Metro Türkiye raflarinda izlenebilir ve güvenilir et sunuyorFatma Eda Topcu- Metro Türkiye Satin Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç: - "Yaklasik 10 bin üründe QR kod ile izlenebilirlik sunuyoruz ve bu ürünler arasinda kirmizi et de bulunuyor. Ayrica, Metro Türkiye olarak veteriner kontrolünden geçmeyen hiçbir et ve et ürününü, risk altindaki hiçbir ürünü magazamizda bulundurmuyoruz"

Metro Türkiye raflarinda izlenebilir ve güvenilir et sunuyorFatma Eda Topcu- Metro Türkiye Satin Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç:
- "Yaklasik 10 bin üründe QR kod ile izlenebilirlik sunuyoruz ve bu ürünler arasinda kirmizi et de bulunuyor. Ayrica, Metro Türkiye olarak veteriner kontrolünden geçmeyen hiçbir et ve et ürününü, risk altindaki hiçbir ürünü magazamizda bulundurmuyoruz"

ISTANBUL (AA) - Metro Türkiye Satin Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, "Yaklasik 10 bin üründe QR kod ile izlenebilirlik sunuyoruz ve bu ürünler arasinda kirmizi et de bulunuyor. Ayrica, Metro Türkiye olarak veteriner kontrolünden geçmeyen hiçbir et ve et ürününü, risk altindaki hiçbir ürünü magazamizda bulundurmuyoruz." ifadelerini kullandi.

Metro Türkiye yaptigi yazili açiklamayla, son dönemde, Türkiye'de SAT-2 serotipi, halk arasinda bilinen adiyla sap hastaligina rastlanmasi sonrasi, izlenebilir ve güvenli et tüketimine dikkati çekerek, hastaliga karsi kendi magazalarinda aldigi önlemleri paylasti.

Açiklamada görüslerine yer verilen Deniz Alkaç, gida güvenliginin kurum nezdinde oldukça hassas bir konu oldugunu belirterek, müsterilere güvenilir gida sunabilmek adina yogun çalismalar yürüttüklerini bildirdi.

Bu çalismalarin sonucunda yaklasik 10 yil önce sektörde bir ilk olarak, ette izlenebilirlik baslattiklarini animsatan Alkaç, sunlari kaydetti:

"Izlenebilirlik konusunda bu denli hassas olmamizin ana nedeni, tüketicilerimizin güvenli gidaya ulasimini saglamaktir. Bugün yaklasik 10 bin üründe QR kod ile izlenebilirlik sunuyoruz ve elbette bu ürünler arasinda kirmizi et de bulunuyor. Ayrica, Metro Türkiye olarak magazalarimizda veteriner kontrolünden geçmeyen hiçbir et ve et ürünü bulundurmuyoruz. Tüketicilerin kaliteli ve güvenli gidaya ulasimini desteklemek adina 2014 yilinda kirmizi ette yüzde 100 izlenebilirlik sagladik, 2020 yilinda ise uluslararasi standartlardaki GS1-128 barkod sistemine geçtik.

Halihazirda uygulanan analiz ve denetim uygulamalarina ilave olarak, sap hastaligi nedeniyle ürünler ve tedarik zincirinde yer alan et ve süt ürünlerinde olusabilecek gida güvenligi riskini en aza indirmek amaciyla hayata geçirdigimiz çok sayida aksiyon var. Metro Türkiye olarak yillardir gida güvenligi konusunda öncü çalismalar yapiyoruz, etiketlerde yer alan QR kod ile ürünler birçok parametrede takip edilebiliyor, risk altindaki hiçbir ürünü magazamizda bulundurmuyoruz."

- "Et tedarik zincirinde bulunan çiftlik, mezbaha ve tüm tesisleri gida güvenligi açisindan sürekli olarak denetliyoruz"

Alkaç, izlenebilirlik garantisi sunmalarinin vermis oldugu sorumlulukla, et tedarik zincirinde bulunan çiftlik, mezbaha ve tüm tesisleri gida güvenligi açisindan sürekli olarak denetlediklerini bildirdi.

Söz konusu denetimlerde sap hastaligi da dahil olmak üzere hayvan sagliginin korunmasi ve etkin yönetimi ile gida güvenligi sistemlerine dair uygulamalarin denetlendigini, yalnizca denetim sonucu uygun olan tedarikçilerden ürün temin edildigini aktaran Alkaç, su bilgileri verdi:

"Ürünlerimiz periyodik analiz çalismalarimiz kapsaminda düzenli olarak yilda en az iki defa olmak üzere akredite, Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan onayli, bagimsiz laboratuvarlarda analiz edilmektedir. Yüzde 100 izlenebilirlik sundugumuz magaza üretimli etlerimizde yer alan QR barkod etiketi ile hayvanlarin kulak küpe numarasina kadar tüm detayli bilgiler tüketicilere sunulmaktadir. Kulak küpe numarasi ile Tarim ve Orman Bakanligi veya e-devlet üzerinden sorgulama yapildiginda etin üretildigi hayvan ile ilgili detayli bilgilere de ulasilabilmektedir.

Bizler de Metro Türkiye olarak, tedbirlere tam uyum saglayan tedarikçilerden mal alimi yapmaktayiz. Bu kapsamda, Veteriner Saglik Raporu, Dezenfeksiyon Raporu olmayan hiçbir ürün magazalarimiza gönderilmemektedir. Yasanan son durum sonrasinda tüm et tedarikçilerimizden çalistiklari mezbahalar ve bu mezbahalarin et tedarik ettigi tüm çiftliklerin listesi, bu çiftliklerin veteriner kontrolünde oldugu, sap dahil herhangi bir ihbari zorunlu salgin hastalik bulunmadigini dair yazili taahhüt, ayrica sap salgini için aldiklari ilave önlemlere iliskin açiklama talep edilmistir ve alinmistir."