Arastirma: Çocuklarin ekran karsisinda geçirdigi zaman gelisimlerini geciktiriyorIrmak Akcan
ANKARA (AA) - Japonya'da yapilan arastirma, çocuklarin ekran basinda geçirdigi zamanin motor fonksiyonlari gibi birçok alanda gelisimsel gecikmeye yol açtigini saptadi.
"American Medical Association of Pediatrics (JAMA)" dergisi, Japonya'daki Tohoku Tip Fakültesi'nin Megabank Projesi kapsaminda, 2013 Temmuz-2017 Mart tarihlerinde yapilan çalismaya yer verdi.
Arastirmada, Miyagi ve Ivate vilayetlerindeki 50 farkli klinik ve hastaneden 7 bin 97 çocugun tablet, telefon, bilgisayar ve televizyon gibi teknolojik cihazlarda, ekran basinda geçirdikleri zamanlar belirlenerek, bunun çocuklarin gelisimi üzerindeki etkisi incelendi.
Takibe alinan çocuklardan 3 bin 440'i (yüzde 48,5) günde 1 saatten daha az, 2 bin 95'i (yüzde 29,5) 1 veya 2 saat arasi, 290'i (yüzde 4,1) ise 4 saatten fazla ekran basinda vakit geçirdi.
Çocuklarin 1 yasindan itibaren ekran karsisinda vakit geçirmesinin 2-4 yas araliginda, iletisimsel ve sorun çözme yeteneklerinin gelisiminde gecikmelere yol açtigi, ekran süresinin artmasinin gecikmelerde de artisa sebep oldugu gözlemlendi.
- Gecikmelerin nedeni insanlarla daha az vakit geçirmeleri olabilir
Çocuklarin 361'inde iletisim kabiliyeti, 400'ünde kaba motor becerileri, 329'unda ince motor becerileri, 301'inde sorun çözme yetisi, 387'sinde kisisel ve sosyal yetenek alanlarinda gecikmeler yasandi.
Ekran basinda günde 4 saatten fazla vakit geçiren çocuklarda gelisimsel gecikmenin ortaya çikmasinin daha olasi oldugu belirlendi.
Ayrica 7 bin 97 çocuktan 1532'sinde (yüzde 21,6) devam eden gelisimsel gecikmeler oldugu kanisina ulasildi.
Arastirmacilar, gelisim gecikmelerinin direkt olarak ekran önünde zaman geçirmekten degil, çocuklarin diger insanlarla daha az yüz yüze vakit geçirmesinden kaynaklandiginin altini çizdi.