NATO disisleri bakanlarinin Oslo'daki gayriresmi toplantisi "Ukrayna" ana gündemiyle sürüyorSelen Temizer

NATO disisleri bakanlarinin Oslo'daki gayriresmi toplantisi "Ukrayna" ana gündemiyle sürüyorSelen Temizer

BRÜKSEL (AA) - NATO'nun gayriresmi nitelikli disisleri bakanlari toplantisi, Vilnius Zirvesi'ne hazirlik için "Ukrayna" ana gündemli oturumla devam ediyor.

NATO ülkelerinin disisleri bakanlari, 11-12 Temmuz'da yapilacak Vilnius Zirvesi öncesinde Norveç'in baskenti Oslo'da "Ukrayna" ana gündemiyle toplandi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, memleketi Oslo'daki tarihi Belediye Sarayi'nda düzenlenen oturum öncesinde, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile basina açiklamada bulundu.

Blinken, oturumu, Vilnius'taki liderler zirvesine giden yolda "çok önemli bir durak" olarak niteleyerek, toplantinin, Ukrayna'nin Rusya'nin saldirganligi karsisinda galip geleceginden emin olmak için Ukrayna'ya saglanan destegin hizlandirilmasina odaklanilacagini söyledi.

Yeni caydiricilik ve savunma planlarinin olusturulmasi, basta Isveç olmak üzere Ittifaka yeni üyeler kazandirma sürecinin de görüsülecegini belirten Blinken, Ittifakin her zamankinden daha fazla birlik ve dayanisma içinde oldugunu vurguladi.

- "Savunma yatirimlarimiz için yüzde 2'yi tavan degil asgari düzey olarak görmeliyiz"

Stoltenberg de Ukrayna ve Isveç'in üyeligi gündemine ek olarak Asya-Pasifik'teki ortaklarla isbirligi ve savunma harcamalarinin artirilmasinin ele alinacagini ifade ederek, "Savunma yatirimlarimiz için yüzde 2'yi tavan olarak degil asgari düzey olarak görmeliyiz." dedi.

Müttefik ülkelerin temsilcilerinin salondaki yerlerini almasinin ardindan ev sahibi Norveç'in Disisleri Bakani Anniken Huitfeldt??????? de açilis konusmasinda, "Yeni üye olarak Finlandiya'ya ve ayrica Isveç'e özel 'hos geldiniz' dileklerimi iletiyorum. (Isveç'e hitaben) Yakinda yeni üye olacaksiniz. Bu benim bugün bu kürsüden mesajimdir." ifadesini kullandi.

Ardindan oturum, basina kapali devam etti.

Toplantida Türkiye'yi, NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Levent Gümrükçü temsil ediyor.