Rapor: Londra polis teskilati, kurumsal olarak "irkçi ve kadin düsmani"Zuhal Demirci

Rapor: Londra polis teskilati, kurumsal olarak "irkçi ve kadin düsmani"Zuhal Demirci

LONDRA (AA) - Ingiltere'de Londra Metropolitan Polisine yönelik yayimlanan raporda, teskilat "kadin ve çocuklari korumada basarisiz" ve kurumsal olarak "irkçi ve kadin düsmani" olmakla itham edildi.

Mart 2021'de Sarah Everard adli kadinin, bir polis tarafindan kaçirilip tecavüz edildikten sonra öldürülmesinin ardindan Londra Metropolitan Polisine yönelik inceleme baslatan Barones Louise Casey'in yayimladigi bagimsiz rapor, polis teskilatinin "tamamen elden geçirilmesi" gerektigini ortaya koydu.

Parlamentonun üst kanadi Lordlar Kamarasi Üyesi Casey'in yayimladigi 363 sayfalik nihai raporda, Londra Metropolitan Polisinin kurumsal olarak "irkçi, kadin düsmani ve homofobik" oldugu belirtildi.

Teskilatin liderlik kadrosunun, on yillardir bu durumu kabul etmedigi vurgulanan raporda, "ayrimci ve zorba davranislarin kökünü kazimakta sistematik basarisizliga" dikkat çekildi.

Raporda, Sarah Everard'i öldüren Wayne Couzens ve çok sayida kadina tecavüz ettigi ortaya çikan David Carrick gibi çok daha fazla polis memurunun teskilat bünyesinde olabilecegi degerlendirmesinde bulunuldu.

Londra Metropolitan Polisinin, halki "kadinlari taciz eden polis memurlarindan korumakta basarisiz" oldugu ifade edilen raporda, kadin ve çocuklarin hak ettikleri koruma ve destegi alamadiginin alti çizildi.

Teskilati düzeltmek için bir dizi tavsiyede bulunan Casey, raporunda, polis memurlari Carrick ve Couzens'in görev yaptigi birimin dagitilmasi gerektigini belirtti.

Raporda, teskilatin farkli etnik gruplara iliskin tutumuna da deginilerek, bu gruplarin polis memurlarinca yeterince korunmadigina dikkat çekildi.

- Londra Belediye Baskani: "Tüm sorumlulugu kabul ediyorum"

Londra Belediye Baskani Sadik Khan, rapora iliskin yaptigi açiklamada, incelemenin bulgulari konusunda tüm sorumlulugu kabul ettigini belirterek raporda yer verilen "teskilatin tamamen elden geçirilmesi gerektigi" tavsiyesini hatirlatti.

Ingiltere Içisleri Bakani Suella Braverman da Twitter'dan yaptigi paylasimda, Londra Metropolitan Polis Teskilati Müdürü Mark Rowley'in liderliginde teskilatta reform yapilmasi ve tüm Londralilar için sagduyulu polislik hizmeti sunulmasi yönünde ilerleme kaydedildiginden emin oldugunu belirtti.

Ancak yapilacak daha çok sey oldugunu kabul eden Braverman, teskilata uygun olmayan memurlarin ortaya çikarilmasi görevinin, "kabul edilemez daha fazla vakanin gün isigina çikacagi" anlamina geldigini kaydetti.