AK Parti'li Akbasoglu ve MHP'li Yilik, Çankiri'da "Ahilik Haftasi" kutlamalarina katildiOruç Emre Gümüs

AK Parti'li Akbasoglu ve MHP'li Yilik, Çankiri'da "Ahilik Haftasi" kutlamalarina katildiOruç Emre Gümüs

ÇANKIRI (AA) - Çankiri'da AK Parti Grup Baskanvekili Muhammet Emin Akbasoglu ile MHP Genel Baskan Yardimcisi Pelin Yilik'in katilimiyla "Ahilik Haftasi" kutlandi.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki programda konusan Akbasoglu, Ahilik teskilatinin öneminden bahsetti.

Ahilik sisteminin içinde barindirdigi liyakat, dayanisma gibi degerlerin bir cihan devletinin altyapisini olusturdugunu ifade eden Akbasoglu, "Muazzam bir medeniyetin mensuplari olarak simdi yeni bir arifedeyiz. Türkiye Yüzyili diyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak, 85 milyon olarak bu yüzyil bizim yüzyilimiz olsun, her alanda. Herkesin itibarini, gögsünü gere gere ortaya koydugu bir devletin bir vatandasi olarak bütün insanlik tarafindan örnek olarak gösterilecek güzelliklere küresel anlamda imza atalim. Türkiye'nin ortaya koydugu 'Daha adil bir dünya mümkündür.' söylemi bugün bütün dünyada, Birlesmis Milletler'de karsilik buluyor. Aslinda bunu, Ahiligin ruh ve manasinin bugüne yansimasi ve iz düsümü olarak görebiliriz. Markalasarak, katma degeri fazlalastirarak, yatirim, üretim, ihracat, istihdam manasinda ülkemizi muasir medeniyetler seviyesinin üzerine çikarmak hedefini hep beraber gerçeklestirmeliyiz." dedi.

MHP Genel Baskan Yardimcisi Yilik da Ahiligin Selçuklu ve Osmanli dönemlerinde Anadolu’da yasayan halkin bir yandan sanat, ticaret ve ekonomi alanlarinda geliserek çesitli meslek kollarinda yetismelerini saglayan, diger yandan onlari ahlaki yönden yetistiren önemli bir kavram oldugunu vurguladi.

Ilkeleri cömertlige, vatanseverlige ve mertlige dayanan Ahiligin, iyi ahlakin, dogrulugun, kardesligin, yardimseverligin birlestigi bir sosyoekonomik düzen oldugunu isaret eden Yilik, "Ahilik Haftasi, bu köklü gelenegi kutlamak ve canlandirmak için bir firsattir. Bu hafta, esnafimizin ve isçilerimizin çabalarini takdir etmek, onlarin emeklerine saygi göstermek ve toplumsal dayanismayi pekistirmek için bir vesiledir. Ahilik Haftasi, meslek sahipleri arasindaki kardeslik duygusunu yeniden canlandirmak ve bu degerleri genç nesillere aktarmak için bir firsattir." diye konustu.

Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Baskani Osman Karadeniz de Ahiligin önemini isaret etti.

Konusmalarin ardindan yaran gösterileri ile Çankiri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencilerinin tiyatro gösterisi sunuldu.

Yilin ahisi seçilen Arif Bayrak'a set kusatilarak plaketi takdim edildi. Yilin kalfasi Kaan Gelis, yilin çiragi seçilen Enes Gökmen’e de plaketlerinin verilmesinin ardindan Il Milli Egitim Müdürlügünce düzenlenen Ahilik konulu kompozisyon yarismasinda dereceye giren Büsra Gani, Alperen Ayten, Nisa Çakmak ve Kasim Efe'ye ödülleri verildi.

Etkinlige Vali Mustafa Firat Tasolar, Belediye Baskani Ismail Hakki Esen, Cumhuriyet Bassavcisi Oguz Sükrü Ener, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, esnaflar, yaranlar ve halk katildi.

Kentte kutlamalar kapsaminda halka pilav ikraminda bulunuldu.