Bursa'da 38 yasindaki hastaya "uyanik beyin tümörü ameliyati" yapildiMustafa Yilmaz
BURSA (AA) - Bursa'da, beyninde tümör bulunan bir hasta, Sehir Hastanesinde uyutulmadan yapilan ameliyatla sagligina kavustu.
Il Saglik Müdürlügünden yapilan açiklamaya göre, 2019 yilindaki beyin tümörü ameliyatinin ardindan iyilesen 38 yasindaki Ismail Subasi'nin hastaligi yeniden nüksetti.
Subasi, bunun üzerine o dönem ameliyatini gerçeklestiren Bursa Sehir Hastanesinde görevli Beyin Cerrahi Prof. Dr. Mehmet Ali Ekici'ye basvurdu.
Ekici tarafindan yapilan tetkiklerde tümörün tehlikeli bir bölgede bulundugu ve ameliyat sonrasi hastanin felç olma riski oldugu ailesiyle paylasildi. Ailenin onayinin ardindan Subasi'ya, Türkiye'de sayili hastanede uygulanan uyanik kraniotomi (uyanik beyin ameliyati) teknigi ile bilinci açik bir sekilde ameliyat yapildi. Operasyon basariyla tamamlandi.
Açiklamada görüslerine yer verilen Prof. Dr. Ekici, hasta ile ameliyat sirasinda konusarak, sag beyin yarisinda hareket merkezinin hemen dibinde bulunan tümörü çikarttiklarini bildirdi.
Motor lif denilen hareket saglayan liflerin vücudun karsi tarafini çalistirdigini aktaran Ekici, sunlari kaydetti:
"Amacimiz, motor sag merkeze zarar vermeden tümörün tamamini ya da tamamina yakinini çikartmakti. Hastamizi 5 senedir takip ediyorduk. Tümörü küçük evreliydi fakat 5 yillik zaman zarfinda bu tümör karakter degistirdi. Kontrast dedigimiz ilaç tutulumu ve tümör içinde nekroz adi verdigimiz kistik alanlar olustu. Bunu hasta yakinlari ile paylastik. Ameliyat kararini verirken, riskli bir alan oldugu için vücudunun felç olma riskini de ailesiyle paylastik ve neticesinde ameliyat karari verdik. Bu ameliyat için çok uyumlu anestezi ekibi de gerekiyor. Bu tek basina çok yetenekli de olsaniz da yapabileceginiz bir is degil. Hastayi uyutmadan ameliyatinin gerçeklestirilebilmesi için ciddi bir ön hazirlik asamasi var. Ince kesit MR'lar dahil, navigasyon teknolojisinin hepsini kullandik. Her insanin yüz yapisi, damar yapisi, sinir yapisi farkli. Burada kisiye özel bir islem yapildi ve bu islem sirasinda hastayi herhangi bir riske atmadan hastayla konusarak, kolunu ve bacagini hareket ettirmesini isteyerek tümörü çikarttik."
Hastanin agabeyi Serafettin Subasi ise hastaligin ilk ameliyattan sonra yeniden nüksettigini aktararak, son ameliyatin sonuçlarindan memnun olduklarini belirtti.