Pakistan ile Türkmenistan, TAPI Dogal Gaz Projesi için "ortak uygulama plani" imzaladiMuhammet Nazim Tasci

Pakistan ile Türkmenistan, TAPI Dogal Gaz Projesi için "ortak uygulama plani" imzaladiMuhammet Nazim Tasci

ISLAMABAD (AA) - Pakistan ile Türkmenistan, 4 devleti kapsayan Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) Dogal Gaz Boru Hatti Projesi'nin hayata geçirilmesi için “ortak uygulama plani” imzaladi.

Ulusal basindaki haberlere göre, baskent Islamabad’da Basbakan Sahbaz Serif’in katilimiyla imza töreni düzenlendi.

Törende Pakistan Petrolden Sorumlu Enerji Bakan Yardimcisi Musadik Mesud Malik ile Türkmenistan Devlet Bakani ve Türkmengaz Devlet Kurumu Baskani Maksat Babayev, TAPI Dogal Gaz Projesi Ortak Uygulama Plani'ni imzaladi.

Basbakan Serif, yaptigi açiklamada, projenin tüm bölge için çok önemli olduguna isaret ederek, hizli eyleme geçmenin önemini vurguladi.

- TAPI Dogal Gaz Projesi, 2010'da imzalanmisti

7 milyar dolarlik TAPI Projesi ile Türkmenistan’daki Galkinis ve çevresindeki gaz sahalarindan Afganistan, Pakistan ve Hindistan’a dogal gaz getirilmesi planlaniyor.

Proje, 142,2 santimetre çapinda, 1680 kilometre uzunlugunda, Türkmenistan’dan diger 3 ülkeye yilda 33 milyar kübik metre dogal gaz tasima kapasitesine sahip boru hatti teklifinde bulunan Asya Kalkinma Bankasi tarafindan koordine ediliyor.

2010’da imzalanan TAPI Projesi'nde teknik ve finansal sebepler ve genel olarak Hindistan ile Pakistan arasindaki anlasmazlik dolayisiyla ilerleme saglanamamisti.

Dört ülke, 2015’te tekrar bir araya gelmis ve 2017’de projenin tamamlanmasi konusunda anlasmislardi fakat bu ülkeler arasindaki anlasmazliklar ve Agustos 2021’de sona eren Taliban ile ABD destekli Afganistan hükümeti arasindaki çatismalar sebebiyle proje yeniden ertelenmisti.

Kasim 2022’de Pakistan Disisleri Bakan Yardimcisi Hina Rabbani Khar ile Afganistan’da Taliban geçici hükümetinin Disisleri Bakan Vekili Emir Han Muttaki arasinda yapilan görüsmede iki ülke proje üzerinde çalismalara baslanmasi konusunda mutabik kalinmisti.

Ocak 2023’te Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, televizyon programinda yaptigi açiklamada, Moskova’nin TAPI Projesi ile ilgilendigini söylemisti.