Perakende satis hacmi subatta yillik bazda yüzde 21,5 arttiErhan Cihan Ünal

Perakende satis hacmi subatta yillik bazda yüzde 21,5 arttiErhan Cihan Ünal

ANKARA (AA) - Sabit fiyatlarla perakende satis hacmi, subatta geçen yilin ayni ayina göre yüzde 21,5 yükseldi.

Türkiye Istatistik Kurumu, subat ayina iliskin perakende satis endekslerini açikladi.

Açiklamada, perakende satis endekslerinin hesaplanmasinda katma deger vergisi (KDV) beyannamelerinden elde edilen verilerin kullanildigi belirtildi.

Türkiye'de, 6 Subat'ta yasanan Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen illerde mücbir sebep ilan edildigi ve beyannamelerin ertelendigi animsatilan açiklamada, bu nedenle subata iliskin hesaplamalarda eksik gözlemler için e-fatura, e-arsiv fatura verileri gibi alternatif veri kaynaklari ve istatistiksel yöntemler kullanilarak tahmin yapildigi bildirildi. Açiklamada, bu yöntemlerle tahmin edilen büyüklügün toplam içindeki payinin yüzde 3,76 oldugu bilgisi verildi.

Bültene göre, sabit fiyatlarla perakende satis hacmi subatta geçen yilin ayni ayina göre yüzde 21,5 artti. Ayni ayda gida, içecek ve tütün satislari yüzde 24,3, gida disi satislar (otomotiv yakiti hariç) yüzde 24,5, otomotiv yakiti satislari yüzde 7,8 yükseldi.

Sabit fiyatlarla perakende satis hacmi subatta bir önceki aya göre yüzde 6,5 azaldi. Ayni ayda gida, içecek ve tütün satislari yüzde 0,3, gida disi satislar (otomotiv yakiti hariç) yüzde 8,7, otomotiv yakiti satislari yüzde 8,8 geriledi.

- Perakende ciro

Cari fiyatlarla perakende ciro subatta yillik bazda yüzde 93,4 yükseldi. Ayni ayda gida, içecek ve tütün satislari yüzde 113,1, gida disi satislar (otomotiv yakiti hariç) yüzde 99,1, otomotiv yakiti satislari yüzde 47,6 artti.

Cari fiyatlarla perakende ciro subatta bir önceki aya göre yüzde 5,5 geriledi. Ayni ayda gida, içecek ve tütün satislari yüzde 2,1 yükselirken gida disi satislar (otomotiv yakiti hariç) yüzde 8,3, otomotiv yakiti satislari yüzde 8,6 azaldi.