CHP'li Saribal: "AKP, DEDAS'i yeniden zengin etmek istiyor"Ertugrul Subasi

CHP'li Saribal: "AKP, DEDAS'i yeniden zengin etmek istiyor"Ertugrul Subasi

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Saribal, "AKP giderayak büyüksehir belediyelerini kurtarip DEDAS'i da yeniden zengin etmek istiyor." dedi.

Saribal, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, iktidarin basini sindirmeyi, sansürü hayata geçirmeyi amaçladigini ve bunun için cezalar verdigini ileri sürdü.

Sinir Tanimayan Gazetecilerin yaptigi degerlendirmeye göre, Türkiye'nin basin özgürlügü siralamasinda 2005 yilinda 98. siradayken 2022'de 180 ülke arasinda 149. siraya geriledigini söyleyen Saribal, "Hükümetin yaptigi büyük bir baski, büyük bir zulüm, sansür ve cezalandirma politikasi var. Basinin elestirel olmasi, sorunlari gündeme getirmesi sorumlulugudur." diye konustu.

Iktidarin, 2018'de yaptigi düzenlemeyle Diyarbakir, Sanliurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Sirnak'ta tarimsal sulamada kullanilan elektrige, yüzde 65'ten baslayip her yil 10 puan düsürerek bir destekleme politikasi açikladigini anlatan Saribal, bunun kanuna göre 2022'de sonlandirilmasi gerektigini belirtti.

Saribal, Dicle Elektrik Dagitim AS'nin (DEDAS) 2022 dahil 5 yilda toplam 5 milyar 823 milyon 569 bin liralik destekleme aldigini ifade ederek, çiftçinin bu desteklemeden fayda görmedigini aktardigini dile getirdi.

Cumhurbaskanliginin, DEDAS ile ilgili yeni bir kararname yayimlayacagini ve 1 Ocak 2022'den itibaren köy içme sularinda kullanilan elektrige 31 Aralik 2023'e kadar yüzde 70 destek verilecegini öne süren Saribal, "AKP giderayak büyüksehir belediyelerini kurtarip DEDAS'i yeniden zengin etmek istiyor." ifadesini kullandi.

Saribal, desteklemeye itiraz etmedigini ancak seffaf ve dürüstçe olmasi gerektigini ifade ederek, Adana'nin, Hatay'in, Mersin'in, bölgeden göç alan Istanbul, Ankara, Eskisehir gibi illerin de depremin yükünü tasidigini anlatti.