Rusya Basbakan Yardimcisi Novak: "Diger OPEC+ ülkeleri de üretimi azaltabilir"Emre Gürkan Abay

Rusya Basbakan Yardimcisi Novak: "Diger OPEC+ ülkeleri de üretimi azaltabilir"Emre Gürkan Abay

MOSKOVA (AA) - Rusya Basbakan Yardimcisi Aleksandr Novak, Rusya ve Suudi Arabistan dahil 9 ülkenin gönüllü olarak petrol üretimini azaltma karari aldiklarini belirterek, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubundaki diger ülkelerin de bu yönde karar alabilecegini söyledi.

Novak, Rus devlet kanali Rossiya-24'e yaptigi açiklamada, Rusya ve Suudi Arabistan dahil 9 ülkenin gönüllü olarak petrol üretimini azaltma karari aldigini ifade etti.

OPEC+ grubunda 23 ülkenin bulunduguna isaret eden Novak, "Bugün yaptigimiz görüsmelerde, piyasayi istikrara kavusturmak için baska ülkelerin de gerek görmesi halinde petrol üretimlerini gönüllü olarak düsürme karari alabileceklerini degerlendirdik." dedi.

Dün Suudi Arabistan ve Rusya'nin, günlük petrol üretimlerini yil sonuna kadar 500 biner varil azaltacagi bildirilmisti.

Irak 211 bin, Birlesik Arap Emirlikleri 144 bin, Kuveyt 128 bin, Kazakistan 78 bin, Cezayir 48 bin, Umman 40 bin, Gabon da 8 bin varil kesintiye gidecegini açiklamisti.

Bu gelismelerle OPEC+ ülkeleri, mevcut günlük 2 milyon varillik üretim kesintisine ek olarak mayis itibariyla günlük yaklasik 1,6 milyon varil kesintiye gitmis olacak.

Cuma gününü 79,89 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 14.30 itibariyla kapanisa göre yüzde 6,3 artisla 84,91 dolar oldu.