NATO: Finlandiya sarsilmaz güvenlik semsiyesi altina girecekÖmer Tugrul Çam

NATO: Finlandiya sarsilmaz güvenlik semsiyesi altina girecekÖmer Tugrul Çam

BRÜKSEL (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya'nin NATO üyesi olarak ittifakin kurulus anlasmasindaki 5. maddeyle "sarsilmaz güvenlik garantisi" altina girecegini bildirdi.

Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahinda düzenlenen NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi öncesinde gazetecilerin sorularini yanitladi.

Finlandiya'nin bugün NATO'ya üye olarak Isveç'ten farkli olarak nasil bir güvenlik garantisi elde edecegi sorulan Stoltenberg, bugün tam üye olacak Finlandiya'nin bundan böyle ittifakin tüm askeri ve sivil yapilarina dahil olacagini hatirlatti.

Stoltenberg, "Ancak en önemlisi Finlandiya üye olarak sarsilmaz bir güvenlik garantisi elde edecek. Toplu savunmamizdaki 'Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için' anlamindaki 5. madde bugünden itibaren Finlandiya için de uygulanacak." dedi.

Finlandiya'nin yani sira birlikte üyelik basvurusu yapan Isveç'in de son bir yilda daha güçlü ve daha iyi bir pozisyona geldigini kaydeden Stoltenberg, Isveç'in henüz üye olmasa bile basvuru öncesine kiyasla daha iyi durumda oldugunu, davetli ülke olarak NATO toplantilarina katildigini belirtti.

Stoltenberg, Isveç'in NATO yapilarina entegre olmaya basladigini, savunma planlamalarini göz önünde bulundurarak kabiliyet hedefleri gelistirdigini söyledi.

Stoltenberg, Isveç'in de en kisa sürede NATO üyesi olmasi gerektigini, Türkiye dahil tüm üyelerin Finlandiya gibi Isveç'in üyeligini de onaylayacagina inandigini dile getirdi.

Bir Norveçli olarak Finlandiya'yi NATO'da üye olarak karsilayan Genel Sekreter oldugu için mutlu ve gururlu oldugunu aktaran Stoltenberg, Finlandiya'nin demokratik bir ülke olarak NATO'ya katilimindan duydugu memnuniyeti dile getirdi.