TCG Anadolu gemisi hizmete giriyorSarp Özer- Milli Savunma Bakani Hulusi Akar:- "Yüksek teknoloji ürünü sistemlerle teçhiz edilmis TCG Anadolu, sahip oldugu kapasite ve nitelikli özellikleriyle Deniz Kuvvetlerimizin amiral gemisi, donanmamizin göz bebegi olacak, sanli ordumuzun ve bahriyemizin gücüne güç katacaktir"- "Tasiyacagi TB-3 Bayraktar IHA'lari ve Zirhli Amfibi Hücum Araçlari ile emsallerine göre farkli ve çigir açan bir konsepte sahip TCG Anadolu, yerli ve milli savunma sanayimizin ür

TCG Anadolu gemisi hizmete giriyorSarp Özer- Milli Savunma Bakani Hulusi Akar:- "Yüksek teknoloji ürünü sistemlerle teçhiz edilmis TCG Anadolu, sahip oldugu kapasite ve nitelikli özellikleriyle Deniz Kuvvetlerimizin amiral gemisi, donanmamizin göz bebegi olacak, sanli ordumuzun ve bahriyemizin gücüne güç katacaktir"- "Tasiyacagi TB-3 Bayraktar IHA'lari ve Zirhli Amfibi Hücum Araçlari ile emsallerine göre farkli ve çigir açan bir konsepte sahip TCG Anadolu, yerli ve milli savunma sanayimizin ür

ISTANBUL (AA) - Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, "Yüksek teknoloji ürünü sistemlerle teçhiz edilmis TCG Anadolu, sahip oldugu kapasite ve nitelikli özellikleriyle Deniz Kuvvetlerimizin amiral gemisi, donanmamizin göz bebegi olacak, sanli ordumuzun ve bahriyemizin gücüne güç katacaktir." dedi.

Akar, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da katildigi TCG Anadolu gemisinin hizmete giris töreninde, Türk Silahli Kuvvetlerinin etkin, caydirici ve saygin niteliklerini artirmaya yönelik savunma sanayii projelerine azim ve kararlilikla devam ettiklerini belirtti.

Bugün hizmete alinan TCG Anadolu ile sac kesimleri yapilan MILGEM firkateynlerinin hayirli olmasi temennisinde bulunan Akar, "Rusya-Ukrayna arasindaki savas basta olmak üzere dünyada ve bölgemizde yasanan gelismeler ile bulundugumuz cografya, kritik ürün ve hizmetlerin yerli sanayimiz tarafindan ve milli kaynaklarla karsilanmasinin ne kadar stratejik önemi haiz, hatta vazgeçilmez oldugunu ortaya koymaktadir. Bu açidan yerli ve milli savunma sanayiimizi gelistirmek bizler için milli istikbal mücadelesidir." seklinde konustu.

Bugün hizmete giren TCG Anadolu gemisini Türk mühendisliginin, isçiliginin, mütesebbisinin, askerinin, Türk Deniz Kuvvetlerinin ve ülkenin büyük bir basarisi, iftihar ve gurur tablosu olarak nitelendiren Akar, sunlari söyledi:

"Yüksek teknoloji ürünü sistemlerle teçhiz edilmis TCG Anadolu, sahip oldugu kapasite ve nitelikli özellikleriyle Deniz Kuvvetlerimizin amiral gemisi, donanmamizin göz bebegi olacak, sanli ordumuzun ve bahriyemizin gücüne güç katacaktir. Tasiyacagi TB-3 Bayraktar IHA'lari ve Zirhli Amfibi Hücum Araçlari ile emsallerine göre farkli ve çigir açan bir konsepte sahip TCG Anadolu, yerli ve milli savunma sanayimizin üretim kapasitesi ve yeteneginin ulastigi seviyeyi de en açik sekilde ortaya koymaktadir."

Geçmiste piyade tüfegi dahi yurt disindan tedarik edilirken artik piyade tüfeklerini, tüm hafif silahlarini, ÇNRA'lari, Firtina obüslerini, IHA/SIHA/TIHA'larini, Atak helikopterlerini, savas gemilerini, milli deniz topunu, akilli hassas mühimmat ve füzelerini tasarlayip insa, imal ve ihraç seviyesine gelindigine vurgu yapan Akar, "Çatlasalar da patlasalar da insallah uçagimizi da tankimizi da yapacagiz, Kizilelma'yi da uçuracagiz. Artik cin siseden çikti. Böylece Türk Silahli Kuvvetleri, dünyada çok az sayida ordunun elde edebilecegi yüksek teknolojinin sagladigi avantajlara ve operasyonel üstünlüge sahiptir." ifadelerini kullandi.

Yerlilik ve millilik orani yüzde 80'lere ulasan savunma sanayiinin bu seviyelere gelmesinde gösterdigi liderlik, destek ve tesvikleri nedeniyle Cumhurbaskani Erdogan'a sükranlarini sunan Bakan Akar, "Büyük ve güçlü Türkiye için gösterdiginiz hedef dogrultusunda yilmadan, yorulmadan çalisan savunma sanayiimiz modern tesisleri, yetismis nitelikli personeli, kazandigi kabiliyetleri ve sagladigi ekonomik katma deger ile ülkemizi uluslararasi alanda en üst lige tasimistir." dedi.

- "Denizleriniz sakin, pruvaniz neta, yolunuz bahtiniz açik olsun"

Bakan Akar, Mehmetçigin Cumhuriyet tarihinin en yogun ve en etkili faaliyetlerini icra ettigine dikkati çekerek, konusmasini söyle sürdürdü:

"Bu dönemde TSK bir yandan hepimizi derinden etkileyen büyük dogal afetler ve deprem felaketinin yaralarini sarmak için devletimizin tüm kurumlariyla birlikte omuz omuza çalisirken, diger yandan da egemenlik ve bagimsizligimiz için Mehmetçik, sirali amir ve komutanlarinin emir ve komutasinda her türlü arazi ve iklim sartlarinda 'Hudut namustur' anlayisiyla hudutlarimizin güvenligini saglamakta,? terörü kaynaginda yok etme stratejisi ile yurt içinde ve sinir ötesinde basta PKK/PYD/YPG, DEAS ve FETÖ olmak üzere tüm terör örgütlerine karsi mücadele etmekte, denizlerimizde ve semalarimizdaki hak ve menfaatlerimizi korumakta,? bunlara ilaveten basta KKTC, Azerbaycan ve Libya olmak üzere dost, kardes ve müttefiklerimizin hakli davasini sonuna kadar desteklemekte, onlarla birlikte olmakta, ayni zamanda yedi iklim üç kitaya baris, huzur ve adaleti götüren atalarimizdan aldigi ilhamla, bölge ve dünya barisina da katki saglamaktadir. Türkiye Yüzyili vizyonu dogrultusunda var gücümüzle çalisarak ülkemizi daha büyük, daha güçlü bir konuma getirmeyi hedefliyoruz. Insallah bunu da basaracagiz. Bu konuda azimliyiz, kararliyiz, çok sükür buna da muktediriz."

Sehitlere rahmet, gazilere sifa dileklerini ileten Akar, sözlerinin sonunda denizcilere "Denizleriniz sakin, pruvaniz neta, yolunuz bahtiniz açik olsun." diye seslendi.

- Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Tatlioglu

Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Ercüment Tatlioglu da enerji kaynaklari basta olmak üzere barindirdigi canli ve cansiz kaynak zenginlikleri ile çevre denizlerin öneminin ve cazibesinin son yillarda oldukça arttigina isaret etti.

Yaklasik bin yillik köklü bir geçmise sahip Türk Deniz Kuvvetlerinin bulundugu cografyada daima caydirici ve güçlü olmak mecburiyetinde oldugunu ifade eden Tatlioglu, Kaptan-i Derya Barbaros Hayreddin Pasa'nin "Denizlere hakim olan cihana hakim olur" sözünü hatirlatti.

"Kara ülkesinin sinirlarinin savunulmasi" olarak tanimlanan klasik güvenlik anlayisinin bu yüzyilda yerini "güvenligin ülke sinirlarinin ötesinde saglanmasi" anlayisina biraktigina dikkati çeken Tatlioglu, söyle devam etti:

"21'inci yüzyilda stratejik rotasini ‘anavatandan açik denizlere dogru' olarak belirleyen Türk Deniz Kuvvetlerinin vazifesi Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletini denizlerden gelebilecek risk ve tehditlerden korumak, etki ve ilgi alanlarinda ülkenin ve vatandaslarinin hak ve menfaatlerini savunmak maksadiyla deniz kuvveti gelistirmek, idame etmek ve kullanmaktir. Anadolu gemimiz ülkemizin her geçen gün genisleyen etki ve ilgi alanlarinda Deniz Kuvvetlerimize tevdi edilen vazifenin yerine getirilmesi için ihtiyaç duyulan kritik bir yetenektir. Türkiye Cumhuriyeti, TCG Anadolu’nun sahip oldugu yeteneklerle denizden hava harekati ve güç aktarim yapabilen sinirli sayida ülkeler arasina dahil olmustur.”

Geminin gerçeklestirecegi görevlere de deginen Tatlioglu, su bilgileri verdi:

"TCG Anadolu baris durumunda agirlikli olarak milli ve uluslararasi tatbikat ve egitimler, sancak ve varlik gösterme, caydiricilik, arama kurtarma, insani yardim harekati ile afet ve acil durum faaliyetlerinde görevlendirilecektir. Kriz ve harp durumlarinda görevleri ise amfibi harekat, hava harekati, güç aktarimi, tahliye harekati, denizde denetim harekati, komuta kontrol gemisi görevleri ve üzerinde konuslandiracagi hava vasitalarinin yetenekleri nispetinde su üstü harbi, hava savunma harbi, elektronik harp ve denizalti savunma harbidir."

- TCG Anadolu’nun özellikleri

Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Tatlioglu konusmasi sirasinda TCG Anadolu'nun özelliklerine iliskin de bilgi verdi.

Buna göre TCG Anadolu'da 9 bin 200 metrekare kara ve hava araçlari park alani bulunuyor.

Hava araci tasima yetenegi kapsaminda icra edilecek harekata bagli olarak 12 insanli veya insansiz muharip uçak, farkli tipte 21 helikopter ve SIHA'lar konuslandirabilecek TCG Anadolu, kara araci olarak 13 tank, 27 amfibi hücum araci, 6 zirhli personel tasiyici ve zirhli muharebe araci, 33 muhtelif araç, 15 römork geminin hafif ve agir araç güvertesinde tasinabilecek.

Havuz güvertesinde 4 mekanize çikarma gemisi ve 2 personel çikarma botu bulunan gemi, 400 personeline ilave olarak toplam 1400 personel kapasitesine sahip. TCG Anadolu söz konusu personeli sahile bagli olmadan 90 gün boyunca destekleme imkanini da tasiyor.