ABD istihbaratina göre, Kuzey Kore, uzun menzilli ve nükleer füzelerden vazgeçmeyecekNuri Aydin

ABD istihbaratina göre, Kuzey Kore, uzun menzilli ve nükleer füzelerden vazgeçmeyecekNuri Aydin

ANKARA (AA) - ABD istihbarat raporlarina göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, "Güney Kore ve ABD'ye karsi stratejik üstünlük elde etmek" için uzun menzilli ve nükleer füze projelerinden vazgeçmeyi düsünmüyor.

United Press International'in (UPI) haberine göre, ABD Ulusal Istihbarat Direktörlügü (ODNI), 2023 Yillik Tehdit Degerlendirmesi Raporu'nu paylasti.

Raporda, "Kim, ABD ve müttefiklerini hedef alabilecek, bölgesel güvenligi kendi lehine çevirebilmesine imkan taniyabilecek sekilde nükleer ve konvansiyonel silah kapasitesini genisletmeye yönelik gayretlerini devam ettiriyor." ifadesi kullanildi.

Kuzey Kore'nin, ordunun modernize edilmesi hedefleri dahilinde yeni nesil bir nükleer icadi test etmeye hazirlandigina isaret edilen raporda, "Pyongyang, ABD'nin ve bölgedeki füze savunma sistemlerini etkisiz hale getirebilecek bir füze üretmeye yönelik çabalarini önceliyor." degerlendirmesine yer verildi.

Raporda, Çin ve Rusya ABD'ye karsi en büyük tehdit olarak öne çikarilirken, Kuzey Kore'nin de bu iki ülkeyle yakinlasmaya devam ettigine isaret edildi.

Tehdit degerlendirmesi raporunda, Pyongyang'in füze denemelerinin ABD ve Güney Kore tatbikatlariyla ayni dönemlerde oldugu vurgulanirken, Kuzey Kore'nin "muhtemelen" ABD ve Güney Kore ittifakinin askeri tatbikatlarinin kapsamini daraltmasini istedigi belirtildi.

Raporda, Kim'in nükleer silahlari ve kitalar arasi füzeleri yönetiminin "temel" garantörü olarak degerlendirdigi, zamanla uluslararasi çevrelerce nükleer güç olarak kabul görecegi ve bu yöndeki gayretlerinden vazgeçmeyi düsünmedigi aktarildi.

ABD ve Güney Kore, gelecek hafta "5 yilin en büyük müsterek askeri tatbikatini" yapmaya hazirlaniyor.

- Kuzey Kore, 2023'e balistik füze denemesiyle girdi

Kuzey Kore'nin geçen yil yaptigi füze denemeleri ve Güney Kore ile ABD'nin ortak askeri tatbikati, bölgedeki tansiyonu tekrar yükseltmisti.

Dogu ve batiya çesitli tip ve menzillerde 90'i askin füze firlatan Pyongyang yönetimi, Kasim 2022'de sadece bir günde 23 füze atesledi.

Pyongyang, 2023'ün ilk saatlerinde de balistik füze denemesi yapmisti.

Kuzey Kore'nin son haftalarda artan füze denemelerine karsilik Güney Kore, ABD ile hava tatbikati yaptiklarini bildirmisti.

Kuzey Kore, 24 Subat'ta ABD'nin Kore Yarimadasi'ndaki "düsmanca faaliyetlerini" sürdürmesini "savas ilani" sayacagini duyurmustu.