinav konulariyla ilgili gençler kendilerine iliskin ön yargilar olustugunda bunlarin yerine olumlu duygulari ve düsünceleri ön plana getirmek güçlendirici olacaktir."
- "Son gün soru çözmeyin"
Son gün soru çözülmemesi gerektigini belirten Prof. Dr. Özabaci, huzurlu, keyifli aktivitelerde bulunmanin, hafif tempoda yürüyüs ve egzersiz yapmanin rahatlatici olacagini bildirdi.
Özabaci, sinavdan günler önce nefesi düzenlemenin motivasyonu ve performansi destekleyecegini ifade ederek, sunlari aktardi:
"Üniversite adayi ögrenciler, 10-15 saniye arkasina rahatça yaslanarak burnundan derince nefes alip ve aldigi nefesi bir miktar içinde tutarak agzindan yavasça verdigi nefes çalismalari büyük ölçüde rahatlatacaktir. Hatta sinav aninda gergin hissettigi zamanlar da nefesine odaklanarak kendini rahatlatabilmelidir. Sinav süresince morali bozuldugunda, konsantrasyonu dagildiginda ve yorgunluk hissettiginde nefes egzersizlerini yapmaya devam etmelidir. Bu sinav geleceginiz için önemli bir sinavdir ancak telafi edilemez degildir. Lütfen bunu her zaman kendinize hatirlatin."