SEDDK Baskani Eroglu: "DASK’ta yeni uygulamalari devreye alacagiz"Mehmet Kadir Kilinç- "DASK, deprem bölgesinde mevcut uygulama ile su ana kadar 13,5 milyarlik ödeme yapti. DASK'ta sistem altyapisini gelistirerek yeni uygulamalari devreye alacagiz"

SEDDK Baskani Eroglu: "DASK’ta yeni uygulamalari devreye alacagiz"Mehmet Kadir Kilinç- "DASK, deprem bölgesinde mevcut uygulama ile su ana kadar 13,5 milyarlik ödeme yapti. DASK'ta sistem altyapisini gelistirerek yeni uygulamalari devreye alacagiz"

ISTANBUL (AA) – Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Baskani Mehmet Akif Eroglu, "DASK, deprem bölgesinde mevcut uygulama ile su ana kadar 13,5 milyarlik ödeme yapti. DASK'ta sistem altyapisini gelistirerek yeni uygulamalari devreye alacagiz." dedi.

SEDDK’nin düzenledigi toplantida basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Eroglu, 6 Subat depreminin kendileri açisindan bir milat oldugunu, sigorta sirketlerinin de bu dönemde birçok seyi tecrübe ettigini söyledi.

Eroglu, reasüransin bu dönemde sigortacilik sektörü için çok önemli bir baslik oldugunu belirterek, "Tüm sirketler su anda reasürans kapasitelerini sorguluyorlar. Reasürans politikalar uygun mu degil mi? Böyle bir felaketi kimse beklemiyordu ancak yasadik ve gördük. Ancak sektörümüzün hem reasürans korumasi hem de özkaynaklari ile yeterli ödeme gücü var.

Bu felaketten sigorta sektörü olarak çikarmamiz gereken dersler var. Bu felaketle birlikte sektör olarak nasil bir farkindalik olusturabiliriz bu alanda çalismalar yapiyoruz çünkü herkesin farkindaliginin çok yüksek oldugu bir dönemdeyiz. Böyle bir ortamda sigortayi çok fazla konusup özelestiri yapmayi becermemiz lazim ve bu sistemi daha iyi nasil rehabilite ederiz bunu konusmamiz lazim." dedi.

Yasanan deprem felaketi ile sigorta konusunun Türkiye için elzem bir konu oldugunun altini çizen Eroglu, "11 ili kapsayan bu felakette çok net olarak gördük ki eger sigorta penetrasyonunu artirmazsak ülkenin finansal açidan sürdürülebilir noktasinda risk tasiyoruz demektir. Bizim mutlak surette sigortayi devreye almamiz gerekiyor. Acentemizle, dagitim kanalimizla, ekonomi medyamizla reel sektöre dokunarak bilinci artirmamiz lazim." diye konustu.

- "Deprem arastirma komisyonu kurmamiz gerekiyor"

Eroglu, KOBI’lerde yüzde 50 oraninda sigortalilik oldugunu aktararak, sunlari kaydetti:

"Reel sektördeki fabrikalarin afet, sürdürülebilirlik planlari yok. Dolayisiyla bu isi milli seferberlik haline getirmemiz lazim. Türkiye’nin özellikle ticari segmentte sigortacilik alaninda yapacak çok is var. DASK, deprem bölgesinde mevcut uygulama ile su ana kadar 13,5 milyarlik ödeme yapti. DASK’in her evin piyasa degerini karsilamak gibi bir iddiasi yok. DASK’in çalisma prensibi bu evlerin insaat maliyetlerini karsilamasi yönünde. SEDDK olarak depremden 3 ay önce teminat tutarlarini güncelledik.

Kasim ayinda ödenmesi gereken metrekare fiyatini 1.508 TL’den 3 bin 16 TL’ye çikararak yüzde 100 artirdik fakat olay sadece prim tutarlari degil. Bu durumu daha kapsamli sekilde ele aliyoruz. Bizim acilen deprem arastirma komisyonu kurmamiz gerekiyor. Içinde Türkiye Sigortalar Birligi, brokerler, akademisyenler ticari segmentteki sanayicilerin olmasi gerekiyor. Bu depremden çikardigimiz dersleri politikaya dönüstürmemiz lazim."

- "Düsük metrekarenin önüne geçmek için tapu entegrasyonu yapacagiz"

Sigortalarda düsük metrekare girilmesinin önüne geçmek için tapu entegrasyonu yapacaklarini, altyapi çalismalarinin devam ettigini isaret eden Eroglu, "Bunu yaparken insanlara makul bir insaat maliyeti sunmamiz lazim fakat bu çok yüksek olamaz. Bunu çok yükselttiginiz zaman 6 ay sonra unutulur ve vatandas bunu maliyet olarak görmeye baslar bu sebeple bunu ihtiyari yanginla tamamlamamiz lazim. SEDDK olarak biz DASK ve ihtiyari sigortasini birlikte ele aliyoruz. Bu alanda bütüncül bir sistem kurmak için çalismalara basladik." ifadelerini kullandi.