Türkiye Üniversiteler Yagli Güres Sampiyonasi, Edirne'de basladiGökhan Zobar

Türkiye Üniversiteler Yagli Güres Sampiyonasi, Edirne'de basladiGökhan Zobar

EDIRNE (AA) - Türkiye Üniversite Sporlari Federasyonu (TÜSF) tarafindan ilk kez düzenlenen Türkiye Üniversiteler Yagli Güres Sampiyonasi, Trakya Üniversitesi (TÜ) ev sahipliginde Edirne'de basladi.

TÜ Aysekadin Yerleskesi'ndeki çayirda Spor Toto Teskilati'nin destekleriyle gerçeklestirilen sampiyonaya 8 üniversiteden 62 pehlivan katildi.

Pehlivanlarin tören geçisiyle baslayan organizasyonda mehter takimi konser verdi ve halk oyunlari gösterisi sunuldu.

Edirne Valisi H. Kürsat Kirbiyik, açilis töreninde yaptigi konusmada, ilki düzenlenen organizasyonun Edirne'de yapilmasindan dolayi mutluluk duydugunu söyledi.

Yagli güresin Edirne için önemli bir yere sahip oldugunun altini çizen Kirbiyik, "Kirkpinar Yagli Güresleri sahip oldugumuz medeniyet ve kültür açisindan çok anlamli. Dünyada çok az spor organizasyonu var ki 662 yildir devam edebilsin. Bu yil Kirkpinar'i 662'nci kez Edirne'de düzenleyecegiz." dedi.

Kirbiyik, yagli güresin sadece bir spor etkinligi olmadigini, içerisinde agasiyla, cazgiriyla ve pesreviyle pek çok degeri barindirdigini, bu zengin kültürün korunup yasatilmasi gerektigini vurguladi.

Edirne'de yagli güresin gelistirilmesi gerektiginin altini çizen Kirbiyik, sunlari kaydetti:

"Sadece Kirkpinar haftasinda degil turlarla kentimize gelen misafirlerimize yilin her günü gösterebilecegimiz gösteri güresleri, bu tür sampiyonalar ve etkinliklerle yagli güresi sehrimizle çok daha fazla özdeslestirmenin faydali olacagini degerlendiriyorum. Bu çerçevede de bugün düzenlenen organizasyon hakikaten kiymetli ve önemli. Yagli güresin Edirne için sadece Kirkpinar'dan ibaret olmadigini, bu tür etkinliklerle de bu alanin her geçen gün genisleyeceginin bir müjdesi olarak görüyorum."

TÜSF Baskani Prof. Dr. Mehmet Günay ise üniversiteler arasi ilk kez düzenlenen sampiyonanin güzel bir katilimla yapildigini belirtti.

Yagli güresi üniversiteler düzeyinde, spor ve akademik anlamda gelistirmek istediklerini dile getiren Günay, "Seneye buraya Balkanlar'dan da çocuklarimizi getirecegiz. Bu etkinligi uluslararasi boyuta tasiyacagiz." dedi.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu da yagli güresin Türk milletinin en önemli geleneksel sporu olduguna dikkati çekti.

Üniversite olarak yagli gürese ve pehlivanlara yönelik çalismalar yaptiklarini ifade eden Tabakoglu, "2017 yilinda Kirkpinar güreslerinde derece yapan pehlivanlara lisans ve yüksek lisans hakki tanidik. Su anda 26 pehlivanimiz üniversite ögrencisi." diye konustu.

Açilis konusmalarinin ardindan sampiyona deste boy güresleriyle basladi.

Sampiyona baspehlivanlik final güresleri ve ödül töreniyle sona erecek.