TBMM Baskani Kurtulmus, Sivas Kongresi'nin 104. yil dönümü programinda konustu: (2)Muhammet Fatih Gökmen,Esma Küçüksahin- "'Türkiye eksenini kaybetmesin, Türkiye Bati'nin ekseninden, sunun ekseninden, bunun ekseninden çikmasin' demek, çagdas bir mandacilik örnegidir" - "Misak-i Milli, 100 milyonlarca soydasimizin, Türkiye'yi sevenlerin, bizimle ayni medeniyete mensup olanlarin içinde bulundugu genis bir cografyayi yani millet varligimizi kapsamaktadir"

TBMM Baskani Kurtulmus, Sivas Kongresi'nin 104. yil dönümü programinda konustu: (2)Muhammet Fatih Gökmen,Esma Küçüksahin- "'Türkiye eksenini kaybetmesin, Türkiye Bati'nin ekseninden, sunun ekseninden, bunun ekseninden çikmasin' demek, çagdas bir mandacilik örnegidir"
- "Misak-i Milli, 100 milyonlarca soydasimizin, Türkiye'yi sevenlerin, bizimle ayni medeniyete mensup olanlarin içinde bulundugu genis bir cografyayi yani millet varligimizi kapsamaktadir"

SIVAS (AA) - TBMM Baskani Numan Kurtulmus, "'Türkiye eksenini kaybetmesin, Türkiye Bati'nin ekseninden, sunun ekseninden, bunun ekseninden çikmasin' demek, çagdas bir mandacilik örnegidir." dedi.

Sivas'ta, Atatürk ve Kongre Müzesi bahçesinde düzenlenen Sivas Kongresi'nin 104. yil dönümü programinda konusan Kurtulmus, Sivas Kongresi'nde 108 gün boyunca vatanin her bir alaninin nasil kurtarilacagiyla ilgili ince ince detayli projelerin konusuldugunu ve milli iradenin, bagimsizligin üzerinde duruldugunu belirtti.

Milli iradenin önemine dikkati çeken Kurtulmus, söyle devam etti:

"O günlerde Anadolu'nun bu yikintidan ancak yabanci devletlerin himayesine girerek, o günkü meshur tabiriyle mandacilik altinda bulunarak Türkiye'nin kurtarilacagina inananlar vardi. Türkiye'de iradenin kayitsiz sartsiz millette oldugu, milletten baska hiçbir iradeye bagli olunamayacagi fikri Sivas Kongresi'nde nihai olarak ilan edilmis ve bizlere miras olarak birakilmistir. Bu ülkede milletten baska hiçbir güç tanimayiz, milletten baska hiçbir gücün önünde egilmeyiz. Milletten baska hiçbir güce eyvallah demeyiz ve kiyamete kadar böyle olacaktir. Tarihi bir roman olarak okursaniz Sivas Kongresi'nde mandaciliga karsi fikir ortaya konuldu diye okursunuz. Ama mandaciliga karsi olmanin, yani milli iradeden baska hiçbir irade kabul etmemenin eger bizim milli bir haysiyetimiz, milli bir sahsiyetimiz olduguna inanirsaniz bunun ugrunda sürekli mücadele eder, sürekli bunun ugrunda gayret sarf edersiniz."

Kurtulmus, o dönemde manda teklif edenlerin sadece Istiklal Savasi öncesindeki dönemde ortaya çikmadigini, Cumhuriyet'in ilk asrinda da zaman zaman milli iradeye karsi çikildigini, Türkiye'yi sunun ya da bunun uydusu haline getirmek isteyenlerin hiç eksik olmadigini ve olmayacagini kaydetti.

Mandaciligin bugün de yeni sözlerle, üsluplarla, unsurlarla çikan gayrimilli bir durum olarak algilanmasi gerektigine isaret eden Kurtulmus, "Türkiye'de örnegin, 'Türkiye eksenini kaybetmesin, Türkiye Bati'nin ekseninden, sunun ekseninden, bunun ekseninden çikmasin' demek, çagdas bir mandacilik örnegidir. Su arkanizdaki Sivas Kongresi binasi bize bir sey ögretti ki Türkiye, baskasinin eksenine bakarak hizaya girmez. Türkiye'nin bir tane ekseni vardir, o da kendi milli eksenidir, Türkiye eksenidir." diye konustu.

Cumhuriyet'in birinci asrinda maalesef nice zor zamanlar yasandigini anlatan Kurtulmus, Türkiye'nin milli iradesiyle iktidara getirilmis olan, halkin seçtigi insanlarin nasil is basindan uzaklastirildiginin, aci hatiralarla halen hatirlandigini ifade etti.

Darbe dönemlerine deginen Kurtulmus, sözlerini söyle sürdürdü:

"1960 darbesinin, dönemin basbakanini idam sehpasina gönderen mandaci zihniyeti, Türkiye'nin siyasi tarihine kazilmis degil midir? Örnegin 28 Subat sürecinin, dönemin seçilmis hükümetini is basindan uzaklastiran mandaci zihniyeti Türkiye'nin siyasi tarihine yazilmis degil midir? Ayni sekilde 12 Eylül'ün hem de kökü disarida, emri disaridan alan mandacilarinin, 12 Mart'in mandacilarinin, Türkiye'ye ne zararlar verdigi tarihimizde açik bir sekilde yer almiyor mu ? Bu vesileyle bir kere daha bütün bu milli iradenin karsisina çikanlarla mücadele edenleri rahmetle, sükranla yad ediyorum. Hükümetleri elinden alinan, iktidarlarindan düsürülen rahmetli Menderes'i ve rahmetli Erbakan'i sükranla yad ediyorum. Ayni sekilde 'Ben, namlusunu halkin karsisina çevirmis olan bir orduya saygi duymam' diyen rahmetli hemsehriniz Muhsin Yazicioglu'nu da saygiyla, sükranla yad ediyorum."

- "Her alanda güçlü olan bir Türkiye'yi ileriye dogru tasimak zorundayiz"

Sivas Kongresi'nin bagimsizlik meselesini de miras biraktigini aktaran Kurtulmus, bagimsizligin milletin karakteri oldugunu, bu karakteri kimsenin yok edemeyecegini vurguladi.

Bagimsizligini yitirenin gelecegi olmayacagina ve medeniyetinin de kalmayacagina dikkati çeken Kurtulmus, "Bagimsizligi sadece Yunan'in, sadece Italya'nin, Ingiliz'in Anadolu topraklarina girmesi seklinde anlamiyoruz. Gazi Mustafa Kemal'in bagimsizliktan sonra yaptigi, ülkeyi kurduktan, Cumhuriyet'i kurduktan sonra yaptigi en önemli seylerden biri ekonomik kalkinmanin saglanmasidir. Ekonomik bagimsizligi olmayan, askeri anlamda kendi kendine yeterli olmayan, fikri alanda, kültürel anlamda, teknolojide, sanayide, sanatta, edebiyatta güçlü olmayanin bagimsiz olmasi mümkün degildir. Onun için diyoruz ki biz her alanda güçlü olan bir Türkiye'yi ileriye dogru tasimak zorundayiz." ifadesini kullandi.

Bugün Türkiye'nin bilgi teknolojilerinde, savunma sanayisinde ve teknolojinin her alaninda yüksek teknolojileri kullanarak ileriye dogru atilim yapmasinin, Sivas Kongresi kararlarinda alinan, milli bagimsizliga vurgu yapan hassasiyetin bir geregi oldugunu dile getiren Kurtulmus, "Elindeki tüfeginin kursununu elin oglundan alacagi üç bes kursunla tüfegini atabilen bir ordunun, bu ülkenin bagimsizligini korumasi mümkün degildir. Bunu bildigimiz için Allah'a çok sükür bugün geldigimiz noktada IHA'lariyla, SIHA'lariyla, MILGEM'leriyle, kendi akilli mühimmatlariyla dünyanin sayili kabiliyete sahip ordularindan biri olan Türk Silahli Kuvvetlerimizle Allah'in izniyle dünyada hem sanayide hem savunmada lider olan ülkelerden biri haline geliyoruz. Bagimsizlik ancak böyle kullanilir." degerlendirmesinde bulundu.

Ankara'daki TEKNOFEST'i ziyaret ettigini belirten Kurtulmus, "Arkadaslarimiz bir uçak motoru gösterdi. Bu uçak motoru, markasini vermiyorum, dünyanin en büyük uçak sirketinin tek tedarikçisi Türkiye'nin TEI'si, Türkiye'nin TUSAS'i. Allah'a binlerce sükür Türk sanayisi bu noktaya gelmistir. Emegi geçen herkesi yürekten tebrik ediyorum." sözlerini sarf etti.

Türkiye'nin spor alaninda geldigi noktaya da isaret eden Kurtulmus, "Dün aksam her birimizin gururla izledigimiz Avrupa sampiyonasi final maçinda ülkemizin bayragini göndere diken ve milli marsimizi Avrupa Birligi'nin merkezinde söyleten Kadin Voleybol Takimimizin gençlerini, evlatlarimizi tebrik ediyorum, tesekkür ediyorum." dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaslarinin, o dönemde "muasir medeniyet seviyesi" dedigine dikkati çeken Kurtulmus, sunlari paylasti:

"Bir asir evvel bu bizim için çok önemliydi. Simdi bu yetmez. Muasir medeniyet seviyelerinin de çok çok üstünde olan bir noktaya Türkiye ulasmak zorundadir ve Allah'in izniyle bu milletin gayretiyle ulasacaktir, bundan da hiçbir süphemiz yok. Sivas Kongresi'nde bize miras birakilan 3. temel umde bayragimiz. Bu topraklardaki vatan sinirlarinin çizilmesi, Misak-i Milli dedigimiz sey. Çok kisa bir süre içerisinde 4 milyon kilometrekareden 20 yil içerisinde 780 bin kilometrekareye düsmüs bir Türkiye Cumhuriyetimiz var. Allah ecdadimizdan razi olsun. Anadolu kitasi büyüklügündeki bu ülkeyi korumayi basardilar, istiklalimizi, bagimsizligimizi ve Türkiye Cumhuriyetimizi kurdular. Misak-i Milli'yi de o gün burada kurdular."

Kurtulmus, Misak-i Milli'nin, o günkü sinirlarin disinda kalan ama basta Kerkük, Musul olmak üzere, Ege ve Akdeniz'deki hak ve hukuklari hatirlattigini aktardi.

Misak-i Milli'yi bugün çok daha genis bir çerçevede görmek ve anlamak mecburiyetinde olduklarini vurgulayan Kurtulmus, sunlari dile getirdi:

"Misak-i Milli, sadece 780 bin kilometrekarede 85 milyon yurttasimizin yasadigi topraklardan ibaret degildir. Misak-i Milli, 100 milyonlarca soydasimizin, Türkiye'yi sevenlerin, bizimle ayni medeniyete mensup olanlarin içinde bulundugu genis bir cografyayi yani millet varligimizi kapsamaktadir. Misak-i Milli'yi bu genislikte, bu genis perspektifle anlayamazsak Akdeniz'de Libya hükümetiyle anlasma yaparak Akdeniz'deki hak ve hukuklarimizi koruyamayiz. Bu çerçevede bundan bir asir evvel çizilmis olan Misak-i Milli'nin de yeni bir çerçeve içerisinde degerlendirilmesinin artik zorunlu oldugu kanaatindeyim."

Kurtulmus, "Misak-i Milli ya da yeni Misak-i Milli çerçevemiz çok daha genis olmalidir. Artik Misak-i Milli derken Mavi, Uzay, Siber ve Yesil Vatan'dan bahsediyoruz. Velhasil günümüz dünyasinin sartlarinda bagimsizligimizi ve egemenligimizi kuvvetlendirmemiz için neleri güçlendirmemiz gerekirse bunlarin hepsinden bahsediyoruz. Bütün bu saydiklarimiz, yeni Misak-i Milli'nin sinirlari, çerçevesi olarak degerlendirilmek mecburiyetindedir." diye konustu.

Büyük bir millet olduklarini aktaran Kurtulmus, bunu sadece tarihle övünmek için degil, gelecek için güç kazanmak adina söyledigini anlatti.

Kurtulmus, bu milletin nice badirelerden geçtigini animsatarak, Sultan Alparslan'in Anadolu topraklarina gelmesinden, bu topraklari Müslüman Türk'e vatan olarak açmasindan bu yana bu topraklarda nice gazavat ehlinin büyük mücadelelerine sahit olduklarini belirtti.

- "Biz de önümüze Cumhuriyetimizin ikinci asrinda hedefler koyacagiz"

Bu milletin nice zorluklardan geçtigini, nice baskilarla karsi karsiya kaldigini kaydeden Kurtulmus, su görüsleri aktardi:

"Haçli ordularinin üzerinden geçtigi bu Anadolu topraklari sinirinda hiç zannetmeyin ki günümüz Haçlilari'nin emelleri hepten kaybolmus ve ortadan kalkmistir. Dolayisiyla bu topraklara geldigimiz günden bu yana, hiçbir zaman söyle sirtimizi yaslayarak rahat içerisinde günümüzü gün ederek geçirmedik. Ecdadimiz hep ugrasti, hep gaza içerisinde oldu, hep hedefini ileriye koydu, hiçbir günü 2 gününe esit geçirmedi ve ileriye dogru hedefler koydu. Dolayisiyla biz de önümüze Cumhuriyetimizin ikinci asrinda hedefler koyacagiz. Bu hedefler artik sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye'nin yüzyili olmasi, önümüzdeki ikinci asrimizin bu sekilde gerçeklesmesidir. Her alanda güçlü olmak için mücadele edecegiz."

Kurtulmus, nasil Ulusal Kurtulus Mücadelesi, milli birlik ve beraberlik ruhunu tesis etmeden verilmediyse Türkiye Yüzyili'ni kurmanin ilk sartinin da milli birlik ve beraberligi en güzel sekilde tesis etmek ve korumak oldugunu ifade etti.

Farkliliklarin olacagini, bunu bir ayrisma ve çatisma vesilesi degil, zenginlik ve güçlülük vesilesi olarak görüp yollarina devam edeceklerini belirten Kurtulmus, sunlari kaydetti:

"Dostluklarimizi arttiracagiz, dostlarimizin sayisini çogaltacagiz. Pismanliklari azaltacagiz ancak düsmanliklari azaltirken bu vatana, millete düsmanlik yapmak isteyenlere karsi da her zaman hazirlikli ve güçlü olacagiz. Velhasil, her alanda güçlü bir Türkiye, rekabet edebilen bir ülke, izleyen bir Türkiye degil, izlenen bir Türkiye olma hedefiyle Allah'in izniyle yolumuza devam edecegiz. Insanlar fani, kurumlar bakidir. Her birimiz gelip geçecegiz. Bu topraklarda nice güzel ecdadimizin gelip geçtigi gibi bizler de gelecegiz, geçecegiz. Her birimiz bulundugumuz yerde bu millete, bu insanliga, bu topraklara, bu ülkeye nasil en güzel hizmeti yapabiliriz, bunun gayreti ve mücadelesi içerisinde olacagiz."

Kurtulmus, insanlar isini iyi yaptiginda o toplumun kendiliginden yükselecegine isaret ederek, ikinci yüzyilin hedeflerini ve hayallerini gördüklerini vurguladi.

Hayali olmayanin geleceginin olmayacagini, bu milletin büyük hayaller kurdugunu anlatan Kurtulmus, konusmasini söyle tamamladi:

"Ümit ve dua ediyorum ki üçüncü asra girerken Sivas Kongresi'nin 204. yil dönümünde burada konusacak TBMM Baskani ve burada bulunan zevat, 'Ülkemiz Allah'a çok sükür ecdadin gayretleriyle birinci asrini ve ikinci asrini güzel bir sekilde tamamladi. Türkiye, hakikaten sözü güçlü, gücü tesirli bir ülke haline geldi. Simdi bizim üzerimize düsen, sözü kanun yerine geçen bir Türkiye'yi kurmaktir. Bunun için mücadele edecegiz, bunun için gayret edecegiz' diyerek yollarina devam edecekler."

AK Parti Grup Baskani Abdullah Güler ise kadim sehir Sivas ve onun güzel evlatlarinin o günkü sartlarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarini sehirde 108 gün agirladigini hatirlatti.

Kongrede çok önemli kararlarin alindigini vurgulayan Güler, "Sivas Kongresi bugünlere isik tutmustur, bize Türkiye Yüzyili'ni göstermistir." dedi.

Programa Sivas Valisi Yilmaz Simsek, milletvekilleri, Garnizon ve 5. Piyade Egitim Tugay Komutani Piyade Albay Cüneyt Mutlu, Belediye Baskani Hilmi Bilgin, il protokolü ve vatandaslar katildi.

Programda F-16 gösteri uçusu gerçeklestirildi ve Genelkurmay Baskanligi Mehteran Birligi konser verdi.

(Bitti)