Kanada'da iki bakan, Basbakan Trudeau'yu yerli çocuklar davasinda özür dilemeye davet ettiNuri Aydin

Kanada'da iki bakan, Basbakan Trudeau'yu yerli çocuklar davasinda özür dilemeye davet ettiNuri Aydin

TRENTON (AA) - Kanada'da Yerli Hizmetleri Bakani Patty Hajdu ve Kraliyet Yerli Iliskileri Bakani Marc Miller, Basbakan Justin Trudeau'yu First Nations yerli ailelerinin çocuklarina yönelik "hatali uygulamalar" nedeniyle özür dilemeye çagirdi.

Kanada basinindaki habere göre, Yerli Hizmetleri Bakani Hajdu, "Bu talebi basbakanin önüne getirecegiz. Bunun düsünebilecegi bir sey oldugunu biliyoruz." ifadesini kullandi.

Kraliyet Yerli Iliskileri Bakani Miller da Kanada hükümetinin davada ödemeyi kabul ettigi tazminatin mahkemenin onayindan geçmesinin ardindan Trudeau'dan konuya dair özür bekledigini kaydetti.

Miller, sürecin kisa sürede sonuçlanmasini umdugunu vurgulayarak, "Bu isin bu sekilde halledilmesi, bu tür meselelerin ele alinmasi açisindan bir milattir." degerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Kanada hükümetinin First Nations yerli ailelerinin çocuklariyla ilgili 2007'den bu yana devam eden davada baslangiçta 20 milyar Kanada dolari (yaklasik 15 milyar ABD dolari) tazminat ödemek için anlasmasina karsin tazminat miktarinin 23,4 milyar Kanada dolarina (yaklasik 17,4 milyar ABD dolari) çikarildigi açiklandi.

Söz konusu uzlasmanin mahkeme tarafindan onaylanmasi durumunda kisi basi yaklasik 40 bin Kanada dolari ödeme yapilacagi ifade ediliyor.

First Nations yerlileri, Kanada genelindeki Metis ve Inuit yerlileriyle "en büyük yerli topluluklardan biri" olarak biliniyor.

- Hukuk süreci 15 yil sürdü

Kanada genelindeki yatili kilise okullarinin bahçelerinde son bir yilda bulunan ve resmi kayitlarda olmayan isimsiz çocuk mezarlari ile ülkenin bir numarali gündem maddesi haline gelen yerli çocuklar konusundaki hukuk mücadelesi 2007'de basladi.

First Nations Çocuk ve Aile Bakimi Derneginin 2007'de Kanada Insan Haklari Mahkemesinde (CHRT), çocuk refahi sisteminin kusurlu oldugu ve yerli çocuklarina karsi ayrimcilik uygulandigi iddiasiyla federal hükümete karsi açtigi davada mahkeme, 2016'da karar verdi.

CHRT, 2016'da federal hükümetin çocuk refahi sistemlerinde yerli çocuklari yetersiz finanse ederek ayrimcilik yaptigina hükmetti.

Mahkeme, 2019'da federal hükümete 1 Ocak 2006'dan itibaren yerli çocuk refahi sisteminin parçasi olan her çocuga birincil vasisi ile 40 bin dolara kadar tazminat ödemesine karar verdi.

Hükümet ve yerli gruplar, federal hükümetin tazminat kararini temyize götürmesinin ardindan Kasim 2021'den bu yana müzakereler yürütüyor.