Meksika’da göçmen merkezinde 40 kisinin öldügü yanginla ilgili 5 kisi tutuklandiMehmet Alaca

Meksika’da göçmen merkezinde 40 kisinin öldügü yanginla ilgili 5 kisi tutuklandiMehmet Alaca

MEXICO CITY (AA) - Meksika'da mahkeme, ABD'ye yakin sinir kenti Ciudad Juarez'deki Meksika Ulusal Göç Enstitüsünde 27 Mart'ta çikan ve 40 kisinin öldügü yanginla ilgili 5 kisinin tutuklanmasina karar verdi.

Meksika Federal Yargi Konseyinin dün yapilan durusmanin ardindan yaptigi açiklamaya göre, mahkeme, üç Meksikali göçmenlik görevlisi, bir özel güvenlik görevlisi ve bir Venezuelali göçmenin, yanginda ihmali ve dahli bulundugu gerekçesiyle tutuklanmalarina hükmetti.

Tesisin içindeki güvenlik kameralarindan alinan 30 saniyelik videoda, alevler odayi sardigi sirada bir kisinin kapiyi açmaya çalistigi ancak birkaç gardiyanin disarida dolastigi görülüyor.

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, sorumlularin "yasalara uygun biçimde" cezalandirilacagini söylemisti.

Obrador, yangina "sinir disi edilmek için bekletilen siginmacilarin" sebep oldugunu savunarak, "Protesto olarak siginagin kapisina silteler koyup atese verdiler ve bunun yasanan korkunç trajediye neden olacagini düsünmediler. Sinir disi edileceklerini ögrendikleri için bunu yaptiklarini düsünüyoruz." ifadesini kullanmisti.

Meksikali yetkililer, yangin sirasinda tesiste çogunlugu Guatemala'dan olmak üzere Kolombiya, Ekvador, El Salvador, Honduras ve Venezuela'dan gelen toplam 68 göçmenin bulundugunu söylemisti.

Meksika, Kovid-19 salgini döneminde ABD'nin baskisi sonucu göçü engellemek için kisitlamalari artirmis ve bu nedenle sinira yakin tesislerde tutulan siginmacilarin sayisi oldukça artmisti.